Mensen op de bank in woonkamer

Boeterente berekenen in 2022 = besparen op maandlasten

Ondanks de recente stijgingen, zijn de hypotheekrentes in 2022 nog steeds laag. Mooi moment om niet langer te wachten met het oversluiten van je hypotheek en je maandlasten te verlagen! Dan bestaat er een kans op boeterente. Gelukkig hoeft dat geen roet in het eten te gooien. Deze heb je namelijk vaak zo terugverdiend. Benieuwd hoe het zit?

Berekening maken

Wat is boeterente bij een hypotheek?

Boeterente is een vergoeding die banken rekenen wanneer jij je hypotheek oversluit tijdens je rentevaste periode. Zie het als een compensatie voor de misgelopen inkomsten uit de hypotheekrente. Het bedrag van de boeterente is per situatie verschillend en wordt door jouw adviseur van Promovendum berekend.

Hypotheek oversluiten mét boeterente: 3 x voordelig

Hieronder drie manieren waarop je ook mét boeterente bespaart op de maandlasten van je hypotheek:

woning hypotheek akkoord icoon

1. Boeterente meefinancieren in nieuwe hypotheek!

Wanneer je overwaarde op jouw huidige woning hebt, kan je de boeterente vaak gewoon meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Het bedrag wordt dan opgeteld bij jouw nieuwe hypotheek. Op die manier hoef je de boeterente niet in 1 keer uit eigen zak te betalen. Heel fijn. Ook voor je spaarvarken ;-)

Duim omhoog icoon

2. Lage hypotheekrentes = duizenden euro’s voordeel

Ga je een nieuwe hypotheek aan, dan profiteer je van de actuele rentes. Die zijn op het moment nog laag. Dat betekent meestal ook lagere maandlasten! Door het verschil in maandlasten verdien je de boeterente vaak zo terug én levert oversluiten vaak voordeel op!

Rekenmachine icoon

3. Boeterente is aftrekbaar in 2022!

Veel mensen vragen zich af: is boeterente aftrekbaar? In veel gevallen wel. Als jouw bestaande hypotheek gebruikt is voor aanschaf of verbetering van de eigen woning en de rente dus fiscaal aftrekbaar is, dan is de boeterente ook aftrekbaar.

Boeterente berekenen bij oversluiten hypotheek

Om de boeterente te berekenen, bekijkt jouw adviseur de volgende gegevens:

  1. De resterende hypotheeksom
  2. Het bedrag dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen (vaak zo'n 10 tot 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom)
  3. Het verschil tussen de actuele rente en jouw huidige rente
  4. De lengte van jouw resterende rentevaste periode

 

Rekenvoorbeeld boeterente berekenen

Stel: je bent begonnen met een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro. Je hebt inmiddels veel afgelost, waardoor je nog een hypotheek van 100.000 over hebt die 2 jaar vaststaat tegen een rente van 3,5%. Je mag 15% boetevrij aflossen en de actuele rente is 1,2%. Dit wordt dat jouw boeterente:

 

Boetevrij aflossen 200.000 euro - 15% = 70.000 euro
Renteverschil 3,5% - 1,2% = 2,3% per jaar
Renteverschil resterende rentevrije periode 2,3% x 2 jaar = 4.6% rente
Boeterente 4,6% x 70.000 euro = 3.220 euro

 

Je boeterente valt vaak nog iets lager uit. Omdat je de boete in één keer betaalt, geeft de bank je namelijk een korting. Het uiteindelijke bedrag wordt de contante waarde genoemd.

Hypotheek oversluiten? Laat je boeterente berekenen door een onafhankelijke partij

Ook geïnteresseerd in lagere maandlasten door het oversluiten van je hypotheek? Zoals je ziet kan je zelfs mét boeterente vaak flink besparen! Laat je adviseren door een onafhankelijke partij. Promovendum vergelijkt álle geldverstrekkers. Zo berekenen we precies wat voor jou het meest voordelig is! Bel ons op 078 648 13 48 of laat je gegevens hieronder achter zodat we je kunnen terugbellen.

Contact

Chat Bel Mail