tuinfeest

Hoofdluis bestrijden: tips wat te doen tegen luizen!

Gepubliceerd op 17-01-2019
24764 keer gelezen

Helaas is het raak! Je kind heeft luizen of neten in het haar. Haarluis is misschien niet schadelijk, maar wel ontzettend vervelend. Hoe kom je van luizen af? Wat is het beste middel tegen luizen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Lees hieronder onze tips wat te doen tegen luizen (of wat juist niet)

1. Luizenzak of luizencape? Minder effectief tegen luizen!

Op basisscholen worden nog wel eens luizenzakken of luizencapes gebruikt. Hierin moeten kinderen hun jas hangen, om te voorkomen dat luizen springen van jas naar jas. Maar een luis die niet meer op een hoofd zit, zal niet lang overleven. De luizenzak of luizencape helpt waarschijnlijk weinig tegen de verspreiding van hoofdluis. Ook beddengoed, jassen en knuffels goed wassen, heeft onvoldoende bewezen nut volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

 

2. Doe luizenshampoo, en luizen lotion of dimeticon in het haar!

Er bestaan verschillende shampoos of lotions als middel tegen hoofdluis. Deze middelen bevatten stoffen waar luizen niet tegen kunnen. Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon. Deze stof verstikt de luis.

 

hoofdluis bestrijden

 

3. Ga luizen uitkammen met een luizenkam

Wil je hoofdluis bestrijden op een natuurlijke manier? Dan kom je waarschijnlijk gauw uit bij de (elektrische) luizenkam. Dit wordt ook nog vaak gezien als beste middel tegen hoofdluis. Uit wetenschappelijk onderzoek (Hill, Moor, Cameron et al., 2005; Lapere, 2007; Plastow, Luthra, Powell et al., 2001) blijkt dat het kammen met een fijntandige kam gedurende 14 dagen even effectief is als het gebruik van antihoofdluismiddelen. Luizen uitkammen? Doe dat met nat haar met crèmespoeling er nog in. Als de luizen eruit zijn, dan kan de crèmespoeling eruit gewassen worden. Dan gaat het kammen makkelijker (bron: RIVM).

 

4. Luizen bestrijden met azijn kan ook!

Misschien heb je iets gelezen over luizen bestrijden met azijn? Om precies te zijn gaat het dan eerder om neten verwijderen met azijn. Luizen neten of luizen eitjes zijn lastig te verwijderen. Je kunt ze eventueel eerst losweken door te deppen met azijn. Daarna kun je ze met je nagels verwijderen. Als je twee weken lang elke dag kamt, kun je alle hoofdluizen verwijderen.

 

5. Andere optie: smeer tea tree olie in haar tegen luizen

Ben je op zoek naar een natuurlijk middel tegen luizen? Dan is tea tree olie misschien wel een goede optie. Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!

 

Hopelijk heb je wat aan onze tips wat te doen tegen luizen!

 

Pak je straks de auto naar de winkel…

... om de juiste luizenbestrijdingsmiddelen in huis te halen? Met een Promovendum autoverzekering rijd je maandelijks voordeliger. Je kunt zelfs 20% korting op je huidige autopremie krijgen wanneer je overstapt (zie voorwaarden). Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut. Je overstap regelen wij! 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail