Mondkapje boven autoweg

Mondkapje in de auto verplicht? De regels!

Gepubliceerd op 25-11-2020
10500 keer gelezen

Vanaf 1 december 2020 wordt het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes wettelijk verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Maar ben je verplicht om in de auto een mondkapje op te zetten? En zijn er uitzonderingen? We hebben het voor je opgezocht via de website van de Rijksoverheid!

Mondkapje in auto verplicht? Nee, wel een dringend advies!

Als je met anderen in een auto zit, kan je niet altijd op 1,5 meter afstand blijven. Maar of je een mondkapje op moet, is afhankelijk van wie er met je meerijdt.  Rij je samen met mensen binnen je eigen huishouden? Dan hoef je geen mondkapje op. Is dat niet het geval, dan is het dringend advies om een mondkapje op te doen in de auto.

 

Zoals het er nu naar uitziet, wordt het niet wettelijk verplicht. Dit hebben we op 24 november ook even gedubbelcheckt met een telefoontje naar het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid. Uiteraard kan dit nog wel veranderen.

 

Mondkapje in hand boven autoweg

 

Goed om te weten: je mag maximaal met 4 personen uit een ander huishouden in de auto zitten. En kinderen van 12 jaar of jonger hoeven nooit een mondkapje op (algemene uitzondering). 
 

Boete niet dragen mondkapje

Vanaf 1 december 2020 kan het niet-dragen van een mondkapje beboet worden met 95 euro. Dit geldt voor publieke binnenruimtes.
 

Uitzonderingen verplicht dragen mondkapje

  • Kinderen tot en met 12 jaar.
  • Mensen die geen mondkapje kunnen dragen door een fysieke, verstandelijke of psychische beperking, of door een chronische ziekte.
  • Ook geen verplicht mondkapje op tijdens het sporten, acteren, media-optredens of bij het beoefenen van andere podiumkunsten.

 

Mondkapje of niet: het algemene advies blijft uiteraard om zo min mogelijk te reizen. Alle informatie vind je op de site van de Rijksoverheid. Benieuwd naar hoe het zit met andere vervoermiddelen? Lees ook: 'Mondkapje verplicht: fiets, motor, taxi en ov? De regels!'

 

Deze pagina is voor het laatst geupdatet op 25 november 2020.

 

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail