Amsterdam

Mondkapje verplicht: fiets, motor, taxi en ov? De regels!

Gepubliceerd op 25-11-2020
2962 keer gelezen

We hebben al voor je gecheckt of een mondkapje verplicht is in de auto. Maar hoe zit het precies met andere vervoersmiddelen vanaf 1 december? Dat lees je hieronder! Dit artikel is geschreven op 25 november, er kunnen nog zaken wijzigen.

Moet ik verplicht in het ov een mondkapje dragen?

In het OV is het inderdaad verplicht om een mondkapje te dragen. Zet ruim op tijd je mondkapje op in de bus, trein, tram, of metro. Heb je geen mondkapje op? Dan kun je een boete krijgen van 95 euro.

 

Mondkapje op in taxi? Niet als je de enige passagier bent!

Een mondkapje moet je verplicht dragen, als je in een taxi met meerdere passagiers reist.  Ben je de enige passagier, naast de taxichauffeur? Dan hoef je hem niet op te doen.

 

Mondkapje op fiets

 

Op de fiets, scooter of motor verplicht een mondkapje op?

Als je in je eentje buiten fietst, is het niet verplicht. De overheid zegt niks over het dragen van een mondkapje als er iemand achterop zit.  Wel staat er dat het dragen een mondkapje dringend geadviseerd wordt, als je met 2 personen op een scooter of motor zit (omdat je geen 1,5 meter afstand kan bewaren).

 

In een touringcar, veerpont en in het vliegtuig? Ook mondkapje op!

  • Even naar de Terschelling met de veerpont. Of ga je weg met een touringcar? In beide gevallen moet je een mondkapje op. Als je met een touringcar reist, krijg je vooraf altijd een gezondheidscheck.
  • Er geldt tot medio januari voor de meeste landen een negatief reisadvies. Reis je toch met het vliegtuig? Dan moet je verplicht een mondkapje op. Anders mag je niet mee. Weigering tijdens de vlucht kan hoge boetes opleveren.

 

Goed om te weten: mensen met medische klachten zijn niet verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt ook voor kinderen van 12 jaar en jonger. Verder is het algemene advies om zo min mogelijk te reizen. We verwijzen je door naar de website van de Rijksoverheid voor alle informatie.

 

 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail