Mensen op de bank in woonkamer

WOZ-waarde huis 2023: wat is het en hoe te berekenen?

Gepubliceerd op 08-03-2023

De WOZ-waarde van je huis is in 2023 waarschijnlijk weer gestegen! In vergelijking met vorig jaar is de stijging gemiddeld 17 procent (bron: De Waarderingskamer). Ben jij benieuwd waar de WOZ-waarde allemaal voor gebruikt wordt? En of jouw WOZ-waarde wel goed berekend is? Laat je calculator nog even in de lade liggen en lees mee.

 

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van je woning wordt door de gemeente vastgesteld. Het is een schatting van de waarde van je huis. Die schatting komt niet uit de lucht vallen. De gemeente kijkt naar de oppervlakte, inhoud en ligging van je woning. Maar ook naar de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Goed om te weten: de peildatum van de WOZ-waarde loopt altijd een jaar achter. Jij ontvangt in 2023 dus de WOZ-waarde van 1 januari 2022. 

 

Waarvoor wordt WOZ-waarde van een huis gebruikt?

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde van je huis om jouw gemeentelijke belastingen te berekenen. Denk hierbij aan de onroerendzaakbelasting (OZB). Maar ook de rioolheffing wordt in sommige gemeenten gebaseerd op de WOZ-waarde van je huis, net als de watersysteemheffing door waterschappen. Huur je? Dan is jouw maximale huurprijs afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning.

 

Berekening WOZ-waarde in 2022 aangepast

Sinds 2022 zijn gemeenten verplicht om de WOZ-waarde te berekenen op basis van gebruiksoppervlakte (GBO). Dit is het aantal vierkante meters dat in je huis gebruikt kan worden om te wonen. Voorwaarde is dat de stahoogte minimaal 1,5 meter is. De GBO werd al door taxateurs en makelaars gebruikt, maar nu dus ook voor de berekening van je WOZ-waarde. Gevolgen? Die kunnen in je voor- of nadeel zijn. Heb je bijvoorbeeld een woning met een schuin dak met veel bergruimte (minder dan 1,5m hoog)? Voorheen telde deze oppervlakte mee voor de WOZ-waardebepaling. Vanaf 2022 niet meer. Naar schatting krijgen zo’n 5 miljoen huishoudens met deze nieuwe berekening te maken.

 

hypotheekrente icoon

Is jouw WOZ-waarde verhoogd in 2023?

Bekijk de WOZ-waarde van je huis online

Vraag jij je ook af: ‘Wat is de WOZ-waarde van mijn woning?’ en heb je de brief van de gemeente niet meer bij de hand? Via het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid kan jij met één druk op de knop (oké, misschien twee) de WOZ waarde van je huis opvragen.

 

Zelf WOZ-belasting 2023 berekenen

Hoeveel belasting je in 2023 over onroerende zaken betaalt, is afhankelijk van de WOZ-waarde van je huis. Je betaalt namelijk een percentage van de WOZ-waarde aan belasting. Dit percentage verschilt per woonplaats. 

 

Voorbeeld WOZ-belasting berekenen

Laten we voor een OZB-berekening zoals de gemeente dat doet, uitgaan van het percentage 0,042% (zoals in 2022 in de hoofdstad werd gehanteerd). Stel, de WOZ-waarde van jouw huis is 350.000 euro, dan neem je daar 1% van (is zo bepaald door de gemeenten). Dat is 3.500 euro. Die 3.500 euro gaat maal 0,042. Je betaalt dan 147 euro per jaar aan onroerendzaakbelasting.

 

WOZ te hoog ingeschat?

Denk je dat je huis een te hoge WOZ-waarde heeft gekregen? Of juist te laag? Je kan altijd zelf onderzoek doen naar de waarde van je woning. Bij het Kadaster kan je voor een klein bedrag opvragen welke huizen in jouw buurt zijn verkocht rond de peildatum. Dit heet een koopsommenoverzicht. Hiermee kan je zelf de WOZ-waarde berekenen en een inschatting maken of het bedrag dat de gemeente je voorlegt, reëel is. Liever een professional inschakelen? Laat je woningwaarde berekenen door een taxateur. Je betaalt dan de reguliere taxatiekosten.

 

Hoge WOZ-waarde? Overwaarde opnemen optie!

De huizenprijzen zijn in 2023 nog steeds erg hoog. Grote kans dat je overwaarde op je koophuis hebt. Weet je dat je die in veel gevallen kan opnemen? Handig om te investeren in een verbouwing, tweede woning, verduurzaming, pensioen en nog veel meer. Laat je gegevens hieronder achter, dan checken wij wat jouw opties zijn. Of bel ons op 078 648 13 48. In een handomdraai weet je wat er mogelijk is!

geld lenen kost geld

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail