Je wilt je hypotheekrente vastzetten, benieuwd wat rentestijging kost?

Wat doet stijging hypotheekrente met maandlast?

Gepubliceerd op 06-12-2022
5707 keer gelezen

Je wilt je hypotheekrente vastzetten. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe woning wilt kopen of omdat je jouw hypotheek wilt oversluiten. Nu de hypotheekrentes wat hoger liggen, denk je vast dat jouw maandlasten ook veel hoger zullen zijn. Maar dat valt vaak mee! Benieuwd welke invloed een stijgende hypotheekrente op jouw maandlasten heeft? We maken het inzichtelijk voor je 😊

 

Hypotheekrentes stegen in 2022: vergelijken nóg belangrijker

Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes flink verhoogd. Nog altijd zien we dat er verschillen zijn per hypotheekverstrekker. Laat je dus goed informeren, voordat je jouw hypotheek afsluit. Een onafhankelijke adviseur via Promovendum vergelijkt alle rentes in de markt en zorgt ervoor dat jij het voordeligste aanbod krijgt. Zo betaal jij niet jarenlang te veel aan rente!

 

Wat kost stijging hypotheekrente? Vergelijking 2, 3 en 4%

Oké, maar nu wil jij weten hoeveel een stijgende hypotheekrente jou kost aan maandlasten. Want als de rente is verdubbeld, verdubbelen toch ook jouw maandlasten? Dat klopt dus niet en om het iets duidelijker te maken schetsen we het volgende voorbeeld:

 

Erik en Amber kopen als starters een woning van 355.000 euro. Erik heeft een bruto jaarinkomen van 55.000 euro en Amber 30.000 euro. Hieronder een overzicht van hun netto hypotheeklasten per maand op basis van verschillende rentetarieven. En wat blijkt: een verdubbeling van de rente betekent maar een verschil van 128 euro netto per maand!

 

Hypotheekrente                           Netto maandlasten hypotheek
  2%   € 1.106
  3%   € 1.163
  4%   € 1.234

*Op basis van annuïteitenhypotheek 10 jaar rentevast

 

Conclusie: kostenstijging rente lager door renteaftrek!

Bij een verdubbeling van de hypotheekrente zou je denken dat de maandlasten ook verdubbelen. Of in ieder geval een flink stuk hoger zullen zijn. Gelukkig is dit vaak niet het geval. Dit komt door de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor kun je het bedrag dat je elk jaar aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van je belastbare inkomen. Je betaalt dan uiteindelijk minder inkomstenbelasting. In 2023 ligt dit percentage op maximaal 37,05%.

 

Jouw maandelijkse hypotheeklasten weten? Bel: 078 648 13 48

Schakel via Promovendum een onafhankelijke adviseur in: we zitten voor jou klaar! Alle aanbieders worden vergeleken voor de beste hypotheekdeal in jouw situatie. Bel 078 648 13 48 of vul het contactformulier hieronder in. Bellen we jou zo snel mogelijk!

Laagste rentes in je inbox?

Ontvang per e-mail graag maandelijks de actuele hypotheekrentes.
 

Contact

Chat Bel Mail