Gezin in bed

Help, koffer kwijt? Dit kan je doen

Gepubliceerd op 27-03-2023

Heerlijk een aantal weken zorgeloos genieten, daar hoop je tenminste op... Helaas raken er wereldwijd dagelijks zo'n 20.000 koffers kwijt op het vliegveld. Het kan dus goed zijn dat jouw koffer een keer niet op de bagageband ligt. Vervelend! Wij vertellen je daarom graag wat je kunt doen als jouw bagage niet aankomt op jouw vakantiebestemming.

Bagage niet aangekomen? Volg deze stappen

Na een aantal rondjes van de bagageband is jouw koffer nog altijd niet te vinden… Onwijs balen! Dit kan je doen:

Document ondertekend icoon

1. Vul het PIR-formulier in

Meld het vermissen van jouw koffer bij de servicebalie van jouw luchtvaartmaatschappij door een PIR-formulier (Property Irregularity Report) in te vullen. Hebben reisgenoten ook spullen in jouw bagage zitten? Laat hen dan ook een formulier invullen. Zorg dat je een kopie van dit formulier krijgt als bewijs dat je koffer niet is aangekomen.

Telefoon icoon

2. Neem contact op met je reisverzekeraar

Neem altijd direct contact op met je reisverzekeraar. Zij kunnen je vertellen wat je het beste kunt doen. Zo kan je bijvoorbeeld na 24 uur al wat noodzakelijke spullen voor de eerste dagen kopen. Denk aan toiletartikelen en kleding. Tip: bewaar je bonnetjes goed!

Koffer icoon

3. Koffer na drie dagen niet terecht?

Gelukkig komt in de meeste gevallen de bagage binnen drie dagen weer terug bij de eigenaar. En veel vluchtmaatschappijen hebben een brengservice. Dat scheelt jou weer tijd en kosten! Is jouw koffer na drie dagen nog niet terecht? Vul dan een BIF-formulier (Bagage Inventory Form) in. Dit formulier vind je op de website van de luchtvaartmaatschappij. Geef aan wat er in jouw koffer zit en wat de waarde van de spullen is.

Heb je recht op vergoeding?

vliegtuig

Luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie

Is jouw koffer langer dan 21 dagen zoek? Dan wordt deze als verloren beschouwd. Je kunt dan een claim indienen. Hiervoor heb je wel altijd een PIR nodig. Bij een losse vlucht, doe je dit bij de luchtvaartmaatschappij. Heb je een complete vakantie (pakketreis) geboekt? Dan is de reisorganisatie aansprakelijk.

Bagage kwijt

Van je reisverzekeraar

Ook vanuit de reisverzekering is er vaak een vergoeding voor het verliezen van je bagage. Hoeveel je vergoed krijgt, is afhankelijk van de reisverzekering die je hebt afgesloten. Het kan wel zo zijn dat je een bedrag aan eigen risico betaalt. Ben je bij ons verzekerd? Meld dan eenvoudig je schade via Mijn Promovendum. 

Hoe voorkom je dat je bagage kwijtraakt?

  • Gebruik een bagagelabel op ieder stuk bagage (ook handbagage en je handtas).
  • Kies voor een opvallende kleur, zodat het label goed opvalt.
  • Gebruik bagagelabels van goede kwaliteit.
  • Schrijf je gegevens in blokletters. Zo is de informatie goed leesbaar.
  • Zet de landcode voor je telefoonnummer. Bij een Nederlands telefoonnummer is dit 0031.
  • Bewaar de bagagesticker die je bij het inchecken krijgt goed! Hiermee bewijs je dat het jouw bagage is en kunnen ze de bagage makkelijker terugvinden.
Zee en strand

Goed verzekerd op reis!

Bij Promovendum stel je zelf jouw reisverzekering samen. Benieuwd? Lees meer over onze reisverzekering of bereken in 1 minuut jouw premie.

Contact

Chat Bel Mail