Mensen rennen naar auto

Euronorm auto’s: de milieuklasse van je auto uitgelegd

Gepubliceerd op 07-02-2022

Milieuzones: we krijgen er in Nederland en andere Europese landen steeds meer mee te maken. Of je een milieuzone in mag rijden, hangt af van de Euronorm en milieuklasse van jouw auto. Benieuwd welke Euronorm jouw auto heeft?

 

Wat is de Euronorm voor auto’s?

Laten we bij het begin beginnen. De Euronorm is een richtlijn voor de emissie- of milieuklasse van een auto. Dit ontstond vanuit Europees beleid om de uitstoot van auto’s terug te dringen. Nieuw geproduceerde auto’s moesten vanaf 1992 voldoen aan Euronorm 1, waardoor de uitstoot van onder andere koolstofmonoxide, fijnstof en stikstof aan banden wordt gelegd.

 

Hoeveel Euronormen voor auto’s zijn er?

Eens in de paar jaar scherpt men de regels aan en ontstaat er een nieuwe Euronorm voor auto’s. Inmiddels zijn er zeven Euronormen, waarbij Euronorm 0 het slechtst voor het milieu is en 6 de meest gunstige. Euronorm 6 is daarnaast ook nog eens opgesplitst in categorie a, b, c en d.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

 

Euronorm auto weten = boetes voorkomen!

In grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem gelden er milieuzones. Ook in de omringende landen nemen deze zones in rap tempo toe. Deze milieuzones corresponderen met de Euronorm of emissieklasse van je auto. In Nederland hebben we 2 soorten milieuzones: gele (Euronorm 3 of hoger toegestaan) en groene (Euronorm 4 en hoger toegestaan). Rijd je in een zone waar jouw auto niet mag zijn, dan riskeer je een boete van 104 euro! Daar kan je heel wat andere leuke dingen mee doen.

 

Welke Euronorm heeft mijn auto?

De emissieklasse van jouw auto hangt af van wanneer hij voor het eerst is ingeschreven bij RDW – ook wel bekend als het toelatingsjaar. Met de onderstaande tabel (2022) zoek je gemakkelijk de Euronorm op.

 

Euronorm 0:  vóór 1 juli 1992
Euronorm 1:  van 1 juli 1992 tot 31 december 1996
Euronorm 2:  van 1 januari 1997 tot 31 december 2000
Euronorm 3:  van 1 januari 2001 tot 31 december 2005
Euronorm 4:  van 1 januari 2006 tot 31 december 2010
Euronorm 5:  van 1 januari 2011 tot 31 augustus 2015
Euronorm 6:  van 1 september 2015 tot heden

 

Welke auto’s voldoen aan de Euro 6 norm?

Alle auto’s met een toelatingsjaar vanaf 2015 vallen in emissieklasse 6 en voldoen aan Euronorm 6. Ook de emissieklasse 6a, 6b, 6c en 6d voldoet aan de Euro 6 norm. Zowel dieselauto’s als auto’s die op benzine rijden moeten aan deze norm voldoen.

 

Verkeersbord voor milieuzone 3

 

Euronorm auto via kenteken achterhalen

Geen idee wat het toelatingsjaar van jouw auto is? Controleer dan je emissieklasse van je auto via de RDW kentekencheck. Onder het tabblad ‘Motor & Milieu’ vind je de uitstoot van je auto en de daarbij behorende milieuklasse/Euronorm.

 

Kenteken bij de hand? Verlaag meteen je autopremie!

Wil je niet alleen een lage emissie voor je auto, maar ook een lage autopremie? Overstappen loont. Zo krijg je 20% korting op je huidige autopremie, als je overstapt naar Promovendum (zie voorwaarden). Benieuwd? Check binnen 1 minuut jouw premie of bel 078 648 13 13.

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail