nieuwe keuken

Bouwdepot hypotheek 2023: hoe werkt dat?

Je hebt de knoop doorgehakt: die uitbouw of nieuwe keuken gaat er komen! Dit zijn doorgaans grote kostenposten en daar wil óf kan je niet altijd je spaargeld voor aanspreken. Dan is een hypotheek met bouwdepot een goede optie. Benieuwd hoe dit in 2023 werkt? Lees mee!

Architect tekent huis

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een afgesproken bedrag dat binnen je hypotheek gereserveerd staat voor de financiering van je bouwkosten. Hiermee kan je dus een huis bouwen óf verbouwen. Koop je een woning, dan kan je meestal een bouwdepot opnemen in de hypotheekaanvraag. Wil je een bouwdepot binnen een bestaande hypotheek? Ook dan zijn er vaak mogelijkheden! Goed om te weten: vaak ontvang je over het niet-gebruikte deel van je bouwdepot een rentevergoeding van de bank.

Hoe werkt een bouwdepot in 2023?

Een hypotheek met bouwdepot werkt vrij eenvoudig. We leggen het je uit:

 

  1. Voordat je het bouwdepot kan aanvragen, achterhaal je wat de verbouwing gaat kosten.
  2. Daarna laat je een taxatie uit voeren om te bepalen wat de waardevermeerdering door de verbouwing wordt. De eventuele waardevermeerdering kan je als bouwdepot bij je hypotheek krijgen.
  3. Hypotheekaanvraag goedgekeurd? Na een bezoek aan de notaris kan de verbouwing beginnen!
  4. Je stuurt de facturen van de verbouwing naar de geldverstrekker. Wat mag je declareren? Alleen bouwkosten waardoor de waarde van je huis stijgt. Denk aan materialen en loonkosten voor de vakmensen. Nieuwe meubels vallen hier dus niet onder.
  5. De kosten worden binnen een paar dagen via de bank betaald vanuit het bouwdepot.
  6. Je mag je bouwdepot maximaal 2 jaar aanspreken. Over het deel dat je nog niet hebt gebruikt, ontvang je bij de meeste hypotheekverstrekkers rentevergoeding. De rentevergoeding verschilt per bank, dus laat door een onafhankelijke hypotheekadviseur uitzoeken welke partij voor jou het voordeligst is.
  7. Blijft er aan het einde van je verbouwing geld over in het bouwdepot? Geen punt! Dit bedrag los je in één keer af op je hypotheek.

Geïnteresseerd in een bouwdepot? Laat je adviseren!

Wil je in 2023 een bouwdepot voor een bestaande hypotheek of juist liever een bouwdepot voor nieuwbouw? Laat je goed adviseren door een hypotheekexpert. Bij Promovendum vergelijken we de rentes en voorwaarden van de gehele hypotheekmarkt. Zo vinden we de beste mogelijkheid voor de financiering van de verbouwing, die past bij jouw wensen en situatie. Bel met 078 648 13 48 of laat je gegevens achter, zodat wij jou terug kunnen bellen.

Contact

Chat Bel Mail