Mensen op de bank in woonkamer

Wijzigingen hypotheek 2023: 5 redenen om nu in actie te komen!

Gepubliceerd op 11-10-2022
10223 keer gelezen

Ieder jaar wijzigen de regels voor hypotheken. In 2023 staat een aantal veranderingen gepland die grote impact zullen hebben. Wil jij nog profiteren van de huidige mogelijkheden? Laat dit jaar dan nog naar jouw hypotheekmogelijkheden kijken! We geven je 5 redenen waarom nu in actie komen slim is…

1. Verder stijgende hypotheek­rentes in 2023, nu kiezen voor zekerheid!

In 2022 is de hypotheekrente flink gestegen. De verwachting is dat dit ook volgend jaar zal doorzetten. Heb je een hypotheek die over een paar jaar afloopt? Je rente nu vastzetten kan verstandig zijn. Of wil jij een woning kopen? Dan kan het maandelijks flink schelen of je dat nu doet of volgend jaar. Daarnaast heeft een hogere rente invloed op jouw maximale hypotheek. Het kan zomaar zijn dat de woning die jij nú nog kan financieren, straks door een hogere rente niet meer bereikbaar is. Laat daarom een onafhankelijke hypotheekadviseur dit jaar nog jouw mogelijkheden in kaart brengen!

 

2. Nu vaak meer hypotheek mogelijk dan in 2023

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) stelt vast hoeveel geld een huishouden per maand kan uitgeven aan hypotheeklasten. Dit is mede bepalend voor jouw maximale hypotheek. Door de stijgende prijzen van boodschappen, de energierekening en brandstof houden mensen minder geld over om te verwonen. Hierdoor zullen de leennormen in 2023 omlaag gaan.

 

3. Verbouwen/­verduurzamen: nu voordelig financieren, later uitvoeren

Wil jij graag je huis verbouwen of verduurzamen, dan is het verstandig om nu alvast de hypotheek hiervoor af te sluiten. Voordeel: het bedrag dat je voor de verbouwing of verduurzaming opneemt, gaat in een bouwdepot en hier betaal je in de meeste gevallen geen rente voor totdat je het bedrag opneemt. Scheelt jou nu kosten én je profiteert lange tijd van de huidige rentetarieven. Daarnaast is zo’n bouwdepot vaak 2 jaar geldig, dus heb je 2 jaar de tijd om al het werk uit te laten voeren.

 

4. In 2022 nog gunstig belastingvrij schenken

Vanaf 1-1-2023 wordt het gunstig belastingvrij schenken aan (klein)kinderen aan banden gelegd. Hiermee komt de ‘jubelton’ ten einde. Je kunt dit jaar nog op een zeer voordelige manier ruim een ton belastingvrij schenken. Goed om te weten: jouw (klein)kind heeft 2 jaar de tijd om het geld te gaan gebruiken voor de woning. Als er toch geen woning aangekocht wordt, dan kan hij/zij de schenking terugstorten. Er zal dan geen schenkbelasting gerekend worden.

 

5. Hypotheekrenteaftrek in 2023 verder verlaagd

Vanaf 2023 bedraagt de maximale hypotheekrenteaftrek 37%. Dit percentage geldt ook voor de aftrekbaarheid van de bijkomende kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een hypotheek. Schakel daarom een onafhankelijk hypotheekadviseur via Promovendum in, zodat jij nog kunt profiteren van alle huidige belastingvoordelen.

 

Maximaal profiteren van voordelen 2022? Kom in actie!

Laat jouw hypotheek dit jaar nog checken. Schakel vandaag een onafhankelijk adviseur via Promovendum in en weet direct wat jouw mogelijkheden én voordelen zijn! Bel 078 648 13 48 of laat je gegevens hieronder achter.

Laagste rentes in je inbox?

Ontvang per e-mail graag maandelijks de actuele hypotheekrentes.
 

Contact

Chat Bel Mail