Mensen op de bank in woonkamer

Tips om je huis koel te houden

Gepubliceerd op 01-05-2023

Tijdens een hittegolf ben je misschien het liefst binnen. Toch kan de temperatuur ook daar flink oplopen. Daarom een paar tips om je huis koel te houden.

 

Korte termijn tips

Een paar tips die je tijdens de hittegolf kunt toepassen!

 

1. Laat maar waaien

Zet de wekker iets eerder en zet ’s ochtends zo vroeg mogelijk je ramen een uurtje tegen elkaar open. Je krijgt dan letterlijk een frisse wind door je woning. Hou ze daarna zoveel mogelijk dicht. Misschien niet zo gezellig, maar zorg voor zoveel mogelijk verduistering in huis. Daarmee houd je de warmte buiten.

 

2. Geen airco maar wel een ventilator?

Leg flesjes met water (niet helemaal vol) in de diepvries en zet ze diepgevroren voor de ventilator. In plaats van warme lucht verplaatst deze opeens echt koele lucht door je kamer!

 

tips huis koel houden

 

3. Buiten koken

Combineer het noodzakelijke met het aangename: kook buiten (het liefst in de schaduw natuurlijk!) en krijg een echt vakantiegevoel. Gebruik je barbecue of nog luxer, je buitenkeuken. Zo houd je de warmte van het koken buiten de deur.

 

4. Schakel elektrische apparaten uit

Zet je elektrische apparatuur zoveel mogelijk uit (maar niet je ventilator!). Laat ze ook niet op stand-by staan. Doe dit vooral in je slaapkamer. Het scheelt warmte en ook nog eens in je portemonnee.

 

Nog 2 tips voor de lange termijn

Er zijn ook een aantal dingen die je van tevoren kunt doen om de ergste hitte tegen te gaan.

 

1. Investeer in groen!

Tegels geven warmte af. Gras en ander groen zorgen juist voor verkoeling. Ook grote planten, struiken, klimops en bomen om je huis zorgen voor een lagere temperatuur. Ze geven schaduw en nemen zelf geen warmte op, daardoor wordt het minder warm.

 

2. Isoleer je woning

Het isoleren van je huis is iets dat misschien al op de planning stond. Denk aan dubbel glas of muur- en dakisolatie. Doe het niet alleen voor winterse omstandigheden! Ook in de zomer is het goed om een geïsoleerd huis te hebben. De isolatie houdt namelijk ook de warmte buiten.

 

Tot slot...

Weersta de drang om te gaan stofzuigen en je ramen te zemen. Bewaar die voor later. Werk je niet in het zweet! Dus: houd je hoofd koel en je wordt ’s ochtends uitgerust wakker.

Voordelige inboedelverzekering?

Bereken in 1 minuut

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail