Mensen rennen naar auto

Vrijwaringsbewijs auto kwijt? Een nieuwe aanvragen is een eitje!

Gepubliceerd op 13-08-2021

Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan doe je vast je huidige auto weg! Bij de verkoop of sloop van je auto krijg je een vrijwaringsbewijs. Maar waarvoor heb je deze nodig en wat te doen als je het vrijwaringsbewijs kwijt bent?

 

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een document waarmee je aantoont dat een auto niet meer op je naam staat. Je krijgt het bewijs bij het verkopen of slopen van je auto. Als je niet direct een nieuwe auto aanschaft, heb je het vrijwaringsbewijs nodig om je autoverzekering stop te zetten. Daarnaast kan je bij een eventueel auto ongeluk aantonen dat je niet meer de eigenaar van de auto bent. Een belangrijk document dus!

 

Hoe krijg ik een vrijwaringsbewijs? 3 opties in 2021

Dat ligt eraan hoe je je auto wegdoet:

 

1. Vrijwaringsbewijs van autodealer

Ga je je auto verkopen bij een autodealer? Dan ontvang je direct een vrijwaringsbewijs.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

2. Vrijwaringsbewijs bij particuliere verkoop

Verkoop je je auto particulier aan iemand anders? Dan moet de nieuwe eigenaar de auto zelf overschrijven. Hierna krijg je van de nieuwe eigenaar het vrijwaringsbewijs.

 

3. Vrijwaringsbewijs bij sloop

Laat je je auto slopen? Doe dit dan bij een erkend RDW demontagebedrijf. Ook dan krijg je direct een vrijwaringsbewijs mee.

 

Vrijwaringsbewijs kwijt? Nieuwe aanvragen bij RDW

Ben je het vrijwaringsbewijs kwijt voor je je autoverzekering hebt stopgezet? Of heb je om een andere reden je vrijwaringsbewijs nodig? Bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) vraag je dan een vrijwaringsbewijs uittreksel aan. Hierop staan alle kentekens die de afgelopen 9 jaar op jouw naam hebben gestaan. Dit bewijs vervangt het vrijwaringsbewijs dat je krijgt bij de sloop of verkoop van je auto. Aanvragen kan eenvoudig online via de website van de RDW. Hier heb je wel een geldig DigiD voor nodig.

 

vrijwaringsbewijs auto kwijt

 

Kosten vrijwaringsbewijs aanvragen

Het aanvragen van een nieuw vrijwaringsbewijs kost eenmalig €4,50. Betalen kan op de website van de RDW via Ideal.

 

Nieuwe autoverzekering? Neem schadevrije jaren mee!

Stap je binnen een jaar na het opzeggen van je autoverzekering over naar Promovendum? Dan kan je meestal de schadevrije jaren die je had opgebouwd met je oude verzekering meenemen. En als je overstapt kunnen wij ook je huidige autopremie met 20% verlagen (zie voorwaarden). Je overstap regelen wij gratis!

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail