Vrouw in auto

Tips: maak je dakgoot schoon en voorkom schade

Gepubliceerd op 15-06-2023

Bladeren, mos, modder en ander vuil verzamelen zich in de dakgoot van je woning. Hierdoor kan de dakgoot verstopt raken. Dit kan leiden tot flinke waterschade, zoals houtrot, schimmel en lekkages. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Met de tips hieronder weet je hoe je de dakgoot goed schoonmaakt en hoe je verstoppingen voorkomt.

Het schoonmaken van de dakgoot is één van de meest vergeten klusjes rondom huis.

Dakgoot overstroomt

Zo herken je een verstopte dakgoot

Als de dakgoot helemaal verstopt is, stroomt het water over de rand heen. Dit valt duidelijk op. Maar liever wil je een overstroming natuurlijk voor zijn. Let daarvoor op de volgende signalen:

 

  • Is de muur onder de dakgoot vochtig na een regenbui?
  • Groeit er gras of groeien er plantjes in de dakgoot?
  • Vliegen er veel vliegjes of muggen rondom de dakgoot?

Is jouw antwoord op een of meer van de vragen hierboven ja? Dan is de kans groot dat jouw dakgoot verstopt is. Hoog tijd om de goot schoon te maken!

Zo maak je de dakgoot schoon

Zorg voor een stevige ladder en werkhandschoenen. Verwijder alle aarde, plantenresten en andere rommel uit de dakgoot. Hierna spoel je de dakgoot schoon met een tuinslang. Begin aan het einde van de dakgoot en werk naar de afvoerpijp toe. Borstel tot slot eventueel vastzittend vuil weg.

Ga je liever niet zelf het dak op? Dan kan je dit werk ook uitbesteden aan een vakman, zoals een loodgieter of gespecialiseerd bedrijf.

Tips om een verstopte dakgoot tegen te gaan

Nog beter is het natuurlijk om een verstopte dakgoot te voorkomen. Dit doe je met deze tips:

 

  • Controleer jouw dakgoot regelmatig op vuilresten.
  • Maak de dakgoot minimaal een keer per jaar schoon. Maar het beste is in het voor- én najaar na een droge periode. Opgedroogde vuilresten ruim je gemakkelijker op dan modder.
  • Staat er een boom of staan er meerdere bomen in de omgeving? Maak de dakgoot dan vaker schoon.
  • Voorkom dat grote stukken vuil, zoals bladeren, in de goot belanden en plaats een bladvanger. Dit is gaas dat je over de dakgoot plaatst. Het blad dat op het gaas valt, droogt op en waait uiteindelijk weg.
Meisje speelt met bal in de tuin

Is een verstopte dakgoot verzekerd?

De woonhuisverzekering verzekert schade aan je huis door een verstopte dakgoot. Tenzij de schade is veroorzaakt door slecht onderhoud. Maak daarom regelmatig je dakgoot schoon!

Contact

Chat Bel Mail