Aanschafsubsidie elektrische auto 2024 voor particulieren
Vanwege het Klimaatakkoord is er sinds 1 juli 2020 voor particulieren een aanschafsubsidie voor elektrische auto’s. Overweeg je ook zo’n zuinige, milieuvriendelijke auto? Grijp dan dit jaar nog je kans, want de subsidieregeling geldt alleen in 2024 nog! Lees meer over de voordelen en het beschikbare bedrag in de subsidiepot.
Hoe werkt een elektrische auto?
Een elektrische auto rijdt volledig op elektriciteit. Door een batterij (accu) wordt de motor geheel of deels aangedreven. Gebeurt dit gedeeltelijk, dan noemen we de auto een ‘hybride’, oftewel een kruising tussen een normale auto op brandstof en een elektrische auto. De batterij wordt via een stekker uit de auto aan een laadpaal opgeladen.
Subsidie koop elektrische auto 2024
Door de gunstige bijtelling van volledig elektrische auto’s, zijn deze auto’s vooral aantrekkelijk voor zakelijke rijders. Maar de elektrische auto is ook voor particulieren interessant. Om het gebruik nog meer te stimuleren, is de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) in het leven geroepen. Koop je in 2024 een nieuwe elektrische auto, dan kun je aanspraak maken op een subsidiebedrag van 2.950 euro.
Subsidiepot in 2024: laatste jaar
Elk jaar is er een beperkt bedrag beschikbaar voor de aanschafsubsidie van elektrische auto’s. Dit noemen ze het subsidieplafond. Voor 2024 is er op dit moment nog 22,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe elektrische auto's. Let op: 2024 is het laatste jaar waarin je nog subsidie kan aanvragen. Dus als de pot leeg is, is er daarna geen subsidie meer aan te vragen. Tip: neem ontbindende voorwaarden in je koopovereenkomst op, zodat je van de koop mag afzien als je de subsidie niet ontvangt.
Is jouw aanvraag in 2024 goedgekeurd, maar kun je de auto pas in 2025 op jouw naam zetten in het kentekenregister? Geen probleem: je ontvangt dan alsnog de subsidie.
Wanneer krijg ik de aanschafsubsidie voor mijn elektrische auto?
Je subsidieaanvraag wordt alleen goedgekeurd als deze voldoet aan de voorwaarden en zolang het subsidiebudget het toelaat. Zo beperkt de subsidie zich tot nieuwe modellen met een aanschafprijs tot 45.000 euro én moet de koopovereenkomst in 2024 hebben plaatsgevonden. Je ontvangt de subsidie als de auto is geleverd, op naam is gesteld van de ontvanger en van de RVO een bevestiging is ontvangen. Er wordt geen voorschot uitbetaald.
Subsidie tweedehands elektrische auto 2024
Volledig elektrische gezinsauto’s zijn aan de dure kant. Het is daarom een goed argument om een tweedehands elektrische auto te kopen. Dat is ook nog eens duurzamer dan een nieuwe auto kopen. Goed nieuws: ook hier kun je aanschafsubsidie voor aanvragen! 2.000 euro om precies te zijn. Voor 2024 is er onlangs een aanvullend bedrag van 23,1 miljoen euro vrijgemaakt nadat het oorspronkelijke budget van 29,4 miljoen euro in juli al op was. Ook voor tweedehandse elektrische auto's is dit het laatste jaar waarin je deze subsidie kunt aanvragen. Dus maak er nu nog gebruik van als je dat wilt.
Lokale aanschafsubsidie ook mogelijk?
Op dit moment zijn er voor particulieren geen lokale aanschafsubsidies voor elektrische auto’s, of voor een eigen laadpaal. Wel kan je bij jouw gemeente een verzoek indienen om een publieke laadpaal te plaatsen als er geen laadpaal in jouw directe omgeving staat.
Andere financiële voordelen
Naast de aankoopsubsidie voor elektrische auto’s heeft elektrisch rijden nog meer fiscale voordelen:
Vrijstelling motorrijtuigenbelasting 2024
Met een volledig elektrische auto hoef je in 2024 geen motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting te betalen. In 2025 betaal je een kwarttarief (75% korting). De aanschaf van een elektrische auto mag dan wel duurder zijn dan een soortgelijke brandstofauto, maar je hebt lagere gebruikskosten. Naast dat je voor elektriciteit minder betaalt dan voor benzine of diesel, betaal je ook helemaal geen belasting!
Vrijstelling bpm alleen in 2024 nog
Elke autobezitter moet eenmalig bpm betalen bij aanschaf van een nieuwe auto. Bpm staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Hoeveel bpm je moet betalen, hangt onder andere af van de hoeveelheid CO2-uitstoot van jouw auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe meer bpm je moet betalen. Een elektrische auto heeft geen directe CO2-uitstoot. In 2024 betaal je daarom helemaal geen bpm, maar let wel: dit verandert in 2025. Dan betaal je eenmalig 360 euro per auto aan bpm.
Nog meer besparen? Ga voor een lage autopremie!
Promovendum biedt al tijden een lage autopremie, ook voor elektrische auto’s! Stap je over naar ons? Dan verlagen je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). De overstap regelen we gratis voor je!