Mensen rennen naar auto

Autoruit ijsvrij maken? Krabben of ontdooien: do's en don’ts!

Brr.. alwéér autoruiten krabben! Verkleumde handen en een kwartier te laat op het werk. Dat moet de volgende keer sneller kunnen! Hoe kan je het beste jouw autoruiten ijsvrij maken? En hoe voorkom je een boete? Hieronder de do’s en don’ts. 

 

❄ Autoruit ijsvrij maken: do's

 

✔ Vuilniszakken of anti-vries deken onder voorruit

De meest snelle oplossing: voorkom dat de ruiten bevriezen. Dit kun je doen door jouw autoruit de avond ervoor goed te bedekken. Dit kan met een anti-vriesdeken, maar heb je die niet bij de hand? Dan zijn er genoeg huis-tuin-en-keuken-middelen zoals: vuilniszakken, een stuk karton of een strandlaken.

 

✔ Gebruik ontdooispray (zelf te maken!)

Geen zin om de autoruit te krabben? In de winkel zijn verschillende sprays te koop die jouw ruit in no-time ontdooien. Maar wist je dat deze ontdooispray ook zelf kan maken? Meng een derde water met twee derde azijn of ontsmettingsalcohol. Doe het in een plantenspuit of lege schoonmaakflacon. Dit heeft dezelfde werking als het goedje dat in de winkel te koop is!

 

✔ Ruiten ontvetten (met spiritus of glasspray)

Feit: vocht hecht sneller aan vuil. Bovendien is een schone, gladde ruit sneller gekrabd en heb je minder kans op schade. Gebruik een goede glasspray of spiritus. Beiden laten een laagje achter op de autoruit. En dat beschermt weer tegen vuil. IJsvorming kan je er niet mee voorkomen, maar jouw ruiten zijn waarschijnlijk wel iets sneller schoon!

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

❄ Autoruit ontdooien: don'ts

 

✘ Autoruit ontdooien met warm water

Het lijkt misschien een handige oplossing: jouw ruiten ontdooien met warm water. Toch wordt dit niet aangeraden! Door het temperatuurverschil kan de voorruit barsten. En dan ben je nog verder van huis!

 

✘ De motor stationair laten draaien tijdens het krabben

Start je motor pas nadat de autoruit ijsvrij is. De motor warmt als je stil staat bijna niet op. Dus heeft het ook geen zin om de verwarming al aan te zetten. Dit helpt écht pas als je gaat rijden.

 

✘ Autoruit krabben zonder krabber

Jouw autoruit krabben met een cd-hoesje of een ander voorwerp? Geen goed idee! Deze voorwerpen kunnen krassen achterlaten op de autoruit. Een klein barstje kan een scheur worden als je er maar hard genoeg overheen krabt. Dit geldt overigens ook voor goedkope ijskrabbers. Investeer dus aan het begin van de winter in een goede krabber of ga voor een (zelfgemaakte)spray.

 

autoruit ijsvrij maken

 

☝ Autoruit niet ijsvrij? Dikke boete als je pech hebt!

Natuurlijk wil je voor je eigen veiligheid de ruiten goed schoon hebben. Er is nog een reden om ’s morgens met volle aandacht jouw autoruit te krabben. Bij strenge vorst wordt er streng gecontroleerd door de politie. De boete die je kan krijgen? Maar liefst 240 euro. Als ook de buitenspiegels niet ijsvrij zijn komt daar 140 euro bovenop.

 

✎ De regels voor het ontdooien van jouw autoruit

Ga dus niet rijden voordat de auto ijsvrij is. De regels voor het krabben van autoruiten zijn strikt. De volgende onderdelen van de auto moeten volledig schoon en ijsvrij zijn zodat er voldoende zicht is:

 

  • De voorruit
  • De twee zijruiten aan de passagiers en bestuurdersstoel
  • De twee zijspiegels

 

Ga goed verzekerd op weg!

Stap met jouw autoverzekering over naar Promovendum en wij verlagen je huidige autopremie met 25% (zie voorwaarden). Wij regelen gratis de overstap!

Onze autopremie 25% voordeliger?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail