kamperen op de camping

Veilig kamperen: alles voor een zorgeloze kampeervakantie

Gepubliceerd op 22-04-2024

Heerlijk! De kampeerspullen zijn ingepakt, de route is uitgestippeld en de vakantiekriebels nemen toe! Of je nu met de caravan, camper of tent op pad gaat, één ding staat vast: veiligheid gaat boven alles. Vanaf het moment dat je de deur achter je dichttrekt tot aan het moment van thuiskomst. Dus, laten we ervoor zorgen dat jouw avontuur in de buitenlucht een herinnering wordt om nooit te vergeten!

Met de camper en fietsen onderweg

Veiligheid onderweg met de caravan of camper

Of met een kampeerauto, vouwwagen, of een volgeladen auto natuurlijk. Voordat je de weg op gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voertuig in topconditie is. Controleer onder andere de bandenspanning, de remmen en de verlichting. Koppel je een aanhanger of caravan aan je auto? Check dan ook of die verlichting het doet. Zo voorkom je onnodige verrassingen onderweg. En neem je de fietsen mee op kampeervakantie? Dan zijn er een aantal extra dingen waar je op moet letten en regels waar je fietsendrager aan moet voldoen. Bekijk hier de fietsendrager checklist

tent opzetten

Kampeer checklist: wat neem je mee?

Naast je persoonlijke spullen moet je natuurlijk de noodzakelijke spullen niet vergeten. Denk hierbij aan documenten zoals je groene kaart of een vignet. En, aan alle verplichte spullen in je auto zoals een gevarendriehoek of veiligheidshesjes. Ga je een tent opzetten? Dan neem je natuurlijk je kampeerspullen zoals haringen en scheerlijnen mee. Vergeet ook je campingservies, een kooktoestel en brandblusser niet! Bekijk de volledige kampeer checklist zodat je niets vergeet.

Veilig kamperen

Verzekerd van een zorgeloze reis

Een goede reis begint met de juiste verzekering. Check voordat je vertrekt of je verzekering alle nodige dekking biedt voor jouw kampeeravontuur. Denk aan je autoverzekering met pechhulp, dekking voor een caravan of aanhanger, en natuurlijk een reisverzekering. Zo ben je goed voorbereid op onverwachte situaties onderweg. Je bekijkt jouw huidige verzekeringen en dekkingen overzichtelijk in Mijn Promovendum.

kamperen op een camping

Kamperen op een camping

Als je kampeert in het voor- of naseizoen, kan je vast komen te zitten in het natte grasveld. Informeer van tevoren of de camping voorzien is van goede drainage. Eenmaal op de camping aangekomen, is het tijd om je kamp op te zetten. Controleer altijd of de grond vlak en stabiel is. Zo voorkom je ongelukken en zorg je voor een stevige basis voor je verblijf. Zet je caravan of camper waterpas en stabiliseer deze door de stabilisatievoeten uit te draaien. Heb je een hobbelig plekje toegewezen gekregen? Dan kun je dit vaak grotendeels verhelpen door tenttegels onder je grondzeil te gebruiken.

Veiligheid tijdens het kamperen

kampvuur en brandveiligheid

Brandveiligheid tijdens het kamperen

Brandveiligheid is een van de belangrijkste punten van kamperen. Houd open vuur altijd onder controle en zorg ervoor dat je een brandblusser binnen handbereik hebt. Zorg er daarnaast voor dat er een koolmonoxide- en rookmelder aanwezig zijn, en vergeet je EHBO-kit niet mee te nemen. Vermijd het gebruik van kaarsen in de tent en zorg dat kooktoestellen zoveel mogelijk buiten op een stabiele ondergrond gebruikt worden.

kamperen en stroomverbruik

Kamperen en stroomverbruik

Wist je dat er speciale waterkokers, koffiezetapparaten en koelboxen zijn voor het kamperen? Deze campingversies hebben een lager stroomverbruik, handig! Bekijk voordat je een camping of kampeerplaats boekt hoeveel ampère de aansluiting heeft. Het aantal ampère geeft de maximale hoeveelheid stroom aan die je op die aansluiting kunt gebruiken bij een normale spanning van 230 Volt. Tip: met onderstaande formule kun je zelf uitrekenen hoeveel watt je tegelijkertijd kunt gebruiken.

Stroomsterkte (ampère) x spanning (volt) = vermogen (watt)

Slecht weer tijdens je kampeervakantie? Geen probleem!

Het weer kan tijdens een kampeervakantie onvoorspelbaar zijn, zeker als je gaat kamperen in ons eigen kikkerland. Maar, met de juiste voorbereiding komt het helemaal goed. Wij hebben een aantal tips verzameld:
 

  • Zorg voor een plekje met voldoende beschutting tegen regen en wind.
  • Probeer het hoogste en laagste plekje op de camping te vermijden, vanwege bliksem en de kans op natte voeten.
  • Investeer in stevige haringen om je tent goed vast te zetten en zorg ervoor dat deze strak staat om scheuren te voorkomen. 
  • Klap antennes in of haal een schotel weg bij onweer en bliksem.
  • Ga niet onder een boom staan en probeer uit de buurt te blijven van metalen palen of hekken. 
  • Overweeg (extra) scheerlijnen, verandastangen, stormstokken en dak-spanstokken.


En vergeet niet om warme kleding en regenkleding mee te nemen, voor het geval dat de hemel besluit te huilen tijdens je kampeervakantie. 
 

veilig koken en barbecueën op de camping

Veilig koken en barbecueën op de camping

Een heerlijke barbecue of een gezellig kampvuur kan het kampeergevoel compleet maken. Maar, veiligheid staat voorop! Plaats de barbecue altijd op een stabiele ondergrond, weg van tenten en andere brandbare materialen. Zorg er ook voor dat je de barbecue na gebruik goed dooft en nooit onbeheerd achterlaat.
 

Tegenwoordig kun je met gemak elektrisch koken op de camping. Toch hebben veel mensen nog een caravan, camper of kampeerauto met een gasfornuis. En een gasbarbecue of een kachel op gas zijn nog niet uit het kampeerbeeld weg te denken. Het is dan ook belangrijk om extra voorzichtig en veilig om te gaan met de glasflessen tijdens het kamperen.

Waardevolle spullen opbergen

Berg waardevolle spullen goed op

Laat je waardevolle spullen niet zomaar op de campingtafel liggen. Ook niet als je alleen even wegloopt, gewapend met een toiletrol onder de arm bijvoorbeeld. Ga je even fietsen of boodschappen doen? Leg alles in je caravan, camper of kampeerauto en doe deze op slot. Alleen een tent? Informeer dan bij de receptie of je een campingkluisje kunt huren. Een slot op je tent kan namelijk het tegenovergestelde effect hebben. Dieven denken dan juist dat er wat te halen valt.
 

Heb je alles goed opgeborgen maar vind je het toch een fijn idee dat iemand een oogje in het zeil houdt? Maak dan goed contact met je campingburen. Zo kun je zorgeloos genieten van je kampeervakantie, en vaak maakt goed contact met je buren het alleen maar gezelliger! 

Contact

Chat Bel Mail