Milieuzone Rotterdam en Utrecht: voorkom boetes in 2018!


Rijdt u een oudere dieselauto? Pas op, u kunt een boete krijgen in Rotterdam of Utrecht! Daar is namelijk een milieuzone voor personenauto’s ingesteld. ‘Stinkende’ boetes voorkomen? Lees hieronder alles over milieuzones.

Milieuzone voor personenauto’s in Rotterdam en Utrecht

De luchtkwaliteit in grote steden verslechterd. Daarom hebben 13 Nederlandse gemeenten al milieuzones voor vrachtwagens ingesteld. Rotterdam en Utrecht gaan een stapje verder. Hier gelden ook milieuzones voor personenauto’s.

Welke auto mag de milieuzone in Rotterdam en Utrecht niet in?

De milieuzones in Rotterdam en Utrecht zijn verboden voor personen- en bestelauto’s die op diesel rijden en voor 1 januari 2001 voor het eerst een kenteken hebben gekregen. Dit geldt ook voor personen- en bestelauto’s die op benzine/lpg rijden en voor 1 juli 1992 zijn geregistreerd.

Milieuzone Rotterdam 2018

Milieuzone Rotterdam omvat onder andere: het stationsgebied, de Stadsdriehoek, de wijk Cool en het Oude Westen. Dieselauto’s van voor 2001 zijn vanaf 1 januari 2016 al niet meer welkom. Dit geldt ook voor benzineauto’s van voor juli 1992. Let op: vanaf 2018 worden de regels nog verder aangescherpt. Dieseleauto’s van voor 2005 mogen dan de milieuzone niet meer in.

Milieuzone Rotterdam 2017

Milieuzone Utrecht 2018

De zone omvat: het stationsgebied, de Jaarbeurs, de Binnenstad en enkele aangrenzende wegen. De milieuzone geldt sinds 1 januari 2015 voor personenauto’s en bestelbusjes die op diesel rijden en vóór 1 januari 2001 voor het eerst een kenteken hebben gekregen. Voor vrachtwagens geldt de milieuzone al sinds 2007.

Milieuzone Utrecht 2017

Ontheffing milieuzone

In bepaalde gevallen kunt u ontheffing krijgen, waardoor u wel binnen de milieuzones in Rotterdam of Utrecht mag rijden. Bijvoorbeeld wanneer u eenmalig met een camper de milieuzone in wil rijden (om vakantiespulletjes in te pakken!), of wanneer u een oldtimer heeft. Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeentes.

Boete milieuzone personenauto’s

Rijdt u toch met een vervuilende auto in milieuzone van Utrecht of Rotterdam? En heeft u geen ontheffing? Dan betaalt u een boete van 90 euro, exclusief 9 euro administratiekosten.

Milieuzone Arnhem 2019

Vanaf 1 januari 2019 krijgt Arnhem de strengste milieuzone van Nederland. Dieselauto's van voor 2004 mogen vanaf dan niet meer het centrum in. Dieselauto's van voor 2006 mogen alleen binnen de milieuzone komen als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen.

Overige milieuzones Nederland

Ook andere steden denken na over milieuzones voor personenauto’s, brommers en scooters.

  • Milieuzone Amsterdam: vanaf 1 januari 2018 worden alle brommers en scooters van voor 1 januari 2011 geweerd. Daarnaast worden geen nieuwe parkeervergunningen meer afgegeven voor dieselauto's die gebouwd zijn voor 1 januari 2005, of benzineauto's van voor 1 juli 1992
  • Milieuzone Leiden: mogelijk vanaf 2020 verbod op vervuilende brommers en scooters in het centrum.
  • Milieuzone Nijmegen: gemeente onderzoekt milieuzone voor vervuilende brommers en scooters.

Besparen op uw autokosten?

Een nieuwere auto is niet alleen milieuvriendelijker, maar vaak ook veel goedkoper omdat u zuiniger rijdt. Nog meer geld besparen? Wissel van autoverzekering. Promovendum biedt een zeer voordelige autoverzekering voor hoger opgeleiden. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij gratis!

Interessant artikel? Delen mag!