Vrouw heeft pech met auto

Startkabels aansluiten in 9 stappen, zonder kortsluiting!

Gepubliceerd op 01-03-2024

Accu auto leeg? Kom in actie! Vraag hulp aan je buurman, vriend of een willekeurige automobilist. Dan kan je jouw auto starten met startkabels. Hoe gebruik je startkabels? Startkabels aansluiten is heel eenvoudig. Volg onderstaand stappenplan, met tips om kortsluiting te voorkomen en je rijdt zo weer de sterren van de hemel.

 

Hierop moet je letten als je hulp vraagt

Spreek iemand aan met een auto die qua grootte vergelijkbaar is met die van jou. Zo weet je zeker dat de accu ook even groot is. Let er op dat de juiste startkabels aangesloten worden. Heb je een dieselauto? Dan zijn alle startkabels vanaf 25 millimeter perfect. Rijd je benzine? Dan zijn startkabels vanaf 16 millimeter geschikt.

 

Goede hulp gestrikt? Zet de hulpauto dan bij de pechauto, zodat je de accu’s goed kunt verbinden. Vaak bevindt de accu zich onder de motorkap van de auto. Klaar om de startkabels aan te sluiten? Go!

 

Auto met ruitschade

Klaar voor de start? Verlaag je autopremie!

Startkabels aansluiten in 9 stappen

 

1. Schakel alle elektronica uit

Zet je motor af, doe je radio uit en schakel alle andere elektronica uit in je pechauto.

 

2. Open de motorkap

Weet je niet hoe? Bekijk even het instructieboekje van je auto. Zorg er uiteraard voor dat jouw hulp(auto) de motorkap ook opent.

 

3. De rode startkabel aansluiten (pluskabel)

  • Loop naar de hulpauto en bekijk de accu. Daarop zie je een plus (+) staan. Op deze zijde van de accu zet je de rode kabel met het klemmetje. Zorg ervoor dat deze goed vast zit, anders schiet hij er zo af.
  • Ga naar je eigen (pech)auto en sluit de rode kabel aan op je accu. Uiteraard ook op de ‘pluszijde’ (+).

 

4. De zwarte startkabel aansluiten (minkabel)

  • Ga weer naar de hulpauto en klem het uiteinde van de kabel op de (-) van de accu.
  • Pak de andere kant van de zwarte kabel en zet deze ook op de (-) van je eigen accu. Of nog beter: op het motorblok van je pechauto (dan heb je extra vermogen om te starten). Let op: raak de rode startkabel niet (!) aan. Met name het metaal van het klemmetje niet. Anders kan er kortsluiting ontstaan.

 

Tip: kun je de (-) van de accu niet vinden of is deze niet bereikbaar? Dan kan het zijn dat jouw auto een ander massapunt heeft waarop je de startkabels op de motorsteun kunt aansluiten. Check altijd het instructieboekje van je auto als de (-) niet bereikbaar is.

 

startkabels aansluiten stappen

 

5. Start de hulpauto

En laat je de motor ten minste 5 minuten draaien. Zo kan je eigen accu opladen.

 

6. Start je pechauto

Na het starten laat je de motor ten minste 10 minuten lopen.

 

7. Zet de blower en de achterruitverwarming aan

Zet je de blower en de achterruitverwarming aan (van beide auto’s). Zo voorkom je elektronische beschadigingen bij het loskoppelen van de kabels.

 

8. Ontkoppel de startkabels

Wanneer je automotor al 5 minuten loopt, kun je de startkabels loskoppelen. Let wel: dit moet in omgekeerde volgorde gebeuren. Verwijder eerst de zwarte kabel van je eigen auto en vervolgens die van de hulpauto. Daarna ruim je de rode kabel op dezelfde manier op.

 

9. Rij nog 20 minuten met je pechauto

Zit het kwartiertje wachten erop? Bedank je ‘redder in nood’, spring in je auto en rij er minstens 20 minuten mee rond. Zo weet je zeker dat de accu voldoende opgeladen is. Anders sta je straks weer met panne!

 

Extra hulp nodig?

Dat kan natuurlijk ook. Wij helpen je graag weer op weg. Met de voordelige pechhulp van Promovendum word je in de meeste gevallen al binnen 30 minuten geholpen. Zelfs bij je voor de deur! Heb je al pechhulp? Jouw overstap regelen wij!

Voordelige pechhulp?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail