Woonkamer

Lekkage: wat wordt vergoed?

Gepubliceerd op 06-03-2024

Niet alleen hevige regenbuien kunnen voor lekkage zorgen in huis. Ook een kapotte waterleiding of overstroming van een rivier kunnen schade aanrichten. Er kan waterschade ontstaan aan je woonhuis (het dak, de gevel of de leidingen) en aan je inboedel (spullen in huis). Erg vervelend als je apparatuur kapotgaat of de vloer kromtrekt! Gelukkig ben je hiervoor verzekerd met een woonhuis- en inboedelverzekering. Hieronder lees je welke soorten lekkage vergoed worden en welke verzekeringen je nodig hebt.

Onder welke verzekering valt lekkage?

huis icoontje

Woonhuisverzekering

Door een heftige regenbui, of een kapotte vaatwasser kan er waterschade of lekkage in je huis ontstaan. Bijvoorbeeld schade aan jouw keuken of badkamer. Deze schade valt onder de woonhuisverzekering.

Inboedelverzekering

Inboedelverzekering

Is door lekkage jouw kliklaminaat beschadigd? Of heb je waterschade aan jouw apparaten in huis? Dan zijn deze spullen gedekt onder de inboedelverzekering. Lees hier wat er precies onder de woonhuis- en inboedelverzekering valt.

Lekkage aan de waterleiding

Kapotte waterleiding

Met een beetje pech kan een waterleiding springen. Dit kan komen door een verstopping of bevriezing (in de winter). Sluit dan eerst de hoofdkraan af. Dit kan op 2 manieren. Haal de hendel een kwartslag naar je toe of draai de draaiknop met de klok mee. Hierna kan je (met hulp van een loodgieter) op zoek gaan naar de oorzaak. 
 

Geen zorgen: schade door een kapotte waterleiding valt onder de dekking van de woonhuisverzekering. Dit geldt ook voor het sanitair en andere toestellen die hierop zijn aangesloten. Denk aan schade door overstroming van de wc, wasbak of wasmachine. Een verstopte afvoerbuis valt ook onder de dekking van de woonhuisverzekering. Komt de lekkage door verkalking, slijtage of metaalmoeheid in de waterleiding? Dan is dit niet verzekerd. Slijtage kan ontstaan als er lucht in de leidingen zit. Gelukkig kun je deze lucht vaak simpel verwijderen door de leidingen te (laten) ontluchten.

Neerslag en daklekkage

Neerslag en daklekkage

Een zware regenbui, een dik pak (smeltend) sneeuw of grote hagelstenen kunnen zorgen voor daklekkage. Gelukkig bieden onze woonhuis- en inboedelverzekering dekking voor schade door neerslag. Goed om te weten: als de schade komt door onder andere een fout in de constructie, installatie of montage van een dak, is dit niet verzekerd. Ook de reparatiekosten van het dak vallen niet onder de dekking. Of de oorzaak nu wel of niet is verzekerd: daklekkage wil je liever voorkomen. Met deze onderhoudstips verklein je de kans op schade.

Overstroming van huis

Overstroming

Als een overstroming zorgt voor schade aan je woning en spullen, is deze in een aantal gevallen verzekerd. Is er schade doordat de dijk of sluis van een kleine rivier, sloot, muur of kanaal is ingestort of overgelopen? Dan is dit verzekerd. Komt de schade door een overstroming van een primaire waterkering, zoals de Noordzee of de Maas? Dan wordt dit niet gedekt vanuit de verzekering. Vaak geldt in dit soort situaties de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). De overheid komt dan tegemoet in de schade die is ontstaan door de overstroming.

Aquarium

Overige waterschade

Er zijn natuurlijk meer manieren waarop waterschade kan ontstaan. Bijvoorbeeld door een lekkende centrale verwarming, een lekkend waterbed of lekkage van het aquarium. Deze voorbeelden van waterschade vallen onder de dekking van de woonhuis- of inboedelverzekering. Belangrijk om te weten: waterschade door (hoog) grondwater en vochtdoorlating van onder andere muren en vloeren zijn niet verzekerd.

Houd er rekening mee dat waterschade door eigen schuld, zoals het open laten staan van een raam, niet is verzekerd.

Hoe wordt de oorzaak van lekkage gevonden?

Voordat een lek gedicht wordt, moet eerst duidelijk zijn waar dit precies zit. Vaak kan een loodgieter de oorzaak van de lekkage vinden en het probleem oplossen. Is de oorzaak niet duidelijk? Dan kan deze worden opgespoord met een lekdetectie. Neem bij lekkage altijd contact met ons op en meld je schade online. Als er lekdetectie nodig is, dan kunnen wij deze voor je inschakelen. 

Wat is de vergoeding bij een lekdetectie?

Valt de schadeoorzaak onder de dekking? Als het schadebedrag maximaal 10% van de premiegrondslag (garantiepolis) of het verzekerde bedrag (geen garantiepolis) is, wordt de schade volledig vergoed. Valt de schade niet onder de dekking van jouw verzekering? Dan vergoeden we een deel van de kosten voor de lekdetectie. De schadeoorzaak moet dan wel verzekerd zijn. Dit kan worden bepaald nadat het lek is opgespoord.

Wat te doen bij lekkage?

Ga op zoek naar de oorzaak en schakel een loodgieter in als dat nodig is. Neem ook zo snel mogelijk contact op met onze schadeafdeling via 078 648 13 18. We helpen je graag verder! 

verzekering-afsluiten

Regel jouw verzekeringen

Onze extra voordelige woonhuisverzekering en inboedelverzekering bieden ruime dekkingen voor lekkage en meer. Verandert er iets in jouw situatie of wil je de dekking aanpassen? Geef je wijziging door voor de woonhuisverzekering en de inboedelverzekering.

 

Liever iemand spreken? Dat kan! Bel naar 078 648 13 13 en we helpen je met je vragen!

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail