Fiets op het strand

Zo vervoer je fietsen veilig op de fietsendrager

Gepubliceerd op 15-04-2024

Ga je binnenkort op vakantie en neem je de fietsen mee? Sportief! Maar weet jij waar je allemaal op moet letten om veilig en volgens de regels weg te rijden met een fietsendrager? Wij zetten op een rijtje waar je fietsendrager aan moet voldoen en uit welke soorten je kunt kiezen.

Checklist: hier moet je fietsendrager aan voldoen

Hoe hard mag je eigenlijk rijden met een fietsendrager? Geen zorgen: je mag je ‘gewoon’ aan dezelfde snelheid houden als automobilisten zonder drager. Toch mag je er niet zomaar mee wegrijden. Voor de veiligheid zijn er een aantal regels waar je je als automobilist aan moet houden. Met deze checklist ga je veilig en goed voorbereid de weg op met je fiets(en).

 

  • Kenteken zichtbaar 

Het kenteken van jouw auto moet altijd zichtbaar zijn. Is jouw fietsendrager aan de trekhaak bevestigd? Dan kun je het kenteken van de auto vaak niet meer zien. Zorg in dit geval dat je een witte nummerplaat met jouw kenteken aan de achterkant van de drager plaatst. Een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant kan je daarbij helpen. 

 

  • Verlichting

Check ook of de achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en reflectoren van je auto goed zichtbaar zijn. Is dat niet het geval? Dan moet de ‘ontbrekende’ verlichting op je fietsendrager zitten. Voordat je wegrijdt: controleer ook even of die verlichting goed werkt.

 

  • Maximaal 20 cm uitsteken

Heb je jouw fiets op de drager geplaatst? Check dan hoeveel centimeter deze uitsteekt: vooral als je geen brede auto hebt. Je fiets mag aan beide kanten van je auto namelijk maximaal 20 centimeter uitsteken (in totaal dus 40 centimeter). 

 

  • Kogeldruk

Als je de fietsendrager op je trekhaak plaatst, is het belangrijk dat je niet over de maximale kogeldruk gaat. Je vindt deze waarde terug op het typeplaatje van je trekhaak en in de autopapieren. Waarschijnlijk is de maximale kogeldruk van je auto tussen de 45 en 75 kilo. Als je het gewicht van je fiets(en) en de fietsendrager optelt, moet dit totaalgewicht lager zijn dan de maximale kogeldruk van jouw auto. 

 

  • Draaggewicht

Naast de kogeldruk is het verstandig om te checken wat het maximale draaggewicht is van je fietsendrager. Kijk dus of jouw fietsen niet te zwaar zijn voor de drager. Het maximale draaggewicht lees je vaak terug in de gebruikshandleiding. 

E-bikes wegen vaak minimaal 20 kilo. Haal daarom de accu eruit als je een elektrische fiets op de fietsendrager (met trekhaak) zet. Scheelt je zo’n 3 kilo!

Wat voor soort fietsendrager kies je?

Wat voor soort fietsendrager kies je?

Meestal plaatsen mensen hun fietsendrager op de trekhaak. Maar wat doe je als je geen trekhaak hebt? Geen zorgen: er zijn meer opties om je fietsen te vervoeren. Vaak kun je ook kiezen voor een fietsendrager die je op de achterklep of op het dak van je auto bevestigt. Je moet dan wel met een aantal extra dingen rekening houden om veilig op pad te gaan.

Optie 1: fietsendrager op de trekhaak

Wil je meerdere of wat zwaardere fietsen meenemen? Dan kun je het best kiezen voor een fietsendrager die je op de trekhaak plaatst. Afhankelijk van de kogeldruk van jouw auto, kan je met sommige dragers zelfs 4 fietsen meenemen. Als je een nieuwe fietsendrager aanschaft, is het slim om te kiezen voor een kantelbaar model. Zo kan je de achterklep nog openen. Tip voor mountainbikers: check of de band niet te dik is voor de wielgoot.

Optie 2: fietsendrager aan de achterklep

Neem je een of twee lichte fietsen mee, zoals een race- of kinderfiets? Met sommige typen auto’s kun je dan ook kiezen voor een fietsendrager die je op de achterklep bevestigt. Dit is een goedkoper alternatief waarbij de verlichting en het nummerbord van je auto goed zichtbaar blijven. Het nadeel is dat je minder goed door de achterruit kan kijken. En je kan met deze methode geen zware of grotere fietsen meenemen.

Optie 3: fietsendrager op het dak van je auto

Wil je een goed zicht hebben door de achterruit en geen wit nummerbord kopen? Je kunt ook kiezen voor een fietsendrager die je plaatst op de dakrails of dakrand van je auto. Deze draagwijze is niet geschikt voor zware fietsen. Let erop dat een drager op het dak meer wind vangt en dat je dus meer brandstof kwijt bent dan met een ander type drager. Kijk vóór vertrek ook of er geen lage tunnels of parkeergarages op je route liggen! Zonde als je onderweg de fietsen verliest.

Handig op fietsvakantie: onze reisverzekering

Handig op fietsvakantie: onze reisverzekering

Wist je dat bagage is inbegrepen bij onze doorlopende reisverzekering? Ook voor (elektrische) fietsen geldt een vergoeding bij schade. Bekijk de voorwaarden voor meer informatie over de dekking voor fietsen. Zo ga je met een gerust hart op fietsvakantie. Promovendum biedt een zeer voordelige doorlopende reisverzekering. 

 

Contact

Chat Bel Mail