gezin in bed

Diefstal op vakantie

Gepubliceerd op 25-08-2023

Van jouw vakantie wil je natuurlijk lekker zorgeloos genieten. Maar als je laptop, telefoon of je tas wordt gestolen, blijft er weinig over van je ontspannen reis. Balen!

Zo verklein je de kans op diefstal op reis 


Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om diefstal te voorkomen. En mocht het nu toch gebeuren dat er op reis iets gestolen wordt, dan ben je met je doorlopende reisverzekering minder ver van huis dan je denkt ;).

ingepakte koffer met fototoestel laptop en zonnebril

Hoe voorkom je diefstal op vakantie?

  • Laat je waardevolle spullen niet achter in de (huur)auto.
  • Stop je kostbare en belangrijke eigendommen zoals je paspoort in de kluis van je hotelkamer.
  • Gebruik een slotje voor de rits van je rugzak.
  • Stop je ID-kaart en andere onmisbare pasjes in een money belt: een klein tasje die je onder je kleding kan dragen.
  • Verdeel je belangrijke en waardevolle spullen over verschillende tassen. Zo raak je niet alles in één keer kwijt.

Tip: schade of diefstal? Leg zo veel mogelijk vast! Maak foto’s en vraag om schriftelijke bevestigingen.

Wat te doen bij diefstal op vakantie


Zelfs wanneer je bovenstaande tips volgt, bestaat de kans dat je slachtoffer wordt van diefstal op reis. Lees hieronder wat je moet doen als je bent bestolen tijdens vakantie.

Telefoon icoon

1. Schakel hulp in

Wat je exact moet doen, kan verschillen per gestolen item. Zo moet je jouw bankpas bij diefstal zo snel mogelijk blokkeren. Zoek voor je vakantie alvast even uit hoe je dit doet via de website van je bank. En als je paspoort is gestolen vind je op de website van de Rijksoverheid  meer informatie. Is er sprake van een noodsituatie? Bel onze Alarmcentrale via 078 648 13 23. Zij leggen je uit wat je kunt doen. 

Potlood

2. Doe aangifte

De politie kan dan proberen de dader op te sporen en je spullen terug te vinden. Daarnaast is de aangifte nodig om recht te hebben op een vergoeding voor de gestolen spullen. Vraag na de aangifte om een kopie van het proces verbaal. Is aangifte niet mogelijk? Meld jouw diefstal dan bij je reisorganisatie of hotel en vraag om een bevestiging. Bij gestolen bagage moet je op het vliegveld om een PIR-formulier vragen.  

Document met vink icoon

3. Bewaar het aankoopbewijs

De factuur van je laptop en telefoon of het bonnetje van je dure merktas kun je beter niet weggooien. Deze aankoopbewijzen zijn handig om ons te laten zien wat je hebt betaald. Hierdoor gaat de afhandeling van je schademelding een stuk sneller. 

bel

4. Meld je schade

Neem zo snel mogelijk contact met ons op als je weer veilig thuis bent. Meld je schade online via Mijn Promovendum. Bellen kan ook via 078 648 13 18. Wij gaan direct aan de slag en handelen je schademelding snel af.

Zee en zand

Goed verzekerd op reis

Met onze standaard reisverzekering ben je in Europa verzekerd bij diefstal. Ook verzekerd zijn op wintersport of buiten Europa? Kies dan voor één van onze aanvullende modules of opties.

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail