Autopech

Geluid uit versnellingsbak auto: 4 symptomen dat deze kapot is!

Gepubliceerd op 01-06-2021

Help! Je hoort een ratelend, rammelend of krakend geluid uit de versnellingsbak van je auto komen. Waardoor komt dit? Lees snel verder! Wij zetten vier veelvoorkomende symptomen van een kapotte versnellingsbak voor je op een rij.

 

Versnellingsbak auto: hoe werkt dat eigenlijk?

De versnellingen in je auto zijn tandwielen die in elkaar grijpen. De ene set tandwielen is aangesloten op de motor en de andere op de wielen. Voor iedere versnelling, een ander tandwiel. Wanneer je schakelt, kies je voor een ander tandwiel binnen de versnellingsbak. De schuine kartels van de tandwielen, lagers, synchromesh-ringen en olie spelen een cruciale rol in het soepel veranderen van de versnellingen. Maar wat nou als er een gek geluid uit je versnellingsbak komt?

 

Versnellingsbak van een auto

 

Geluid uit versnellingsbak: 4 veelvoorkomende symptomen

 

1. Verkeerde of te weinig olie

Hoor je een ongewoon geluid wanneer je schakelt? Dan kan dit komen door verkeerde óf te weinig olie in de versnellingsbak. Onderneem je gelijk actie? Dan is er geen reden voor paniek. De versnellingsbak van je auto is nog niet stuk, want alleen de olie hoeft vervangen te worden.

 

2. Versleten of beschadigde lagers

Hoor je al enige tijd een ratelend geluid uit je versnellingsbak? Dan kan dit duiden op versleten of kapotte lagers uit je versnellingsbak. Lagers zijn ringen die wrijving tussen de tandwielen voorkomen. Als je te lang met te weinig of vervuilde olie rondrijdt, gaan ze kapot. Laat deze vervangen om ernstigere schade te voorkomen.

 

3. Versleten of beschadigde tandwielen

Een hard geluid uit de versnellingsbak kan ook een symptoom zijn van kapotte tandwielen. In dit geval merk je ook dat het schakelen niet goed gaat. Ga direct naar een garage! De versnellingsbak is kapot en de tandwielen moeten vervangen worden.

 

4. Versleten afstands- of synchromesh-ringen tussen de tandwielen

Wanneer de afstandsringen of synchromesh-ringen versleten zijn, ontstaat er speling tussen de tandwielen. Dit veroorzaakt ook geluid in de versnellingsbak. Als gevolg kunnen de tandwielen niet goed op elkaar aansluiten, waardoor de versnellingen het uiteindelijk niet meer zullen doen. Ook hier is het advies: linea recta naar de garage!

 

En dan? Versnellingsbak repareren of vervangen!

Ga bij een afwijkend geluid uit je versnellingsbak altijd naar een garage. Hoe eerder je het probleem aanpakt, hoe lager jouw kosten voor je kapotte versnellingsbak blijven. Afhankelijk van wat er stuk is, gaat de garage over op olie bijvullen, revisie of het in z’n geheel vervangen van de versnellingsbak.

 

Kapotte versnellingsbak gemaakt? Goed verzekerd de weg op!

Is de versnellingsbak van je auto weer gemaakt? Fijn! Zorg dan wel dat je weer goed verzekerd de weg op gaat. Bij Promovendum bieden we een extra voordelige autoverzekering. Tip: als je nu overstapt naar Promovendum, krijg je 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap!

Voordelige autoverzekering?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail