Vrouw heeft pech met auto

Versnellingsbak auto kapot: kosten voor revisie, vervangen en olie verversen

Gepubliceerd op 01-06-2021

Is de versnellingsbak van je auto de APK keuring niet doorgekomen? Of is het auto onderdeel kapot? Hoe dan ook moet je actie ondernemen om je versnellingsbak te repareren. We hebben de kosten voor revisie, vervangen en olie verversen voor je uitgezocht.

 

Hoe werkt een versnellingsbak?

In je versnellingsbak vind je tandwielen die zijn aangesloten op de motor en op de versnellingen. Voor iedere versnelling, een ander tandwiel. Olie, lagers en synchromesh-ringen zorgen ervoor dat de tandwielen soepel in elkaar grijpen tijdens het schakelen. Geluid uit je versnellingsbak kan betekenen dat één van deze onderdelen kapot is. Laat je versnellingsbak dan zo snel mogelijk controleren bij een garage.

Versnellingsbak van een auto

 

Versnellingsbak auto kapot: de kosten

Blijkt na controle dat jouw versnellingsbak kapot is? Dan zijn de reparatiekosten uiteraard afhankelijk van wat eraan gedaan moet worden. We lichten de meest voorkomende reparaties, met de bijbehorende kosten, uit.

 

1. Kosten verversen olie

Ververs de olie om de 60.000 tot 100.000 kilometer. Doe je dit later? Dan verslijten je tandwielen razendsnel en pakken de kosten voor je kapotte versnellingsbak uiteindelijk een stuk hoger uit Afhankelijk van het soort auto dat je hebt, kost het verversen van de olie in de versnellingsbak tussen de 180 en 450 euro!

 

2. Kosten revisie versnellingsbak

Het repareren van je versnellingsbak kost maximaal zo’n 1.200 euro, inclusief uurloon, btw en de onderdelen. Bij een revisie van de versnellingsbak wordt het hele apparaat systematisch uit elkaar gehaald en de kapotte en (bijna) versleten bewegende onderdelen, zoals de tandwielen en lagers, vervangen voor nieuwe.

 

3. Kosten versnellingsbak auto vervangen

Het vervangen van de versnellingsbak kost helaas een stuk meer. Een geheel nieuwe versnellingsbak is namelijk prijzig. Reken op zo’n 2.500 euro. Daar komt het uurloon ook nog bovenop. Een flinke som. Gelukkig rijdt je auto na het vervangen van de versnellingsbak weer als vanouds!

 

Reparatie versnellingsbak: vervangen, revisie of olie verversen zelf doen?

Overweeg je de kosten te drukken en zelf een reparatie of revisie van de versnellingsbak uit te voeren? Dit wordt sterk afgeraden. Deze specialistische klussen kan je beter aan de vakmensen overlaten. Zelf de olie verversen wordt overigens ook niet aangeraden. Want ook hier komen veel technische kennis en hulpmiddelen bij kijken. Waar zou je dan wél op kunnen besparen?

 

Hoge reparatiekosten? Neem een voordelige autoverzekering!

Hoge kosten gemaakt? Gelukkig hebben wij van Promovendum dan een voordelige autoverzekering! Stap over naar Promovendum en krijg 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Wij regelen jouw overstap.

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail