mensen in keuken

Hoe werkt de Wlz (Wet langdurige zorg)?

De Wet langdurige zorg (WLz) regelt langdurige en intensieve zorg voor personen die continu zorg nodig hebben in de directe omgeving. Denk aan mensen met een chronische ziekte, ouderen of mensen met een ernstige handicap of psychische aandoening. Iemand kan Wlz aanvragen als er 24 uur zorg in de buurt en permanent toezicht nodig is. Dit kan als je nog thuis woont, maar ook als je in een instelling woont. Wij laten Wlz uitvoeren door zogenoemde Wlz uitvoerders met één of meerdere zorgkantoren in het beheer. Zelf voeren wij geen Wlz zorg uit. We schrijven je daarom in bij VGZ Zorgkantoren.

 

Langdurige zorg kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Zorg in natura: de zorg regelt het zorgkantoor. Dit doen zij aan de hand van de indicatiestelling en het zorgprofiel dat is afgegeven door het CIZ. Hieronder lees je hier meer over. Zorgkantoren zijn per regio ingedeeld. Om een zorgkantoor in jouw omgeving te vinden, kan je kijken op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
  • Persoonsgebonden budget (Wlz-pgb): je vraagt deze zorg aan door een aanvraagformulier Wlz-pgb in te vullen via het zorgkantoor in jouw regio. Voor meer informatie over het persoonsgebonden budget kan je terecht bij het zorgkantoor bij jou in de regio.

 

Eigen bijdrage

Over zorg vanuit de Wlz betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je betaalt dit bedrag aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Op de website van het CAK lees je meer over de eigen bijdrage.

 

Een Wlz-indicatie aanvragen

Wil je langdurige zorg aanvragen? Dan kan je dit doen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Zij onderzoeken of je in aanmerking komt voor langdurige zorg en geven in dat geval een Wlz-indicatie af. In deze indicatie is ook het zorgprofiel opgenomen. Het zorgprofiel geeft aan welke zorg je kan krijgen en hoe lang je hier gebruik van kan maken. Ga naar Mijn Wlz-aanvraag van het CIZ om zorg vanuit de Wlz aan te vragen.

Zorgverzekering 2022

Deze pagina gaat over 2021. Vanaf 2022 kan je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Ga naar de VGZ website.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Zorgverzekering aanvragen?

Vanaf 2022 kun je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Heb je nog een zorgverzekering nodig voor 2021? Deze kun je wel bij ons aanvragen.

Check jouw premie
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail