Mensen op de bank in woonkamer

WOZ-waarde huis 2021: wat is het en hoe te berekenen?

Wauw! De WOZ-waarde van je huis is in 2021 alwéér gestegen! Ben jij benieuwd waar de WOZ-waarde allemaal voor gebruikt wordt? En is jouw WOZ-waarde wel goed berekend? Laat je calculator nog even in de lade liggen en lees mee!

 

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van je woning wordt door de gemeente vastgesteld. Het is een schatting van de waarde van je huis. Die schatting komt niet uit de lucht vallen. De gemeente kijkt naar de oppervlakte, inhoud en ligging van je woning. Maar ook naar de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Goed om te weten: de peildatum van de WOZ-waarde loopt altijd een jaar achter. Jij ontvangt in 2021 dus de WOZ-waarde van 1 januari 2020. De marktwaarde van je huis is vaak al veranderd in de tussentijd.

 

Waarvoor wordt WOZ-waarde huis gebruikt?

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde van je huis om jouw gemeentelijke belastingen te berekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onroerendzakenbelasting (OZB). Maar ook de rioolheffing wordt in sommige gemeenten gebaseerd op de WOZ-waarde van je huis, net als de watersysteemheffing door waterschappen. Huur je? Dan is jouw maximale huurprijs afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning.

 

Bereken de WOZ-waarde van je huis online

Vraag jij je ook af: ‘Wat is de WOZ-waarde van mijn woning?’ en heb je de brief van de gemeente niet meer bij de hand? Via het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid kan jij met één druk op de knop (oké, misschien twee) de WOZ waarde van je huis opvragen.

 

hypotheekrente icoon

Is jouw WOZ-waarde verhoogd in 2021?

 

Zelf WOZ-belasting 2021 berekenen

Hoeveel belasting je in 2021 over onroerend zaken betaalt, is afhankelijk van de WOZ-waarde van je huis. Je betaalt namelijk een percentage van de WOZ-waarde aan belasting. Dit percentage verschilt per woonplaats. Ben jij benieuwd wat jij in jouw gemeente aan belasting moet betalen? Gebruik dan deze tool om je lokale lasten te bereken.

 

Voorbeeld WOZ-belasting berekenen

Laten we voor een OZB-berekening zoals de gemeente dat doet, uitgaan van het percentage 0,036% (zoals in 2020 in de hoofdstad werd gehanteerd). Stel, de WOZ-waarde van jouw huis is 350.000 euro, dan neem je daar 1% van (is zo bepaald door de gemeenten). Dat is 3.500 euro. Die 3.500 euro gaat maal 0,036. Je betaalt dan 126 euro per jaar aan onroerendzaakbelasting.

 

WOZ te hoog ingeschat?

Denk je dat je huis een te hoge WOZ-waarde heeft gekregen? Of juist te laag? Je kan altijd zelf onderzoek doen naar de waarde van je woning. Bij het Kadaster kan je voor een klein bedrag opvragen welke huizen in jouw buurt zijn verkocht rond de peildatum. Dit heet een koopsommenoverzicht. Hiermee kan je zelf de WOZ-waarde berekenen en een inschatting maken of het bedrag dat de gemeente je voorlegt, reëel is.

 

Liever een professional inschakelen? Laat je woningwaarde berekenen door een taxateur. Je betaalt dan de reguliere taxateurskosten.

 

Hoge WOZ-waarde? Overwaarde opnemen optie!

Huizen zijn in 2021 meer waard dan ooit. Je hebt vaak voordeel van een hoge WOZ-waarde. De kans is bijvoorbeeld groot dat jouw koophuis overwaarde heeft. Wist je dat je die kan opnemen? Handig om te investeren in een verbouwing, tweede woning, verduurzaming, pensioen en nog veel meer. Laat je gegevens hieronder achter, dan checken wij wat jouw opties zijn. Of bel ons op 078 648 13 48. In een handomdraai weet je wat er mogelijk is!

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail