Mensen rennen naar auto

Milieubewust en zuiniger autorijden: 8 tips

Gepubliceerd op 20-05-2024

Minder brandstof verbruiken, betekent minder CO₂-uitstoot. Dus beter voor het milieu! Bijkomend voordeel: je hoeft minder te tanken. En met de hoge brandstofprijzen van dit moment, scheelt dat flink in je portemonnee. Met deze 8 tips bespaar je brandstofkosten én rijd je milieubewuster. 
 

bandenspanning

1. Zorg voor de juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is erg belangrijk. Het is veiliger, maar zorgt er ook voor dat je auto zuiniger rijdt én dat de banden minder snel slijten. Je autobanden oppompen kan vaak bij tankstations, maar ook bij sommige autowasstraten, winkelcentra en P+R terreinen. Check het instructieboekje van jouw auto voor de juiste bandenspanning. Extra bespaartip: zoek online naar 'gratis banden oppompen in mijn buurt'. Als je geen gratis pomp in de buurt kunt vinden, zorg er dan voor dat je kleingeld bij je hebt. Vaak kan je daar namelijk alleen met muntgeld betalen.

Top 5 oorzaken auto ongelukken

2. Schakel eerder door

Hoe lager het aantal toeren, hoe zuiniger je rijdt. Rijd je in een handgeschakelde auto? Let eens vaker op je toerenteller. Schakel eerder door naar de tweede versnelling. Met een benzinemotor kan dit vaak al vanaf 2.000 toeren per minuut en met een dieselmotor al vanaf 1.500 toeren. Veel moderne auto’s hebben naast de toerenteller een display met een schakelindicator. Deze geeft aan wanneer je het best kunt opschakelen. En als je op een N-weg rijdt, kan je vaak prima in z’n 5 (of 6) rijden. Ook in een automaat kan je milieubewust rijden. In de eco- of normaalstand schakelt de auto zo vroeg mogelijk op. Als je genoeg snelheid hebt, laat het gaspedaal dan een beetje opkomen. De auto schakelt dan naar een hogere versnelling. 

vrouw in auto

3. Wachten? Zet de motor uit

Nee, niet voor ieder stoplicht 😉. Maar sta je op iemand te wachten of sta je stil voor een spoorwegovergang of brug? Schakel dan de motor uit. De motor opnieuw starten kost veel minder brandstof, dan wanneer je de auto laat draaien tijdens het wachten. Veel moderne auto’s hebben een start-stopsysteem. De motor schakelt dan automatisch uit als je stilstaat. In dat geval loont het wél om stil te staan bij een verkeerslicht. In een handgeschakelde auto activeer je het start-stopsysteem door deze in de vrij te zetten en de koppeling op te laten komen. In een automaat schakelt de motor al uit als je (bijna) stilstaat.

Auto met Nederlandse kentekenplaat

4. Beperk je snelheid

Het is heel logisch: hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof de auto verbruikt. Trek niet te snel op als je stilstaat en rijd zoveel mogelijk een constante snelheid. Cruisecontrol kan je hierbij helpen. Met dit rijhulpsysteem rijd je ongeveer 5% zuiniger. De meeste auto’s hebben een optimaal verbruik bij een snelheid rond de 90 km per uur. En de kans op een snelheidsboete is ook een stuk kleiner als je iets rustiger rijdt. Kijk ook ver vooruit tijdens het rijden; laat de auto zoveel mogelijk uitrollen voordat je afremt. Dit bespaart niet alleen brandstof, maar je remschijven en banden gaan zo ook langer mee. Bij hybride en elektrische auto’s kan je daarnaast je batterijen beter bijladen als je langer en minder hard remt.

Met een aantal eenvoudige tips kan je al snel zo'n 5 tot 10% brandstof besparen.

parkeergarage

5. Parkeer in de juiste richting

Zorg dat je de auto zó wegzet, dat je bij de volgende rit direct weg kunt rijden. Moeilijke manoeuvres zijn namelijk niet goed voor je auto als de motor nog koud is. Want wist je dat een koude motor meer brandstof verbruikt dan een warme motor? Parkeer daarom altijd goed in aan het einde van je rit, wanneer de motor warm is.

Navigatiesysteem in auto

6. Gebruik navigatiesysteem en boordcomputer

Sommige (gratis) navigatie-apps kunnen berekenen welke route het zuinigst is. Ook wanneer je de route kent, kan je brandstof besparen als je de instructies van een navigatiesysteem volgt. Filerijden kost veel brandstof. Veel navigatiesystemen kunnen files registreren en je via een andere route omleiden. Sommige moderne auto’s hebben een ingebouwde boordcomputer die real-time laat zien hoeveel brandstof je verbruikt. Zo ervaar je zelf wanneer je auto het zuinigst rijdt.

Airconditioning in auto

7. Ga zuinig om met de airco

Wist je dat je met airconditioning in de auto zo’n 5 tot 10% meer brandstof verbruikt? Op een warme dag wil je natuurlijk niet in een oververhitte auto zitten, maar er zijn een aantal manieren waarop je het aircoverbruik kan verminderen. Zet bijvoorbeeld eerst de ramen open als je instapt. Zo kan de warmste lucht de auto uit en hoeft de airco minder hard te werken om de warmte te verdrijven. Stel de airco ook niet te koud in. Dat kost meer energie. 

Is de auto koel genoeg? Schakel dan een tijdje de recirculatiestand in: de knop met een auto-icoon met daarbinnen een krommend pijltje. Zo komt er geen warme lucht van buiten de auto in. Gebruik deze stand niet te lang. De hoeveelheid kooldioxide in de auto neemt namelijk toe, waardoor je vermoeider kan worden en je mogelijk trager reageert.

Groene auto met dakkoffer

8. Laat overbodige spullen thuis

In het algemeen geldt: hoe zwaarder je auto is, hoe meer brandstof je verbruikt. Zo kost elke 50 kilo extra belading ongeveer 1 tot 2% extra benzine. Laat je dakkoffer, fietsendrager of kinderstoel dus thuis als je deze niet vaak gebruikt. En kijk eens of in het dashboard en in de achterbak zware spullen liggen die je onderweg niet nodig hebt.

Vrouw stapt uit auto

Besparen met je autoverzekering

De 8 tips hierboven helpen je om milieubewust te rijden en te besparen op je brandstofkosten. Fijn om te weten: met een autoverzekering bij Promovendum bespaar je al op je premie. Heb je vragen over je autoverzekering? Wij helpen je graag!

Contact

Chat Bel Mail