Mensen rennen naar auto

Autoruit ijsvrij maken? Krabben of ontdooien: do's en don’ts!

Gepubliceerd op 28-11-2023

Brr.. alwéér autoruiten krabben! Verkleumde handen en een kwartier te laat op het werk. Dat moet de volgende keer sneller kunnen! Hoe kan je het beste jouw autoruiten ijsvrij maken? En hoe voorkom je een boete? Hieronder de do’s en don’ts.

Onze autopremie 20% lager? 

❄ Autoruit ijsvrij maken: do's

autoruit bedekt met sneeuw

✔ Vuilniszakken of anti-vriesdeken over de voorruit

De snelste oplossing: voorkom dat de ruiten bevriezen. Wanneer je jouw autoruit de avond ervoor goed bedekt, hoef je de dag erna (bijna) niet te krabben. Dit kan het beste met een anti-vriesdeken, maar met een vuilniszak, stuk karton of strandlaken kom je ook al een heel eind.

ontdooispray bevroren autoruit

✔ Gebruik ontdooispray (zelf te maken!)

In de winkel zijn verschillende sprays te koop waarmee je jouw ruit in no-time ontdooit. Maar zo’n ontdooispray maak je ook gewoon makkelijk zelf. Meng een derde water met twee derde azijn of ontsmettingsalcohol in een plantenspuit of lege schoonmaakflacon. Dit werkt hetzelfde als de spray die in de winkel te koop is!

ijsvorming op autoruit

✔ Ruiten ontvetten (met spiritus of glasspray)

Goed om te weten: vocht hecht sneller aan vuil én dus aan een vieze autoruit. Daarnaast heb je met een schone, gladde ruit minder kans op schade, én krabt het wat makkelijker.  Een goede glasspray of spiritus laat een laagje achter op de autoruit. En dat beschermt weer tegen vuil. Je voorkomt ijsvorming er niet helemaal mee, maar jouw ruiten zijn waarschijnlijk wel iets sneller schoon! 

Laat een sterretje zo snel mogelijk herstellen bij een van onze aangesloten ruitschadeherstellers. Als je een autoverzekering met Beperkt Casco of Allrisk dekking hebt, betaal je hiervoor in de meeste gevallen geen eigen risico. Op het polisblad van je autoverzekering lees je meer over het eigen risico en hoe dit bij jou is geregeld.

❄ Autoruit ontdooien: don'ts

sterretje in voorruit door temperatuurverschil

✘ De autoruit ontdooien met warm water

IJs bestrijden met warm water. Het lijkt misschien een logische oplossing. Toch wordt dit niet aangeraden. Door het plotse temperatuurverschil kan een klein sterretje in je voorruit doorscheuren. En dan ben je nog verder van huis! 

verwarming in de auto

✘ De motor stationair laten draaien tijdens het krabben

Start je motor pas nadat de autoruit ijsvrij is. De motor warmt als je stil staat eigenlijk bijna niet op. Dus heeft het ook geen zin om de auto en de verwarming al aan te zetten. Dit helpt écht pas als je gaat rijden.

ijs krabben auto ruit

✘ De autoruit krabben zonder krabber

Met een ander voorwerp dan een krabber jouw autoruit krabben? Geen goed idee! Deze voorwerpen kunnen de autoruit bekrassen. Ditzelfde geldt trouwens ook voor goedkope ijskrabbers. Een klein barstje kan een scheur worden als je er hard overheen krabt. Investeer dus aan het begin van de winter in een goede krabber of ga voor een (zelfgemaakte) ontdooispray. 

bevroren autoruit

☝ Autoruit niet ijsvrij? Dikke boete als je pech hebt!

Jouw veiligheid en die van anderen is natuurlijk heel belangrijk. Maar er is nóg een reden om ’s morgens netjes je autoruit te krabben. Bij strenge vorst wordt er namelijk door de politie stevig gecontroleerd of je wel genoeg zicht hebt. Dit kan een fikse boete opleveren. Ook als de buitenspiegels niet ijsvrij zijn. Een goede ijskrabber is een heel stuk goedkoper. 😉 

De weg op? Zorg voor voldoende zicht!

Het is dus niet verstandig om de weg op te gaan voordat de auto ijsvrij is. Als de volgende onderdelen ijsvrij zijn, kun je pas vertrekken: 

  • De voorruit
  • De twee zijruiten aan de passagiers- en bestuurdersstoel
  • De twee zijspiegels
Vrouw stapt uit auto

Heerlijk voordelig verzekerd op weg?

Stap met jouw autoverzekering over naar Promovendum en wij verlagen je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). Wij regelen gratis de overstap!

Contact

Chat Bel Mail