kindje-tuin-lachen-planten

Tuinonderhoud: zo maak jij je tuin zomerklaar!

Gepubliceerd op 08-05-2023

Het voorjaar is hét moment om lekker in je tuin of op het balkon te gaan rommelen. Om de viezigheid van de winter weg te poetsen en jouw buitenplekje weer helemaal mooi te maken. Zo kun je er deze zomer weer flink van genieten. Met deze tips blink jij straks uit in tuinonderhoud, en zijn jij en je tuin zomerklaar!

De juiste planten voor jouw tuin

Of je ze nu in een plantenbak hebt staan, in gezellige mandjes aan de muur hebt hangen of als ze gewoon her en der verspreid door je tuin staan. Planten zijn praktisch onmisbaar in een tuin! 

vlinderstruik-plant-tuin

De bloemetjes en de bijtjes

Planten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook supergoed voor het ecosysteem. Woon je in een bestraat gebied? Dan is het onwijs goed voor de natuur om jouw tuin te vergroenen. Zo zijn planten, bloemen en bomen een belangrijke bron van voedsel voor veel insecten. Heb je planten in de tuin staan? Dan is de kans groot dat er bijen en vlinders op af komen. Er zijn een aantal bij- en vlinderplanten die je in je tuin kunt zetten om deze nuttige beestjes aan te trekken: 

lavendel-plant-tuin

  • Lavendel 
  • Zonnebloemen 
  • Tijm (ook lekker om mee te koken!) 
  • Duizendblad
  • Rode klaver 
  • Hemelsleutel
tuin-klimop-planten

Hou je hoofd koel

Wil je liever planten die zorgen voor verkoeling in je tuin? Ga dan voor klimplanten, zoals clematis en klimop. Gebruik deze bijvoorbeeld om je muren of schutting te bedekken. Klimplanten zorgen voor een lagere temperatuur in je tuin, en iets meer schaduw. Let er wel op dat ze niet gaan woekeren, dus houd in de gaten wanneer je moet snoeien. Nog meer tips om tijdens een hittegolf je huis koel te houden? Die vind je hier.

Efficiënt je tuin water geven

Nog een manier om je hoofd koel te houden, is door efficiënt om te gaan met water. Tegenwoordig komen droge, hete zomers steeds vaker voor. Je tuin water geven door te sproeien is niet altijd meer toegestaan. Maar je wil op die momenten juist van je groene oase genieten. Met deze 3 tips ga je nét wat slimmer met water om. 

1. Verbeter de bodemstructuur

Voeg compost of mulch toe aan de aarde waar je planten in staan. Dit zorgt ervoor dat de bodemstructuur verbetert en de bodem meer water kan vasthouden. Ga je voor mulch? Zoek dan een natuurlijke en/of biologische afbreekbare variant. Zoals kiezelstenen, houtsnippers of steenfruitpitten. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

2. Plaats een regenton

Een ouderwetse, maar nog altijd een populaire manier is een regenton gebruiken. Als je hem een beetje strategisch in je tuin plaatst, kun je veel regenwater opvangen. Tip: dek de ton in perioden zonder regen af. Dat vermindert de kans op muggenlarven. Want die wil je nu net níét in je tuin 😉.

3. Slimme plantenbak

Heb je je planten in plantenbakken staan? Ga dan voor een bak met een waterreservoir. Deze vangt het overtollige water na een plensbui (of overmatig watergeven, oeps!) op, en zorgt voor een geleidelijke aanvoer van water in je tuin. Zo staan jouw plantjes er nooit meer dorstig bij! 

Geef je planten ’s ochtends water. In de middag schijnt de zon er te fel op. 's Avonds heb je kans op schimmelvorming.

Tuinmeubelen schoonmaken

Is het tijd voor een nieuwe tuinset of kan die van vorig jaar nog wel een ronde mee? Als je tuinmeubelen in de winter buiten hebben gestaan, zijn ze zeker aan een goede poetsbeurt toe. Of je nu voor iets nieuws gaat, of je oude meubelen nieuw leven wil inblazen. Houd altijd rekening met het materiaal en het onderhoud dat erbij komt kijken. Want sommige materialen hebben iets meer liefde nodig om mooi te blijven. 

tuinbank-buiten-tuinmeubelen

Soppen en schrobben

Zijn je meubelen van metaal of kunststof? Dan is het schoonmaken van je tuinmeubelen zó gepiept met een warm sopje en een spons. Maar als je tuinmeubelen van hout zijn, heb je er iets meer werk aan.  

 

Houten meubelen, zoals van teak, bamboe en riet, maak je schoon met een mild schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor een sponsje met de ruwe kant of een borstel. Een sopje van wat afwasmiddel of azijn met warm water werkt hier prima voor. Het kan zijn dat je even goed moet schrobben. 


Ben je klaar? Laat de meubelen dan goed drogen. Gebruik daarna een oude doek om houtolie in te wrijven. Dat beschermt je tuinmeubelen tegen invloeden van het weer. Én ze staan er meteen bij te blinken. Win-win! 😊 

mensen-gezellig-tuin

Schade aan je huis of tuin?

Gebeurt er iets met je huis of tuin en ben je bij ons verzekerd? Dan kan je op ons rekenen. We zijn dag én nacht bereikbaar! Heb je na schade dringend vervangende woonruimte nodig? Neem dan contact met ons op. Dan kijken wij samen of je hiervoor in aanmerking komt.

Contact

Chat Bel Mail