Botsing tussen twee auto's

Schadeformulier auto: dit moet je weten

Gepubliceerd op 10-07-2023

Heb je een Europees schadeformulier in je auto liggen? Heel verstandig! Als je betrokken bent bij een aanrijding, dan moet je meestal het schadeformulier invullen. Maar dit hoeft niet bij alle autoschades. Hieronder lees je in welke gevallen je het formulier wel of niet invult, waar je het schadeformulier downloadt en hoe je met een goede voorbereiding het formulier sneller kunt invullen. Ook leggen we uit welke rol de dekking van je autoverzekering speelt bij jouw autoschade. 

Wanneer schadeformulier wel invullen?

Je moet het schadeformulier invullen na een aanrijding waarbij jouw auto én die van een ander betrokken is. Iemand rijdt bijvoorbeeld je zijspiegel eraf. Of jij rijdt bij het parkeren tegen de bumper van een andere auto.  In deze gevallen heb je te maken met een tweezijdig ongeval. Samen met de tegenpartij vul je het schadeformulier in. Goed om te weten: je kunt het schadeformulier ook gebruiken voor een aanrijding met een fietser, voetganger of ander motorvoertuig.

Schadeformulier auto downloaden

Wil je een Europees schadeformulier? Je downloadt het op de pagina hieronder. Neem de instructies op het formulier goed door voordat je het invult. Wil je weten hoe je dit het best kan doen? Lees dan verder op deze pagina.


Download het schadeformulier

De schade die jij met jouw auto veroorzaakt aan de auto van een ander, valt onder de dekking van je verplichte WA-autoverzekering.

Schadeformulier auto invullen: 6 tips

A4 met auto en pen

1. Formulieren in je auto

Zorg ervoor dat je altijd minimaal twee geprinte schadeformulieren in de auto hebt liggen: een exemplaar voor jou en een voor de tegenpartij.

 

Potlood

2. Gegevens vooraf invullen

Vul vooraf je naam, adres, contactgegevens en kenteken in op het formulier (onder ‘Voertuig A’). Schrijf ook je polisnummer en het nummer van je groene kaart alvast op. Lees hier waar je deze nummers terugvindt.

Botsing auto zijkant icoon

3. Na een aanrijding

Zorg eerst voor een veilige omgeving. Vul daarna de rest van het schadeformulier in, samen met de tegenpartij. Spreek duidelijk af wie zijn gegevens onder Voertuig A invult en wie onder Voertuig B. 

Alert

4. Alles goed ingevuld?

Controleer goed of jullie alle velden correct hebben ingevuld! Als jij en de tegenpartij de voorkant (blad 1) van het formulier hebben ondertekend, dan is het niet toegestaan om nog iets aan te passen.  

Zoeken icoontje

5. Verzamel bewijs

Maak altijd foto’s van de schade (of juist het ontbreken hiervan) vanuit zoveel mogelijk hoeken. Deze dienen als bewijs voor de schadeclaim. Maak ook een kopie, scan of foto van het ingevulde schadeformulier.

a4 kruis

6. Niet akkoord?

Ga jij of gaat de tegenpartij niet akkoord? Vermeld dit dan op de voorkant van het formulier en nooit op de achterkant. De handtekeningen gelden alleen voor de informatie op de voorkant.

Ga niet met de andere partij in discussie over de verklaring. Regel de schade ook niet onderling. Zo voorkom je problemen.

Schade melden

Schadeformulier ingevuld? Meld de schade

Als het schadeformulier auto door beide partijen is ondertekend, vul je thuis blad 2 van het schadeformulier in. Ben je verzekerd bij Promovendum? Meld je autoschade snel en eenvoudig online via Mijn Promovendum. Je kan ook bellen naar ons schadeteam via: 078 648 13 18. Het liefst binnen 24 uur. Onze schadespecialist gaat direct voor je aan de slag. Na de schademelding vragen we je om het ingevulde schadeformulier en de foto’s van de schade naar onze schadespecialist te mailen. Met deze informatie kunnen wij jouw schade verder in behandeling nemen. 

Wanneer geen schadeformulier auto invullen?

Niet altijd zijn er twee of meer partijen betrokken bij een aanrijding. In de volgende gevallen hoef je geen Europees schadeformulier in te vullen: 

 

  • Ruitschade
  • Brandschade
  • Stormschade
  • Hagelschade
  • Inbraak
  • Diefstal van het voertuig
icoon auto ruitschade zijkant

Schadekosten verhalen

Weet je niet wie jouw auto heeft beschadigd? Of is de veroorzaker van de schade doorgereden na de aanrijding? 

Op deze pagina lees je wat je moet doen om de schadekosten te verhalen.

Autoschade en jouw dekking

Bij autoschade door een aanrijding is het niet alleen belangrijk om te weten wie de schuldige is. Ook de dekking van je autoverzekering speelt een belangrijke rol bij het bepalen of je autoschade vergoed wordt.

Tweezijdig auto-ongeluk

Aanrijding is schuld van een ander

Als een ander schuldig is aan de aanrijding, dan is diegene verantwoordelijk voor het betalen van de schade. Na het melden van de schade, stellen wij de tegenpartij aansprakelijk namens jou. Deze persoon kan dan een beroep doen op zijn eigen WA autoverzekering. Ontstaat er een juridisch geschil doordat de tegenpartij aansprakelijkheid ontkent? Met verkeersrechtsbijstand heb je recht op juridische hulp bij het verhalen van de autoschade. Bij Promovendum voeg je deze aanvullende dekking eenvoudig toe aan je autoverzekering.

Vrouw met autoschade

Aanrijding is mijn schuld

Is de aanrijding jouw schuld of ben je hier medeschuldig aan? Dan kan de tegenpartij jou aansprakelijk stellen. Gelukkig ben je met de verplichte WA autoverzekering verzekerd voor schade die jij met jouw auto maakt aan objecten of auto’s van een ander. Wij zorgen ervoor dat dit met de tegenpartij geregeld wordt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Is jouw auto ook beschadigd door de aanrijding? Alleen met een Allrisk autoverzekering kun je verzekerd zijn voor schade aan jouw auto die niet te verhalen is op de tegenpartij.

Nadenkende man

Schuldvraag is onduidelijk

Als jij en de tegenpartij schuldig zijn, betalen jullie beide een deel van de schade. Maar soms is het niet meteen duidelijk wie de schade heeft veroorzaakt na een aanrijding. Voordat de kosten verhaald kunnen worden, moet je verzekeraar voldoende bewijs hebben. Daarom is het belangrijk dat je foto’s maakt van beschadigingen op de auto(’s). Maak ook foto's van je omgeving. Let bijvoorbeeld op remsporen, vloeistoffen of brokstukken op de weg. Kijk daarnaast of er getuigen in de buurt zijn en vraag om hun contactgegevens. Mogelijk spelen hun ervaringen een belangrijke rol bij het bepalen van de schuldige.

Goed om te weten: autoschade die is ontstaan door jouw schuld, heeft gevolgen voor jouw schadevrije jaren en bonus-malus korting. Dit geldt voor de WA en Allrisk autoverzekering.

Auto rijdt langs velden

Benieuwd naar onze lage autopremie?

Contact

Chat Bel Mail