Mensen op de bank in woonkamer

Geen overdrachtsbelasting starters: afschaffing blijft in 2023

Gepubliceerd op 02-01-2023
8694 keer gelezen

In 2021 werd voor startende huizenkopers de overdrachtsbelasting afgeschaft. Goed nieuws: dit blijft ook in 2023 zo. Ben je van plan dit jaar een huis te kopen? We leggen je uit wat de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting precies inhoudt. Daar kan jij je voordeel mee doen. Buitenkansje!

Wat is overdrachtsbelasting?

Iedere huizenkoper betaalde tot eind 2020 bij de overdracht van een huis 2% belasting over de aankoopsom van de nieuwe woning. Dit wordt overdrachtsbelasting genoemd. In de praktijk komt dit neer op duizenden euro’s!

 

Sleutels van nieuwe woning

 

Hoeveel is de overdrachtsbelasting?

Je betaalde vóór de afschaffing 2% overdrachtsbelasting. Stel, het huis dat je op het oog hebt, kost 350.000 euro. Een snelle rekensom: 350.000 x 2% = 7.000 euro aan overdrachtsbelasting. In 2023 betaal je als starter niets. Lekkere besparing! En helemaal fijn: deze 7.000 euro voor overdrachtsbelasting kan je tegenwoordig niet meer meefinancieren in je hypotheek. Door dit belastingvoordeel heb je in 2023 dus minder eigen geld nodig om een huis te kopen. Houd jij meer over om aan meubels uit te geven 😉.

 

Overdrachtsbelasting blijft in 2023 voor starters afgeschaft

De Tweede Kamer besloot om starters vanaf 2021 uit te sluiten van de overdrachtsbelasting. Deze startersvrijstelling is definitief voor vijf jaar. Starters hebben hierdoor een sterkere positie op de woningmarkt gekregen ten opzichte van beleggers. Zij moeten in ook in 2023 juist méér overdrachtsbelasting gaan betalen, namelijk 10,4%.

 

woning percentage icoon

Hypotheekadvies nodig?

 

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting 2023: kom jij in aanmerking?

De term 'starter' is vrij breed genomen. Lees snel of jij aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • Ben je op de dag van de overdracht jonger dan 35 jaar?
  • Ga je zelf in het huis wonen?
  • Maak je voor het eerst gebruik van deze vrijstelling van overdrachtsbelasting?
  • Is de aankoopsom van je nieuwe huis maximaal 440.000 euro?

 

Kan jij alles aanvinken? Mooi! Dan is de kans heel groot dat jij geen overdrachtsbelasting betaalt in 2023.

 

Overdrachtsbelasting 2023: doorstromers profiteren ook!

Heb je al eerder een huis gekocht, maar voldoe je nog steeds aan bovenstaande voorwaarden? Dan geldt het belastingvoordeel van 2% ook voor jou!

 

Huis kopen in 2023? Nog meer voordeel!

Naast dat jij als starter in 2023 géén overdrachtsbelasting hoeft te betalen, is er vaak nog veel meer mogelijk om voordelig een huis te kopen. Laat je gegevens hieronder achter voor een gratis eerste gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Of bel naar 078 648 13 48. Ze geven je graag advies op maat!

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail