gezin in bed

Welke 'milieusticker Frankrijk' heeft mijn auto nodig in 2023?

Gepubliceerd op 02-06-2023

Wanneer je met de auto naar Frankrijk gaat kan het voorkomen dat je in milieuzones terecht komt. Je bent dan verplicht om via een milieusticker aan te tonen hoe schoon je auto is. Benieuwd welke milieusticker je auto in 2023 in Frankrijk nodig heeft? Lees snel verder!

 

Categorieën milieustickers Frankrijk 2023

Er zijn 6 verschillende milieustickers die je auto kan hebben van 0 naar categorie 5. De categorie wordt bepaald door verschillende factoren:

 

  • Het type voertuig: auto, motor, bromfiets, vrachtwagen, etc.
  • De mate van CO2 uitstoot (Euronorm).
  • De leeftijd van het voertuig.

 

Groene milieusticker Frankrijk: categorie 0

De groene milieusticker is voor de schoonste en milieuvriendelijkste auto’s. Je auto heeft dan een volledig elektrische motor of een motor op basis van waterstof.

 

Paarse milieusticker Frankrijk: categorie 1

De paarse sticker krijg je wanneer je auto een gasinstallatie of een benzine-, diesel- of hybridemotor vanaf 1 januari 2011 heeft. Motoren vanaf 1 januari 2017 krijgen ook de paarse milieusticker in Frankrijk.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Gele milieusticker Frankrijk: categorie 2

In deze categorie vallen iets oudere voertuigen.

 

  • Auto's met een benzinemotor vanaf 1 januari 2006 tot 31 december 2010.
  • Auto's met een dieselmotor vanaf 1 januari 2011.
  • Motoren vanaf 1 januari 2007 tot 31 december 2016.

 

Oranje milieusticker Frankrijk: categorie 3

Nog oudere auto’s krijgen de oranje milieusticker. Deze auto’s hebben vooralsnog meestal toegang tot de milieuzones, maar worden bijvoorbeeld sinds 2022 al in Parijs geweigerd. Je auto behoort tot categorie 3 waar deze:

 

  • Een benzinemotor vanaf 1 januari 1997 tot 31 december 2005 heeft.
  • Een dieselmotor vanaf 1 januari 2006 tot 31 december 2010 heeft.

 

Rijd je op een motor in Frankrijk? Een motor vanaf 1 juli krijgt een oranje milieusticker.

 

Milieustickers Frankrijk

 

Rode milieusticker Frankrijk: categorie 4

Heb je een dieselauto tussen 1 januari 2001 en 31 december 2005? Dan krijgt je auto de rode milieusticker van categorie 4. Dit geldt ook voor motoren vanaf 1 juni 2000 tot juni 2004. Op dagen wanneer er tijdelijke milieuzone geldt vanwege extreme luchtvervuiling, mogen deze voertuigen de milieuzone niet in.

 

Grijze milieusticker Frankrijk: categorie 5

Deze categorie geldt alleen voor de meest vervuilende dieselauto’s. Is je dieselauto van1 juni 1997 tot 31 december 2000? Dan krijg je de grijze milieusticker van categorie 5 en mag je vrijwel geen van de Franse milieuzones in.

 

Voertuigen zonder milieusticker

Valt je voertuig niet binnen één van de categorieën hierboven? Dan voldoet je auto niet aan de Europese normen voor uitlaatgassen en kom je dus niet in aanmerking voor een milieusticker in Frankrijk. Je mag de Franse milieuzones niet in.

 

milieusticker frankrijk

 

Milieuzones Frankrijk

Er zijn verschillende milieuzones in Frankrijk, waarbij verschillende regels omtrent de milieustickers gelden. Zo mogen in Parijs auto’s met categorie 5 en 4 de stad niet meer in en wordt ook categorie 3 in de binnenstad niet toegestaan. In 2024 wordt ook categorie 2 in Parijs geweigerd. In andere steden kunnen tijdelijke milieuzones gelden wanneer er sprake is van extreme vervuiling. Houd dus altijd goed in de gaten of je route in Frankrijk langs milieuzones gaat en of je een milieusticker nodig hebt!

 

Met sticker en meer vakantiegeld op reis?

Met onze voordelige autoverzekering kun je heel wat geld besparen. Zo houd je wat extra's over voor je zomervakantie! En als je nu overstapt naar Promovendum krijg je 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut.

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail