Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Auto huren voor op vakantie? 10 tips

Gepubliceerd op 03-03-2024

Een auto betekent vrijheid. Je kunt gaan waar je wilt en bent niet gebonden aan openbaar vervoer of een dure taxi. Maar een auto huren in het buitenland zorgt vaak ook voor stress. Met deze tips huur je veilig én voordelig een auto voor op vakantie.

Auto icoon

1. Kies de huurauto die past bij je vakantie

De goedkoopste huurauto is niet altijd de zuinigste in gebruik. Ga je rijden in de bergen? Dan kan je beter kiezen voor een auto die hierbij past. Let daarnaast ook op de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt. Houd daarbij niet alleen rekening met het aantal personen, maar bijvoorbeeld ook met jullie hoeveelheid bagage. Kom je bij het verhuurbedrijf aan, en blijkt het niet te passen? Dan is de kans groot dat je de hoofdprijs moet betalen voor een grotere auto.

2. Kies je ophaal- en inlevertijd slim

Je huurt een auto altijd per dag. Als voorbeeld: je wilt de auto ophalen om 13:00 en de volgende dag om 14:30 inleveren. Dan betaal je dus voor twee dagen. Die anderhalve uur extra zijn dan flink aan de prijs. Houd hier dus rekening mee als je de tijden invult bij de aanvraag van een huurauto voor je vakantie.

Document met vinkjes

3. Lees ook de kleine lettertjes

Als je een auto huurt, komt hier een contract bij kijken. Lees dit goed door voordat je het ondertekent. Die kleine lettertjes, kunnen een groot verschil maken. Waar moet je op letten? Moet je bijvoorbeeld extra betalen bij een bepaald aantal kilometers? Is een verzekering inbegrepen? Hoe hoog is de borg en het eigen risico?

Tip: ga voor een verhuurbedrijf met all-in formule. Dan kom je achteraf niet voor onverwachte kosten te staan.

4. Controleer of jouw rijbewijs geldig is

Controleer of je rijbewijs nog geldig is. En houd er ook rekening mee dat je vaak minimaal een jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs voordat je een auto mag huren. Voor sommige bestemmingen heb je een 'Internationaal Rijbewijs' nodig. Dit is een boekje waarin in meerdere talen staat dat je een rijbewijs hebt.

 

Vergeet ook niet te checken of je met jouw rijbewijs de auto, camper, brommer, scooter of motor die je wilt huren in het buitenland wel mag besturen. Dit kan afwijken van de in Nederland geldende regels. Zo mag je met jouw Nederlandse B rijbewijs geen voertuig besturen zwaarder dan 3500 kilo. En met een Nederlands AM rijbewijs mag je alleen een scooter tot 50 cc huren. In het buitenland kunnen scooters met meer cc worden verhuurd.

Wereldbol Europa

5. Huur eventueel vanuit Nederland

Spreek je niet vloeiend Spaans, Frans, Duits of welke taal er in jouw vakantieland wordt gesproken? Dan kan de taal een barrière vormen voor het maken van duidelijke afspraken. In dat geval kan je ervoor kiezen om al vanuit Nederland een auto te huren. In de meeste gevallen betaal je wel iets meer, maar je hebt dan wel de voorwaarden in je eigen taal.

6. Ga voor de full/full regeling

Dit betekent dat je de auto met een volle tank krijgt, en ook weer met een volle tank terugbrengt. Het klinkt misschien verleidelijk om de auto leeg weer in te mogen leveren. Maar in bijna alle gevallen ben je dan duurder uit, omdat je de tank nooit helemaal leegrijdt. Kies je voor de full/full regeling? Dan betaal je precies de brandstof die je hebt gebruikt.

Euro icoon

7. Houd je creditcard bij de hand

Bij de meeste verhuurbedrijven kan je alleen betalen met een creditcard. Goed om te weten: veel verhuurbedrijven reserveren naast het verhuurbedrag voor de auto, ook een bedrag aan borg van je creditcard. Er zijn ook verhuurbedrijven waar je kunt huren zonder creditcard. Maar neem dan vooraf wel de tijd om dit uit te zoeken.

8. Check de verkeersregels van jouw vakantieland

In het buitenland rijden is best spannend. Een andere auto en een nieuwe omgeving. Lees je daarom vooraf in over de geldende verkeersregels. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verkeersborden en wie heeft wanneer voorrang. En zet voor noodgevallen de alarmnummers in je telefoon. Zoals het nummer van onze Alarmcentrale buitenland, als je een reisverzekering bij Promovendum hebt! 

Vink icoon

9. Ga goed verzekerd op pad

Zit er geen verzekering bij de auto die je huurt? Dan moet je dit zelf regelen. Een Nederlandse reisverzekering of autoverzekering is namelijk niet voldoende als je te maken krijgt met schade. Kies je ervoor een auto te huren met all-in service? Laat je dan niet ter plaatse nog een verzekering aansmeren. Check vooraf dus goed wat je hebt geboekt en wat je rechten zijn.

10. Controleer de auto voor vertrek

Bekijk voordat je vertrekt of de auto schadevrij is. Zijn er wel beschadigingen? Maak hier dan foto’s van, en laat dit duidelijk in het contract opnemen. Zo voorkom je dat jij hier achteraf aansprakelijk voor wordt gesteld.

Contact

Chat Bel Mail