Auto met herfstbladeren

Zo maak je jouw auto klaar voor de herfst!

Gepubliceerd op 15-09-2023
3290 keer gelezen

Herfst, de tijd van dikke truien en seizoenskoffie. Maar ook van kastanjes en dwarrelende blaadjes. Terwijl jij je misschien voorbereid op Halloween, is het ook belangrijk om je auto klaar te maken voor het herfstseizoen. Met onze tips rijd jij soepel en veilig de herfst door! 

Bladeren 

Bladeren lijken misschien geen kwaad te kunnen voor je auto, maar niets is minder waar. Het hars van bladeren werkt verzurend. Dit zuur kan de lak van je auto beschadigen. Vooral als een blaadje al langer op je auto ligt, kan dit vastplakken. Vermijd lang poetsen en pak lauwwarm water met autoshampoo. Met een zachte doek of spons moet het makkelijk loskomen. 
 

Let tijdens de herfst ook op dat de bladeren niet ophopen onder je motorkap of in de afvoer onder je voorruit. Een verstopte afvoer kan er in het ergste geval voor zorgen dat het water via de ventilatie je auto in komt. 
 

Herfstblad op de motorkap van een auto

 

Ruitenwissers checken

Bladeren, en dus ook zandkorrels, belanden makkelijk tussen je ruitenwissers. Dat kan voor krassen zorgen: zonde. Belangrijk om je ruitenwissers schoon te houden dus. Zorg ook dat je ze op tijd vervangt. Als je ruitenwissers aan vervanging toe zijn, kun je dit vaak horen. Ze zijn dan hard en uitgedroogd. Ook als je ruitenwissers juist voor meer strepen op de ruit zorgen, is het tijd voor een nieuw setje!  
 

Vloeistoffen in je auto nalopen

Dit moet niet alleen in de herfst, maar als je toch met je auto bezig bent, is het verstandig om je vloeistoffen te controleren. Denk hierbij aan je motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en natuurlijk je ruitenwisservloeistof. 
 

Controleer je verlichting 

In de herfst is de kans groter dat je tijdens de schemering of in het donker autorijdt. Check daarom of alle lampen het nog goed doen. Denk hierbij aan je remlichten en knipperlichten, maar zeker ook aan je mistlichten. Mistlichten worden vaak vergeten en kunnen juist in de herfst van pas komen. 
 

Zie jij het nog? 

Nu we het toch over zicht hebben; laat je zonnebril nog maar even in de auto liggen. Ook in de herfst kan de zon nog flink schijnen. Lekker, maar je hebt dan vooral rond de spits sneller last van een laagstaande zon. Heb je juist meer moeite met rijden in het donker? Dan is een nachtbril misschien wat voor jou. Lees hier meer over hoe jij met goed zicht de weg op gaat. 
 

Vochtige auto met herfstbladeren


Beslagen autoruit en vocht in de auto

Ook condens zorgt voor slechter zicht. Stap dan niet meteen je auto in om weg te rijden. Dat is onveilig en kan je een flinke boete opleveren. Toch haast? Zet je airco of verwarming aan, richt op de voorruit en klap de zonneklep naar beneden. Wacht vervolgens met wegrijden tot je voldoende helder zicht hebt. Beslagen ruiten voorkomen? Stap dan met zo min mogelijk natte spullen en niet met nat haar in je auto. Overweeg ook een vochtvreter in de auto te leggen. 
 

Banden wisselen?

Ook je zomerbanden omwisselen voor je winterbanden kan al prima in de herfst. De extra grip van je winterbanden komt al van pas bij temperaturen onder de 7 graden. Als geheugensteuntje kun je de bandenwissel inplannen rond de herfstvakantie. De herfstvakantie is in oktober en dan kun je deze temperaturen al wel verwachten. Zijn je banden vervangen? Controleer dan ook even je bandenspanning

 

Hoe voorbereid je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt ook voor pech onderweg. Met de pechhulp van Promovendum ben je goed verzekerd. Zowel buiten als binnen je eigen woonplaats. Zo kun jij met een goed gevoel dit kleurrijke seizoen verkennen en eropuit. Bereken je premie in 1 minuut!  

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail