Autopech

Koelvloeistof auto bijvullen in 7 stappen

Gepubliceerd op 15-08-2023

Oververhitte motor? Nee, bedankt! Het is belangrijk om regelmatig je koelvloeistof te controleren en bij te vullen. Kan je dat zelf doen? Ja, zeker! We leggen je stap voor stap uit hoe je koelvloeistof bijvult en jouw auto als een zonnetje blijft rijden.

 

Koelvloeistoflampje brandt! En nu?

Je bent net onderweg en een lampje met een thermometer met golven eronder begint te branden. Bingo! Dat is het koelvloeistoflampje. Je kan nog wel heel even doorrijden, maar het is verstandig om te controleren of het koelvloeistofpeil nog op niveau is. Daar gaan we!

 

In 7 stappen zelf koelvloeistof bijvullen

 

1. Parkeer de auto op een egale ondergrond

Wanneer je auto op een platte, egale ondergrond – en dus waterpas - staat, weet je zeker dat het vloeistofpeil klopt.

 

2. Laat de auto helemaal afkoelen

Het is heel belangrijk dat er niet recent met de auto is gereden voordat je aan de slag gaat met koelvloeistof bijvullen. De vloeistof is namelijk een chemische stof en je voorkomt brandwonden door het helemaal af te laten koelen.

 

3. Bescherm je handen met een doek of handschoenen

Zo weet je zeker dat er geen vloeistof op je handen komt.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

4. Koelvloeistof controleren

Weet je niet precies waar je de koelvloeistof moet bijvullen? Check het instructieboekje van jouw auto: hier wordt aangegeven waar het reservoir en dus de koelvloeistof zit. Om zeker te weten dat je moet bijvullen, is het raadzaam om eerst goed te kijken hoe vol je koelvloeistofreservoir nog is. Dit controleer je aan de hand van de streepjes op het transparante deel. Staat het peil onder het minimum, dan moet je koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir.

 

5. Draai de dop rustig van het reservoir

Op deze manier gaat de eventuele druk van het tankje zonder dat de vloeistof spettert.

 

6. Giet de koelvloeistof in het reservoir, niet tot het maximum

Koelvloeistof zet namelijk uit door warmte tijdens het rijden. Door het reservoir ergens tussen en minimum- en maximumpeil te vullen, weet je zeker dat je goed zit! In het tankje zelf zit een indicatie van het minimum en maximum, daar heb je zelf geen gereedschap voor nodig.

 

7. Draai de dop weer stevig op het tankje

Je hebt de koelvloeistof bijgevuld, gecontroleerd of het vloeistofpeil niet wordt overschreden en bent klaar met het bijvullen. De drop kan weer op het reservoir - en je voet op de pedalen!

 

Koelvloeistoflampje voorbeeld

 

Zelf koelvloeistof bijvullen = geld besparen

Wanneer je lampje brandt, is de kans heel groot dat je het zelf kan verhelpen. Niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar ook fijn voor je portemonnee. Maar wat kost koelvloeistof nou eigenlijk? Zelf koelvloeistof in je auto bijvullen kost je ongeveer 15 euro. Een liter koelvloeistof kost zo’n 5 euro en vaak gaat er 5 liter in een reservoir. Een 5 liter fles koelvloeistof voor je auto kost tussen de 15 en 20 euro. Het laten bijvullen kost gemiddeld een stuk meer: in een garage komt er namelijk meestal rond de 40 euro aan arbeidskosten bovenop. Zelf je koelvloeistof bijvullen loont, dus!

 

Hoe vaak koelvloeistof bijvullen?

Het hangt van meerdere factoren af hoe vaak je de koelvloeistof van je auto moet bijvullen. Denk hierbij aan hoe frequent je rijdt, of het warm of koud weer is, bijvoorbeeld. We raden je aan om eens per maand te controleren of je nog voldoende in de koelvloeistoftank hebt zitten.

 

Extra tips: koelvloeistof bijvullen

  • “Welke koelvloeistof heb ik nodig?” Menig auto eigenaar vraagt zich dit af. Zorg ervoor dat je alleen werkt met producten die de autofabrikant je aanraadt voor dit specifieke model. Zo weet je zeker dat je auto het langst meegaat.
  • Is het een noodgeval en heb je geen koelvloeistof bij de hand? Dan kun je de koelvloeistof bijvullen met water: alles is beter dan geen koeling. Je moet daarna alleen wel zo snel mogelijk naar de garage om de koelvloeistof te laten controleren of vervangen.
  • Moet je de vloeistof snel achter elkaar bijvullen of brandt het lampje wel vaker? Ga dan wél naar de garage. Je kan namelijk een lek hebben en dat is niet zelf te verhelpen.

 

Toch hulp nodig?

Ai, is de auto tóch oververhit geraakt of denk je dat er iets anders mis is? Schakel pechhulp van Promovendum in! Of je nu langs de weg staat of op de parkeerplaats voor de deur: we staat voor je klaar! Vaak al binnen 30 minuten. Bereken jouw premie binnen 1 minuut, wij regelen de overstap.

Voordelige pechhulp?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail