Let op! Geld lenen kost geld
Mensen op de bank in woonkamer

Overwaarde: hoe en waarvoor te benutten

Heb jij plannen waar jij je spaargeld niet voor aan wil spreken? Goed nieuws: doordat de huizenprijzen hoog zijn, is de kans groot dat je overwaarde op je huis hebt. Benieuwd hoe jij je overwaarde kan opnemen en wat je maandlasten dan worden? Én waar veel van onze klanten hun overwaarde voor gebruiken? We vertellen het je graag!

Jouw hypotheekopties weten?

Plan je gratis gesprek

Hoe gebruik en bereken je jouw overwaarde?

Is jouw woning op dit moment 375.000 euro waard en bedraagt de hypotheek hiervoor 240.000 euro? Dan heb je 135.000 euro aan overwaarde! Dit bedrag zou je in veel gevallen kunnen opnemen en inzetten voor een verbouwing, verduurzaming of andere doeleinden. 

 

Rekenvoorbeeld overwaarde opnemen 

Stel je wil graag je overwaarde opnemen. Dan is het de vraag: welk bedrag wil je opnemen? Onze adviseurs kunnen je helpen bij het maken van een verantwoorde keuze. We geven je 3 rekenvoorbeelden:  

 
Bedrag Maandlasten 
€ 25.000 € 122
€ 50.000 € 243
€ 100.000 € 485


*Gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met NHG en een rente van 4,13% (28 augustus 2023).

Hier gebruiken veel van onze klanten overwaarde voor:

Gereedschap om te verbouwen voor hogere woningwaarde

1. Verbouwen leidt vaak tot hogere woningwaarde

Droom jij van extra ruimte in je huis, een grotere keuken of kantoor in de tuin? Dat zijn vaak flinke verbouwingen waar een aardig prijskaartje aan hangt. Wanneer je hier je spaargeld niet voor wilt gebruiken, is het opnemen van overwaarde vaak een goede optie. Mooi meegenomen: breid jij de oppervlakte van je huis uit? Dan zie je dat meestal terug in een hogere woningwaarde.

Verwarming, geld en bouwplannen

2. Verduurzamen voor lagere energielasten

Het verduurzamen van de koopwoning staat bij veel mensen hoog op het prioriteitenlijstje. Niet alleen voor het klimaat, ook de hoge energiekosten spelen hierin een grote rol. Door dak, ramen en vloer te isoleren én zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen, verlaag je je energierekening drastisch. Bijkomend voordeel: hierdoor verdien je vaak een groot deel van de maandelijkse kosten van de verduurzaming terug.

Witte envelop op lichtblauwe achtergrond

3. Andere doeleinden

Naast verbouwen en verduurzamen, kun je uiteraard nog veel andere plannen hebben met je overwaarde. Overwaarde wordt ook vaak ingezet voor de aankoop van een vakantiewoning, het ondersteunen van een familielid bij de aankoop van een woning of als aanvulling op het pensioen. Let op: geld lenen kost geld. 

Overwaarde opnemen? Laat je adviseren door Promovendum!

Denk jij er over om overwaarde op te nemen? De onafhankelijk experts van Promovendum adviseren je graag over de mogelijkheden. Doordat wij de gehele hypotheekmarkt vergelijken, vinden wij de meest voordelige optie voor jouw situatie. Daarnaast kunnen we je ook informeren over de verduurzaming van je woning. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bel naar 078 648 13 48 of laat je gegevens hieronder achter.

Contact

Chat Bel Mail