Mensen rennen naar auto

Schade aan auto, dader onbekend: waarborgfonds of autoverzekering?

Een dikke kras op jouw auto en géén briefje onder de ruitenwisser. En de dader? Onbekend en spoorloos. Je hebt 2 opties om de schadekosten te verhalen: via het Waarborgfonds Motorverkeer óf via jouw autoverzekering. Lees hieronder hoe het zit!

Het Waarborgfonds inschakelen

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een gezamenlijk fonds van alle autoverzekeraars in Nederland. Het is speciaal opgericht om schade aan een auto of motor te vergoeden als de tegenpartij:

  • Niet bekend is
  • Wel bekend is, maar niet verzekerd is
  • Wel bekend is, maar zijn voertuig gestolen is
  • Wel verzekerd is, maar zijn verzekeraar failliet is
  • Vrijgesteld is van verzekeringsplicht

Schade aan auto vergoed krijgen via Waarborgfonds

Vergoeding


Als de schade aan jouw auto is veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig. In de meeste gevallen krijg je dan een vergoeding via het Waarborgfonds Motorverkeer.

Autoschade

Geen vergoeding


Als de schade veroorzaakt is door een persoon. Bijvoorbeeld wanneer jouw auto opzettelijk met een sleutel is bekrast, of wanneer een ruit is ingetikt.

Tip

Maak altijd foto’s van de schade. Bijvoorbeeld van de achtergebleven lak van een andere auto. Dan kan je bewijzen dat er een andere auto betrokken was. Heb je al een autoverzekering bij Promovendum? Geen zorgen, dan doen wij de schadeclaim bij het Waarborgfonds voor jou.

Voorwaarden schadevergoeding via Waarborgfonds

  • Schade is veroorzaakt door ander voertuig
  • Getuigen moeten bevestigen dat je nog geen schade had voordat je de auto achterliet.
  • Je betaalt een eigen risico van 250 euro.
  • Je bent verplicht om aangifte te doen.
  • Je hebt geen allrisk verzekering (dan loopt de vergoeding via jouw verzekeraar.)

 

Schade aan auto vergoed via autoverzekering

 

Als er een onbekende dader in het spel is en de schade is niet veroorzaakt door een voertuig, dan krijg je alleen met een Alrisk autoverzekering een vergoeding. Vandalisme valt niet onder een WA of WA + Beperkt Casco autoverzekering. Wordt de dader van de schade later nog gevonden? Dan kan jouw verzekeraar de schadekosten mogelijk toch nog op deze persoon verhalen.

 

Doe aangifte bij politie, ook bij onbekende dader

 

Doe altijd aangifte. Misschien zijn er meer aangiftes binnenkomen. Wellicht zijn er camerabeelden gemaakt. Vraag in de buurt of er meer mensen zijn die iets hebben gezien of gehoord. Wordt de onbekende dader achteraf toch gevonden? Dan kan de autoschade alsnog op deze persoon worden verhaald.

Man in auto

Promovendum autoverzekering

Interesse in een voordelige autoverzekering bij Promovendum? Mocht je schade krijgen, dan doen wij de schadeclaim bij het Waarborgfonds voor je!

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail