Mensen rennen naar auto

Schade aan auto, dader onbekend: waarborgfonds of autoverzekering?

Gepubliceerd op 31-03-2023

Flinke lakschade op jouw geparkeerde auto en géén briefje onder de ruitenwisser. En de dader van de schade aan jouw auto? Onbekend en spoorloos. Er zijn 2 opties om de schadekosten te verhalen: via het Waarborgfonds Motorverkeer óf via jouw autoverzekering. Lees hieronder hoe het zit!

Wat doet het Waarborgfonds?

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een gezamenlijk fonds van alle autoverzekeraars in Nederland. Dit fonds is speciaal opgericht voor mensen die schade hebben door een motorvoertuig, maar daarvoor niet bij hun verzekeraar kunnen aankloppen. 

Waar krijg ik schade aan mijn auto vergoed?

Schade aan auto vergoed via Waarborgfonds


In de meeste gevallen krijg je een vergoeding via het Waarborgfonds Motorverkeer als de dader:

  • Niet bekend is
  • Wel bekend is, maar niet verzekerd is
  • Wel bekend is, maar in een gestolen motorvoertuig rijdt
  • Wel verzekerd is, maar zijn verzekeraar failliet is
  • Vrijgesteld is van verzekeringsplicht
Autoschade

Schade vergoed via autoverzekering


Als de schade aan jouw auto door een onbekende komt en niet is veroorzaakt door een voertuig, dan krijg je alleen met een Allrisk autoverzekering een vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer jouw auto opzettelijk met een sleutel is bekrast, of wanneer een ruit is ingetikt. Vandalisme valt niet onder een WA of WA + Beperkt Casco autoverzekering. Wordt de dader van de schade later nog gevonden? Dan kan jouw verzekeraar de schadekosten mogelijk toch nog op deze persoon verhalen.

Tip

Maak altijd foto’s waarop de schade duidelijk zichtbaar is. Bijvoorbeeld van de achtergebleven lak van een andere auto. Dan kan je bewijzen dat er een andere auto betrokken was. Heb je al een allrisk autoverzekering bij Promovendum? Geen zorgen, dan doen wij de schadeclaim bij het Waarborgfonds voor jou. Heb je een WA of WA+ Beperkt Casco autoverzekering, dan kan je rechtstreeks naar het Waarborgfonds om je schade te melden. Het Waarborgfonds heeft een stappenplan om direct te zien of je kans maakt op een schadevergoeding. Ga voor meer informatie naar Waarborgfonds Motorverkeer.  

Doe aangifte bij politie, ook bij onbekende dader

Doe altijd aangifte bij de politie. Als het kan zo snel mogelijk na de ontdekking van de schade, maar doe dit uiterlijk binnen 14 dagen. Misschien zijn er meer aangiftes gedaan tegen de dader. Wellicht zijn er camerabeelden gemaakt. Vraag in de buurt of er meer mensen zijn die iets hebben gezien of gehoord. Wordt de onbekende dader achteraf toch gevonden? Dan kan de autoschade alsnog op deze persoon worden verhaald. Meld dan alsnog je schade bij ons. 

 

Overige voorwaarden schadevergoeding via Waarborgfonds

  • Schade is veroorzaakt door ander motorvoertuig;
  • Getuigen moeten bevestigen dat je nog geen schade had voordat je de auto achterliet;
  • Je betaalt een eigen risico van 250 euro.

Schade door onbekende dader in buitenland

Zorgt een onbekende dader voor schade aan jouw auto in een ander land uit de Europese Unie? In sommige gevallen kun je dan ook bij het Waarborgfonds terecht. Dit ligt aan de wetgeving en dekkingen die gelden in het land waar je auto is beschadigd. Meer weten over de voorwaarden? Bekijk de website van het Waarborgfonds.

Man in auto

Promovendum autoverzekering

Interesse in een voordelige autoverzekering bij Promovendum? Mocht je schade krijgen, dan doen wij de schadeclaim bij het Waarborgfonds voor je!

Contact

Chat Bel Mail