Vrouw in auto

Tips: maak je dakgoot schoon en voorkom schade

Laatste update: 10 januari 2021. Bladeren, mos, modder en ander vuil verzamelen zich in de dakgoot van je woning. Hierdoor kan de dakgoot verstopt raken. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals flinke waterschade als houtrot, schimmel en lekkages in huis. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Het schoonmaken van de dakgoot is één van de vergeten klusjes rondom huis.

Dakgoot overstroomt

Zo herken je een verstopte dakgoot

Als de dakgoot helemaal verstopt is, stroomt het water er overheen. Dit valt duidelijk op. Maar dit wil je natuurlijk liever voor zijn. Let daarom op de volgende signalen:

 

  • Is de muur onder de dakgoot vochtig na een regenbui?
  • Groeit er gras of groeien er plantjes in de dakgoot?
  • Vliegen er veel vliegjes of muggen rondom de dakgoot?

Is jouw antwoord op een of meer van de vragen hierboven ja? Dan is de kans groot dat jouw dakgoot verstopt is. Hoog tijd om de goot schoon te maken!

Zo maak je de dakgoot schoon

Zorg voor een stevige ladder en werkhandschoenen. Verwijder alle aarde, plantenresten en andere rommel uit de dakgoot. Hierna spoel je de dakgoot schoon met een tuinslang. Begin aan het einde van de dakgoot en werk naar de afvoerpijp toe. Borstel tot slot eventueel vastzittend vuil weg.

Ga je liever niet zelf het dak op? Dan kan je dit werk ook uitbesteden aan een vakman, zoals een loodgieter of gespecialiseerd bedrijf.

Tips om een verstopte dakgoot tegen te gaan

Nog beter is het natuurlijk om een verstopte dakgoot te voorkomen. Dit doe je met deze tips:

 

  • Controleer jouw dakgoot regelmatig op de punten hierboven.
  • Maak de dakgoot minimaal een keer per jaar schoon. Maar het beste is in het voor- én najaar.
  • Staat er een boom of staan er meerdere bomen in de omgeving? Maak de dakgoot dan vaker schoon.
  • Kies er eventueel voor om een bladvanger te plaatsen. Dit is gaas dat je over de dakgoot plaatst. Het blad dat op het gaas valt, droogt op en waait uiteindelijk weg.
Meisje speelt met bal in de tuin

Is een verstopte dakgoot verzekerd?

De woonhuisverzekering verzekert schade aan je huis door een verstopte dakgoot. Tenzij de schade is veroorzaakt door slecht onderhoud. Maak daarom regelmatig je dakgoot schoon!

Contact

Chat Bel Mail