Kentekenbewijs kwijt, verloren of gestolen: wat nu?


Bent u uw kentekenbewijs kwijt, verloren of is uw kentekenbewijs gestolen? Als u op de weg rijdt, kan de politie om uw kentekenbewijs vragen. Als u deze niet kan laten zien, loopt u risico op een boete van €45! Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Wat te doen als u uw kentekenbewijs bent verloren? Lees het hier.

Kosten auto per maand besparen

Wat is een kentekenbewijs?

Iedereen die een voertuig op zijn of haar naam zet, krijgt een kentekenbewijs. Ter vervanging van het papieren kentekenbewijs, ontvangt u sinds 2014 een kentekencard. Dit is een kentekenbewijs op creditcardformaat. Hierop staan onder andere gegevens zoals het kenteken, uw persoonsgegevens, de meldcode, de voertuigomschrijving en de datum van toelating. Samen met de tenaamstellingscode bewijst het kentekenbewijs dat u de eigenaar bent van een auto. Het kentekenbewijs moet u op de weg altijd kunnen tonen.

Kentekenbewijs kwijt, verloren of gestolen

Heeft u heel het huis al ondersteboven gekeerd en bent u nog steeds uw kentekenbewijs kwijt? Zonder kentekenbewijs mag u niet de weg op en kunt u uw auto niet verkopen of overschrijven. Gelukkig kunt u hiervoor wel terecht bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

Is een kopie voldoende?

Als u alleen een kopie van uw kentekenbewijs kunt laten zien is dat niet voldoende en moet u alsnog een nieuwe aanvragen. Tip: gooi de kopie niet direct in de prullenbak. Het is namelijk wel verstandig om een kopie thuis te bewaren. Als u dan het originele kentekenbewijs kwijt bent, kunt u de kopie gebruiken bij het doen van aangifte van vermissing van uw documenten. Toch handig!

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Nieuw kentekenbewijs (kentekencard) aanvragen

Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, dan moet u online een nieuwe kentekencard aanvragen. Dit geldt ook als u uw kentekenbewijs onderweg ergens bent verloren of als uw kentekenbewijs is gestolen. Dit kunt u bij de RWD aanvragen. Hiervoor heeft u uw tenaamstellingscode en uw meldcode nodig. Uw meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassis- of identificatienummer van uw auto. Die kunt u vinden op uw kentekenbewijs. Wilt u dat iemand anders een nieuw kentekenbewijs voor u aanvraagt? Ook dan kunt u via de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Binnen 2 of 3 werkdagen ligt er een splinternieuw kentekenbewijs mét tenaamstellingscode bij u op de deurmat.

Kosten nieuw kentekenbewijs aanvragen 2020

Bij het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs krijgt u automatisch een nieuwe tenaamstellingscode. In 2020 kost dit samen €31,50 en betaalt u via iDEAL. Bent u niet uw kentekenbewijs kwijt, maar heeft u alleen een nieuwe tenaamstellingscode nodig? Dan betaalt u slechts €1,00.

Ga goed verzekerd de weg op!

Naast een kentekenbewijs heeft u ook een autoverzekering nodig als u de weg op gaat. Promovendum biedt een zeer voordelige premie. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij gratis.

25% korting op uw huidige autopremie?

NL