Vrouw in auto

Voorkom schoorsteenbrand: zo hoef jij niet op de blaren te zitten!

Gepubliceerd op 22-05-2023

De zomer is voorbij. De koude wintermaanden komen eraan. Heerlijk om dan even een haardvuur aan te steken. Maar wacht even, heb je deze wel goed onderhouden? Wat als er brand ontstaat? Dit wil je natuurlijk niet meemaken! Ben jij goed op de hoogte over wat je moet doen bij schoorsteenbrand? Lees het hieronder!

Herken op tijd schoorsteenbrand

Bij schoorsteenbrand hoor je een rommelend en loeiend geluid. Dit is vergelijkbaar met een flinke storm. Er ontstaat ook veel rook. Herken deze signalen en ga door met het volgende stappenplan.

Wat je moet doen bij schoorsteenbrand

  • Doof het vuur met zout of droog zand. Dit verstikt namelijk het vuur.
  • Sluit de luchttoevoer. De zuurstof maakt de brand erger
  • Sluit de schoorsteenklep.

  • Bel de brandweer via 112.
  • Open deuren en ramen. Hiermee voorkom je koolmonoxidevergiftiging.
  • Ga vervolgens naar buiten en wacht op de brandweer.

Gebruik nooit water om een schoorsteenbrand te blussen! Gebruik in plaats daarvan zand.

Brand voorkomen

Wat je juist NIET moet doen bij een schoorsteenbrand

GEEN water gebruiken! Wanneer je een schoorsteenbrand blust met water, ontstaat er een grote hoeveelheid stoom. De schoorsteen kan de stoom niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan hierdoor scheuren en soms ontstaat er zelfs een explosie.

Voorkom schoorsteenbrand

Schoorsteenveger

1x per jaar een schoorsteenveger

Zorg ervoor dat je minimaal één keer per jaar een erkend schoorsteenveger laat komen. Als je een intensieve gebruiker bent het liefst twee keer. Het is hierbij je eigen verantwoordelijkheid om in de gaten te houden wanneer dit nodig is. Tip: stel een reminder in via je agenda. Of maak gebruik van een abonnement!

Schoon droog hout

Schoon droog hout

Gebruik schoon en droog hout. Nat hout veroorzaakt bij het verbranden creosoot in de schoorsteen. Dit is een olieachtige zwarte aanslag aan de binnenkant van schoorsteen. Niet erg gezond dus! En meer kans op brand.

verzekering-afsluiten

Ben ik goed verzekerd met een schoorsteenbrand?

Met een woonhuisverzekering bij Promovendum ben je goed verzekerd tegen schoorsteenbrand, mits je je schoorsteen goed onderhoudt. Neem telefonisch contact op via: 078 648 13 13.

Of bereken je premie

Contact

Chat Bel Mail