Vrouw in auto

Voorkom dakschade: onderhoudstips voor je dak

Gepubliceerd op 26-01-2023

We verzekeren dure spullen, hangen rookmelders op en monteren een goed slot. Maar eigenlijk doen we niet altijd voldoende om waterschade te voorkomen. Dit is natuurlijk zonde. Steeds meer valt op hoe sterk de wind kan zijn. Niet alleen dakpannen, maar ook platte daken kunnen opwaaien. De kans op waterschade is dan groot. Check daarom juist in deze periode je dak.  

Controleer het dak regelmatig

Dakpannen

Om je huis goed te beschermen en schade te voorkomen, is het belangrijk de conditie van het dak op peil te houden.

 

  • Controleer een dakpannen dak regelmatig op losse of kapotte dakpannen. Met de storm kunnen dakpannen losgeraakt of kapotgewaaid zijn.
  • Heb je een rieten dak? Dan mag er geen openstaand riet zichtbaar zijn.
  • Zorg voor voldoende ballast en een winddichte rand bij bitumen dakbedekking.
  • En kijk bij een plat dak regelmatig of hier geen water op blijft staan.

Check je dak jaarlijks ook op ongewenst gedierte. Denk aan knaagdieren of houtwormen. Beide kunnen erg gevaarlijk zijn voor de dakconstructie, omdat ze de stevigheid van het dak aantasten.

Groen dak

Duurzame tip: leg een groen dak aan

Blijft water op een dak staan? Dan wordt het dak te zwaar en kan dit voor waterschade zorgen. Dit kan je voorkomen door een groen dak aan te leggen. Dit bestaat meestal uit een bodemlaag met daarop planten. Een groen dak neemt water op. Goed voor het milieu en natuurlijk heel mooi! In sommige gemeentes krijg je hier zelfs subsidie voor. De mogelijkheden voor jouw gemeente vind je terug op de Groenesubsidiewijzer. Check vooraf wel of jouw dak geschikt is. Je kunt hiervoor het beste een specialist inschakelen. 

Maar check ook...

De schoorsteen

Heb je een schoorsteun op het dak staan? Check dan regelmatig het metselwerk op eventuele scheuren. Zorg er daarnaast voor dat je minimaal één keer per jaar een erkend schoorsteenveger laat komen. Hiermee voorkom je waterschade, maar ook schoorsteenbrand.

De dakgoot

Maak de dakgoten regelmatig schoon. Bladeren en viezigheid verzwaren en verstoppen de dakgoot. Doe dit na de herfst, wanneer alle bladeren van de bomen gevallen zijn. Maar ook na een flinke storm of na een zware bui. Lees deze tips om een verstopte dakgoot tegen te gaan.

De zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Controleer voor en na een storm of je zonnepanelen goed vast zitten. Vergeet ook niet je zonnepanelen mee te verzekeren op je woonhuisverzekering. Dan ben je ook verzekerd voor onder andere stormschade. Regel dit in een paar klikken via Mijn Promovendum.

Mensen op de bank in woonkamer

Toch schade?

Vervelend! Maar dat kan natuurlijk gebeuren. Geen zorgen, we staan voor je klaar! Jouw schade meld je eenvoudig online.

Contact

Chat Bel Mail