Mensen rennen naar auto

Zuinig rijden? Check je bandenspanning

Gepubliceerd op 11-09-2023
3146 keer gelezen

Veel mensen vergeten regelmatig hun bandenspanning te controleren. Niet belangrijk? Juist wel! Een zachte band wordt sneller heet, waardoor je meer kans hebt op een klapband. Een te harde band zorgt voor minder contact met het wegdek en dus minder controle. Meer weten over het belang van de juiste bandenspanning en hoe (vaak) je het moet controleren? Lees dan snel verder.

 

Waarom is bandenspanning belangrijk? 

Zorgen voor de juiste bandenspanning heeft verschillende voordelen, wij hebben ze op een rij gezet.

 

Veiliger rijden

De verkeerde bandenspanning vergroot het risico op slippen waardoor je minder goed kunt remmen. Dat kan gevaarlijk zijn, vooral bij hoge snelheden of in bochten. Een goede bandenspanning zorgt voor meer grip en stabiliteit, waardoor je beter wegcontact hebt. Zo stap je met meer vertrouwen achter het stuur.

 

Je banden gaan langer mee

Als het lang geleden is dat je je banden hebt opgepompt, slijten ze waarschijnlijk oneven. Dit kan leiden tot vroegtijdige vervanging van je banden. Door je banden vaak goed op te pompen, gaan ze langer mee. 

 

Minder brandstofverbruik, meer kostenbesparing

De juiste bandenspanning zorgt voor brandstofbesparing en het vermindert de rolweerstand op het wegdek. Dit betekent dat je langer op een tank brandstof kunt rijden en op de lange termijn geld kunt besparen. Win-win!

 

Minder CO₂-uitstoot

Naast de al genoemde voordelen heeft het rijden met de juiste bandenspanning ook een positieve impact op het milieu. Omdat je minder brandstof verbruikt, stoot je minder broeikasgassen zoals CO₂ uit. Bewust omgaan met je bandenspanning draagt bij aan een duurzamere toekomst. Meer tips? Lees over milieubewust autorijden.

 

Auto met een klapband

 

Hoe controleer je bandenspanning?

Het controleren van je bandenspanning is niet moeilijk. Je kunt je banden vaak (gratis) oppompen bij tankstations of wasstraten. Op deze pomp kun je meteen de gewenste spanning aangeven. Weet je niet wat de juiste spanning voor jouw banden is? De juiste spanning staat vaak op de pomp of in je instructieboekje. Het kan ook vermeld staan op een sticker aan de binnenkant van je tankdop of het portier. De autofabrikant kan een afwijkende spanning opgeven bij bijvoorbeeld volle belading.

 

Hoe vaak moet je bandenspanning controleren? 

Je banden verliezen continu lucht, dus het is goed om dit maandelijks of om de maand te controleren. Als het kan, doe de controle dan wanneer je nog niet hebt gereden of maximaal 5 kilometer hebt gereden. Je banden zijn dan nog niet opgewarmd, het is beter om je banden op te pompen als ze nog koud zijn. Een handig geheugensteuntje is om de bandencheck na het tanken te doen én voor iedere lange rit. Vergeet dan ook je reservewiel niet te controleren. 

 

Voorbereid op weg

Kortom, het controleren van je bandenspanning is een kleine inspanning met grote voordelen. Voor je veiligheid, het milieu en je portemonnee. Ben je toch bang voor een klapband? Met onze pechhulp kun je altijd zorgeloos op weg. Bereken hier je premie.

Voordelige pechhulp?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail