MG

De groene kaart van je auto: goed om te weten

Gepubliceerd op 15-04-2024

Vakantie. De zon gaat onder, het landschap glijdt voorbij en voor je strekt de weg zich eindeloos uit. Maar stel dat je onverhoopt een deukje in de auto van een medevakantieganger rijdt. Heb je dan je groene kaart bij je? En is dat eigenlijk wel verplicht? Lees alles wat je moet weten over de groene kaart voordat je op autovakantie gaat.

Wat is een groene kaart en waar heb je deze voor nodig?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs voor motorvoertuigen. Hiermee toon je aan dat jouw auto of caravan verzekerd is tegen wettelijke aansprakelijkheid. Je gebruikt deze kaart liever niet, maar als je in het buitenland betrokken raakt bij een ongeluk moet je deze wel (digitaal) bij je hebben. Goed om te weten is dat dit groene verzekeringsbewijs niet gebruikt wordt voor grenscontroles.

Moet een groene kaart verplicht groen zijn?

Sinds 1 juli 2020 hoeft de groene kaart niet meer verplicht groen te zijn. Dat heeft de Council of Bureaux (CoB) bepaald: een internationale samenwerking van landen waarin de kaart geldig is. Als je de papieren versie van de groene kaart nodig hebt in het buitenland, dan hoeft deze dus niet de groene kleur te hebben. Je mag de groene kaart zelf printen op wit papier in zwarte letters. Download daarvoor de printversie in Mijn Promovendum

Groene kaart uit 2015

Wat staat er op de groene kaart?

Op de groene kaart staan belangrijke gegevens over jouw auto of caravan en de verzekering:

  • Het kentekennummer en in welke landen je auto verzekerd is.
  • Het merk van jouw auto en het voertuigidentificatienummer (VIN of chassisnummer).
  • In welke periode is de autoverzekering geldig.
  • Het nummer van jouw groene kaart (punt 4).
  • De gegevens van jouw verzekeraar.
  • Contactgegevens van de hulpdiensten.
  • De afkortingen van de landen waar de kaart geldig is

Waar vind je de groene kaart?

Nadat je bij ons met succes een autoverzekering hebt afgesloten, krijg je van ons een e-mail met jouw digitale groene kaart. Deze is dan dertien maanden geldig. Zodra je autoverzekering wordt verlengd, krijg je een nieuwe versie. Heb je een nieuwe auto aangeschaft? Ook dan sturen we je een nieuw verzekeringsbewijs, omdat jouw kenteken- en VIN-nummer zijn veranderd. Je downloadt jouw groene kaart eenvoudig via Mijn Promovendum bij ‘Regel direct’. Je kan kiezen tussen een digitale versie én een printversie.

Waar is de papieren groene kaart verplicht?

Check voordat je op vakantie gaat of de landen waar je doorheen rijdt, de groene kaart verplicht stellen. De meeste Europese landen accepteren de groene kaart digitaal. In deze landen kan de politie via een centraal register nagaan of een voertuig verzekerd is. In een aantal landen moet je wel een papieren versie van de groene kaart verplicht bij je hebben. Je mag deze ook zelf printen op wit papier. 
 

Digitale kaart voldoende Papieren kaart verplicht Uitzondering
Alle EU-landen en Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, Kroatië, Andorra, IJsland, Verenigd Koninkrijk Tunesië, Turkije, Marokko, Moldavië, Servië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Oekraïne, Montenegro Papieren kaart aangeraden in Bulgarije

Groene kaart
Auto met ruitschade

Tip: neem ook een schadeformulier mee

Heel vervelend: met de auto aangereden worden op vakantie. Maar het kan gebeuren. In dat geval is het slim om - naast een groene kaart - ook een Europees schadeformulier in je auto op te bergen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees alles wat je moet weten over het schadeformulier

Heb je een papieren groene kaart nodig? Dan mag je deze zelf printen op wit papier.

Groene kaart voor caravan, aanhanger of vouwwagen

In de landen die op de groene kaart staan, is een caravan, vouwwagen en aanhanger meeverzekerd op de WA autoverzekering als deze gekoppeld is aan je verzekerde auto. Een aanhanger is dus alleen verzekerd voor schade aan andere auto’s of personen bij een aanrijding. Is deze lichter dan 750 kg? Dan staat dit op de kaart aangegeven met code AF. Hiervoor is een apart verzekeringsbewijs niet verplicht. Is je caravan, vouwwagen of aanhanger zwaarder dan 750 kg? Dan heb je in enkele EU-landen een aparte groene kaart nodig (hierop staat de code F). Dit geldt ook als je enkel door (een van) deze landen rijdt. In een paar EU-landen is deze aparte kaart niet verplicht, maar wel aan te raden.


Heb je een papieren groene kaart nodig voor je caravan, vouwwagen of aanhanger? Vraag deze op tijd bij ons op. Je krijgt deze namelijk per post. 
Zo vraag je een groene kaart aan voor je caravan.

Caravan op vakantie

Gewicht Aparte kaart verplicht Aparte kaart aangeraden
< 750 kg Nee Nee
> 750 kg Alleen in Spanje, Polen en Duitsland Alleen in Portugal en Kroatië

 

Stappenplan groene kaart

A4 met auto en pen

1. Heb je de groene kaart al eerder hebt gedownload of geprint? Check of deze nog geldig is als je op reis gaat met de auto. 

 

Zoeken icoontje

2. Zorg ervoor dat de gegevens overeenkomen met de werkelijke situatie van je auto en -verzekering.

 

Browser venster zoeken icoon

3. Download de groene kaart digitaal op je mobiel. Mocht je mobiele internet niet werken op vakantie, dan kan je het formulier er alsnog bij pakken. 

Alert

4. Check welke regels gelden in de landen waar je doorheen of naartoe reist. En print het formulier als dat nodig is.

 

Caravan

5. Ga je met de caravan, aanhanger of vouwwagen op reis? Controleer of deze zwaarder is dan 750 kg. Zo ja, check of je een apart verzekeringsbewijs nodig hebt. 

Duim omhoog

6. Je kunt nu aantonen dat je met jouw auto of caravan verzekerd bent tegen wettelijke aansprakelijkheid. Zo kun je met een gerust hart je auto inpakken.

Startproblemen auto

Voordelige autoverzekering afsluiten?

Of je nu wel of geen groene kaart bij je hebt op reis: een ongelukje kan gebeuren. Gelukkig biedt Promovendum een zeer voordelige autoverzekering. Stap over en wij verlagen je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap!

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail