Vrouw in auto

Voorkom dakschade: onderhoudstips voor je dak

Gepubliceerd op 30-10-2023

We snoeien bomen en struiken in de tuin, sluiten buitenkranen af voordat het gaat vriezen en zorgen voor goed hang- en sluitwerk om tocht te voorkomen. Maar eigenlijk doen we niet altijd voldoende om schade aan het dak te voorkomen. Steeds vaker hebben we te maken met zware stormen en buien. Niet alleen dakpannen, maar ook andere soorten dakbedekking kunnen opwaaien. En de kans op waterschade aan je woning is dan groter. Check daarom juist vóór en tijdens de herfstperiode je dak.

Controleer het dak regelmatig

Om je huis goed te beschermen en schade te voorkomen, is het belangrijk dat het dak in goede conditie blijft. Loop het dak daarom minstens één keer per jaar na op schade, lekkage en verstoppingen. Je kunt hiervoor een dakdekker inschakelen, maar wist je dat je het dak vaak ook zelf kan inspecteren? Hieronder lees je voor elk soort dak een aantal handige onderhoudstips. 

Dakpannen

  • Met een storm kunnen dakpannen makkelijker losraken of kapotwaaien: zeker als ze in slechte conditie zijn. Als  je een dakpannen dak hebt, controleer regelmatig of je scheurtjes of breuken ziet en tik op een paar dakpannen. Hoor je een doffe klank? Dan zit er vaak vocht in en kun je ze beter laten vervangen door een dakdekker. Kijk ook of je losliggende dakpannen ziet liggen en zet deze vast.
Woning met een plat dak

  • Ook op een plat dak kunnen algen groeien. Kijk dus regelmatig of er geen water op het dak blijft liggen. Vooral bij de regenwaterafvoer is de kans op algengroei groot. Op bitumen dakbedekking (gemaakt van teer) moet een winddichte rand en een goede beschermlaag van bijvoorbeeld grind zitten. Bitumen veroudert namelijk door uv-straling uit zonlicht. Als je dakbedekking van rubber of kunststof is, kun je het meestal schoonmaken met een harde bezem. Gebruik daarbij geen oplosmiddel. Dit kan de dakbedekking beschadigen.

Check daarnaast je dak elk jaar op ongewenste dieren. Denk aan knaagdieren of houtwormen. Beide kunnen erg gevaarlijk zijn voor de dakconstructie, omdat ze de stevigheid van het dak aantasten. Heb je een rieten dak? In het voorjaar kunnen vogels het riet lostrekken om te gebruiken voor hun nesten. Als je gaas laat aanbrengen onder de nokvorst, verklein je de kans op ‘rietdiefstal’ door vogels.

Dakschade ontstaat na een storm vaak niet door de harde windkracht, maar door harde windstoten. Deze kunnen het hele jaar voorkomen. Ook in andere seizoenen kan het dus zinvol zijn om je dak te controleren.

Groen dak

Duurzame tip: leg een groen dak aan

Als water op een dak blijft staan, kan dit voor waterschade zorgen. Je kunt de kans hierop voorkomen door een groen dak aan te leggen. De bodemlaag met daarop planten neemt regenwater op. Goed voor het milieu en heel mooi! In sommige gemeentes krijg je hier zelfs subsidie voor. Op de Groenesubsidiewijzer zie je of dit ook zo is in jouw gemeente. Schakel vooraf wel een specialist in die kan checken of jouw dak geschikt is. 

Heb je al een groen dak? Houd er rekening mee dat de plantjes af en toe verzorgd moeten worden. Geef ze bij droogte wat water, haal af en toe het onkruid weg en zorg voor bemesting. 

Heb je dit ook gecheckt?

De dakgoot

Maak de dakgoten regelmatig schoon. Bladeren en viezigheid verzwaren en verstoppen de dakgoot. Doe dit na de herfst, wanneer alle bladeren van de bomen gevallen zijn. Ook na een flinke storm of na een zware bui is het slim om de dakgoot na te lopen. Lees deze tips om een verstopte dakgoot tegen te gaan.

De zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Controleer voor en na een storm of deze goed vast zitten. Vergeet ook niet je zonnepanelen mee te verzekeren op je woonhuisverzekering. Dan zijn deze verzekerd voor onder andere stormschade. Regel dit in een paar klikken via Mijn Promovendum. Klik bij 'Mijn verzekeringen' op 'Woonhuis' en kies voor de optie 'Zonnepanelen meeverzekeren'.
 

Verzeker hier je zonnepanelen

De schoorsteen

Heb je een schoorsteen? Check dan regelmatig het metselwerk op eventuele scheuren. Zorg er daarnaast voor dat je minimaal één keer per jaar een erkend schoorsteenveger laat komen. Hiermee voorkom je niet alleen waterschade door slecht weer, maar ook een schoorsteenbrand als de open haard is aangestoken.

Mensen op de bank in woonkamer

Toch schade?

Vervelend... Maar dat kan natuurlijk gebeuren. Geen zorgen, we staan voor je klaar! Schade aan je huis of spullen meld je eenvoudig online.

Contact

Chat Bel Mail