Mensen op de bank in woonkamer

Annuïteitenhypotheek in 2023

Koop je in 2023 een woning, dan zijn de drie meest gekozen hypotheekvormen: een aflossingsvrije, annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Veel mensen kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek omdat je hierbij aflost. Hoe zijn de lasten van een annuïteitenhypotheek opgebouwd? En wat is de beste manier om de maandlasten van een annuïteitenhypotheek te berekenen?

Onafhankelijk hypotheekadvies?

Gratis gesprek aanvragen

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek blijft de bruto maandlast in principe gelijk gedurende de rentevaste periode. Aan het eind van de looptijd heb je jouw hypotheek afgelost. Hoewel je bruto hetzelfde betaalt, verandert de opbouw van je maandlasten wel maandelijks. Hierdoor verandert bij een annuïteitenhypotheek ook hoeveel je aflost: bij de start van je hypotheek betaal je vooral rente en los je weinig af. Aan het eind van de looptijd bestaan jouw hypotheekkosten vooral uit aflossing en betaal je bijna geen rente meer. Goed om te weten: wanneer jij het rentepercentage wijzigt, wijzigen je bruto maandlasten mee.

 

Opbouw van een annuïteitenhypotheek

Wat is een annuiteitenhypotheek

 

Annuïteitenhypotheek berekenen 2023: je maandlasten in beeld

Hoewel je bruto maandlasten bij een annuïteitenhypotheek maandelijks hetzelfde blijven, stijgen je netto maandlasten gedurende de looptijd van je hypotheek. Doordat je steeds minder rente betaalt, heb je ook minder recht op hypotheekrenteaftrek. Je netto maandlasten gaan hierdoor dus geleidelijk iets omhoog. Met onderstaande formules zie je hoe je maandlasten voor een annuïteitenhypotheek zijn opgebouwd:

  • Bruto maandlasten = aflossing + hypotheekrente
  • Netto maandlasten = aflossing + hypotheekrente – hypotheekrenteaftrek

 

Wanneer annuïteitenhypotheek kiezen?

Uiteraard ben je vrij in jouw keuze voor een hypotheekvorm. Wel zien we dat starters vaker voor een annuïteitenhypotheek gaan. Dit komt omdat je inkomen dan vaak lager is en het juist dan fijn is dat jouw maandlasten een stuk goedkoper zijn door de renteaftrek. Als de kosten dan later oplopen, verdien je waarschijnlijk ook meer en kun je deze kosten makkelijker dragen.

 

Annuïteitenhypotheek iets voor jou? Goed advies = goud advies

Denk jij na over een annuïteitenhypotheek? Laat je adviseren door een onafhankelijke hypotheekexpert. Bij Promovendum vergelijken we alle hypotheekaanbieders en rentes, waardoor we vaak meer mogelijkheden vinden dan je op het eerste oog zelf zag. Hierdoor vinden we de voordeligste hypotheek voor jouw situatie en wensen. Bel naar 078 648 13 48 voor een gratis eerste gesprek en laat je gegevens hieronder achter.

Jouw gegevens

Contact

Chat Bel Mail