Mensen rennen naar auto

Motor auto kapot: 3 mogelijke oorzaken en symptomen!

Gepubliceerd op 06-05-2021

Oh, nee! Heb je het vermoeden dat de motor van je auto kapot is? Dat is heel vervelend. Maar hoe weet je dit zeker? Wij hebben de drie meest voorkomende oorzaken en de symptomen van een kapotte motor voor je op een rij gezet.

 

Drie mogelijke oorzaken kapotte motor

Een automotor bestaat uit honderden onderdelen. Er kan dus aardig wat mis gaan waardoor de motor van je auto kapot gaat. De oorzaken zijn terug te brengen naar deze drie categorieën:

 

1. Te weinig smering

Wanneer er onvoldoende of oude motorolie in de motor zit, ontstaat er wrijving tussen de metalen onderdelen. Van wrijving komt slijtage. Laat de motorolie op tijd verversen: na elke 10.000 tot 15.000 kilometer!

 

2. Te weinig koeling

Wanneer je motor oververhit is, ontstaat slijtage. Dit kan ontstaan door te weinig koelvloeistof of een kapotte koelvloeistofslang. Zelf koelvloeistof bijvullen? Dat kan!

 

3. Aansturing van de motor

De motor van je auto heeft twee assen: de krukas en nokkenas. De twee assen moeten synchroon bewegen. Ze worden met elkaar verbonden door de distributieriem en -ketting. Wanneer één van deze twee onderdelen niet (goed) functioneert, kunnen de zuigers tegen de kleppen komen en voor grote motorschade zorgen. Het vervangen van de motor of motorrevisie is dan niet te voorkomen.

 

Motorblok auto uitgelegd

 

Hoe herken ik een kapotte automotor? Drie symptomen

 

1. Er komt rook uit de uitlaat

Witte, zwarte of blauwe rook; het zijn allemaal tekens dat er iets mis is met de motor. Vooral witte en blauwe rook duiden op een groot probleem. Ga dus meteen naar een monteur, zij kunnen vaststellen wat het probleem precies is én wat er gedaan moet worden op dit te repareren.

 

2. Motor maakt veel lawaai

Maakt de motor van je auto heel veel geluid? Rijd niet verder en zorg dat je zo snel mogelijk bij een garage terecht komt. Blijf je toch doorrijden? Dan is de kans groot dat je snel langs de weg stilstaat.

 

3. Vermogen van motor valt weg

Wanneer de motor plots uitvalt, is er iets ernstigs aan de hand. Zet de auto stil, bel jouw pechhulp en zorg dat je zo snel mogelijk bij een garage komt.

 

Kapotte motor verholpen? Ga verzekerd op pad!

Rijdt je auto weer soepeltjes? Mooi zo! Neem ook je huidige autoverzekering eens onder de loep. Stap je over naar Promovendum? Dan krijg je 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap!

Voordelige autoverzekering?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail