Kosten rijklaar maken auto verboden in 2019


Ooit te maken gehad met afleverkosten toen u een nieuwe auto of occasion kocht? Lees wat de kosten voor het rijklaar maken van de auto inhouden en lees waarom ze in 2019 niet meer gerekend mogen worden.

kosten rijklaar maken auto 2019

Wat zijn ‘kosten rijklaar maken auto’?

Kosten voor rijklaar maken zijn - zoals de naam al doet vermoeden- extra kosten die je moet betalen voordat je met de auto bij de dealer wegrijdt. Dit worden ook wel afleverkosten genoemd. Hieronder vallen:

  • Kosten voor transport van de fabriek naar de dealer
  • Het vullen van de brandstoftank
  • Kosten voor de kentekenplaten
  • Accessoires zoals een mattenset of lifehammer
  • Overig onderhoud

Voor occasions vallen ook schoonmaak- en onderhoudskosten onder de kosten voor het rijklaar maken.

Aparte afleverkosten auto al sinds 1 november 2016 verboden

Vanaf 1 november 2016 zijn dealers verplicht om de kosten voor rijklaar maken op te nemen in de verkoopprijs. Dat betekent geen extra kosten meer achteraf. Afleverkosten in die zin zijn verboden. De prijs die u aangeboden krijgt is all-in.

In de praktijk wordt er nu gesproken over de consumentenadviesprijs en de fiscale waarde. De fiscale waarde is de prijs van de auto inclusief belastingen, maar zonder de kosten voor het rijklaar maken. Deze wordt gehanteerd om bijtelling te berekenen.

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

Hoe hoog zijn de kosten voor rijklaar maken in 2019?

De kosten voor het rijklaar maken zijn dus nog niet helemaal verdwenen. U krijgt er alleen geen aparte rekening meer voor. De rijklaarmaakkosten voor nieuwe auto’s lopen uiteen van 600 tot 1300 euro. Voor occasions is dit vaak iets minder.

Klaar om te rijden? Wacht!

Bij een nieuwe auto hoort ook een nieuwe autoverzekering. Wilt u een superlage premie? Dan zit u bij Promovendum perfect! Kijk snel hoe voordelig wij zijn. Overtuigd? Wij regelen uw overstap!

Interessant artikel? Delen mag!