Wat te doen bij bliksem?


Het dondert en bliksemt! Wat als u net met uw gezin buiten bent, zonder schuilplaats in de buurt? Weet wat te doen bij bliksem. Hieronder een paar handige tips, waaronder een nieuwe onweer app.

Wat te doen bij bliksem

‘Bliksem tellen’

Een ezelsbruggetje om te weten of het onweer dichtbij is? Meet de afstand van het onweer door te tellen: begin met tellen na de bliksem, totdat de donder volgt. Telt u 10 seconden? Deel dat aantal door 3: het onweer is 3,3 km van u vandaan. Hoe sneller de bliksem en donder elkaar opvolgen, hoe dichterbij het onweer is.

Bliksem gevaarlijk?

Wanneer de donder binnen 10 seconden op de bliksem volgt, wordt het link. Dit wordt ook wel de tienseconderegel genoemd. Wanneer is het echt oppassen geblazen? Als het binnen 3 seconden dondert. Dan hangt de onweersbui boven uw hoofd.

Waar schuilen?

Nooit onder een boom! Daar kan de bliksem inslaan. Ga naar een beschutte plek, het liefst een gebouw met bliksembeveiliging. Of anders een stevig onderkomen (auto, bus, tram et cetera) met gesloten ramen. Kunt u alleen schuilen onder een brug? Blijf dan uit de buurt van ondersteunende pilaren.

Paraplu: weg ermee!

Wat te doen bij bliksem? Niet schuilen onder een paraplu in ieder geval. Dat is juist hartstikke gevaarlijk. Hoe langer u bent, hoe groter het risico dat u getroffen wordt door onweer. Wanneer u aan het fietsen bent, is het belangrijk af te stappen en uzelf zo klein mogelijk te maken (de hurkzit aannemen).

Wat te doen bij bliksem in een open veld?

  • Ga midden in het veld zitten. Bent u met anderen? Ga niet dicht bij elkaar zitten, maar juist verspreid.
  • Zorg ervoor dat u uit de buurt blijft van hoge objecten (bomen, palen et cetera).
  • Hurk en maak uzelf zo klein mogelijk (hoofd omlaag). Probeer de grond alleen met uw voeten, dicht bij elkaar, te raken.

Bomen trekken bliksem aan

Bliksem is altijd op zoek naar goede geleiders van stroom. En daar lenen bomen zich prima voor! Voornamelijk eiken trekken bliksem aan, omdat ze een grove vochtige bast hebben. Beuken doen dit juist minder vanwege de gladde bast. Wist u dat een boom kan ontploffen, wanneer deze door bliksem getroffen wordt? Door de spanning kunnen loeizware takken wel honderden meters verder worden geworpen.

Hoe werkt bliksem?

Wanneer de bliksem bijvoorbeeld inslaat in een boom, boort de stroom zich via de boom in de grond eromheen. De spanning op de top van een boom is het grootst en lager wordt het afgebouwd (stapspanning). Het is dus ook gevaarlijk om onder een boom te schuilen, omdat je via de grond door bliksem getroffen kan worden.

Waarom is de hurkzit zo belangrijk bij onweer?

De hurkzit zorgt ervoor dat de spanning zo laag mogelijk blijft bij blikseminslag (bijvoorbeeld via de aarde). Hoe minder contact u met de aarde heeft, hoe minder stroom er door uw lichaam gaat. Belangrijk: zet uw voeten en benen zo dicht mogelijk bij elkaar, anders ontstaat er potentiaal verschil (spanningsveld dat bij bliksem ontstaat tussen benen op de grond). Vee loopt door dit potentiaal verschil (4 poten die ver uit elkaar staan) veel meer risico om ernstig gewond te raken in de omgeving van bomen en andere hoge punten.

Onweer app

Onze laatste tip: kijk op Buienradar voor onweersmeldingen of download de Onweeralarm Weerplaza app. Deze nieuwe app waarschuwt u direct bij naderend onweer, zodat u op tijd een veilige plek kunt zoeken.

Wat wordt vergoed bij storm- en bliksemschade?

De kans is klein, maar ook thuis kan de bliksem inslaan. Weten of u verzekerd bent voor bliksemschade of waterschade? Lees snel verder.