kind spelen in tuin

Eerste schooldag 2020: 10 tips voor een geweldige start!

Gepubliceerd op 31-07-2020
3496 keer gelezen

Helaas, de zomervakantie is bijna voorbij! Gaat je kind voor het eerst naar school? Spannend! Gelukkig kun je jouw kind goed op de eerste schooldag in 2020 voorbereiden. Hoe? Dat lees je hieronder!

 

Start schooljaar 2020

Wanneer de eerste schooldag start verschilt per regio:

 

  • Zuid-Nederland, 24 augustus
  • Noord-Nederland, 17 augustus
  • Midden-Nederland, 31 augustus

 

10 tips eerste schooldag basisschool

 

1. Samen nieuwe schoolspulletjes kopen

Koop samen met je kind schoolspulletjes. Een broodtrommel, een leuke gymtas, nieuwe stiften… zo bereid je jouw kinderen voor op een nieuwe levensfase. Vertel spelenderwijs dat ze naar school gaan en wat ze ervan kunnen verwachten. Gaat een oudere broer of zus al naar school? Dan zijn ze misschien al een beetje voorbereid. Tip: vergeet niet de naam van je kind op alle schoolspulletjes te zetten.

 

2. Verhaaltje lezen over naar school gaan

“Nog een verhaaltje, nog eentje ah toe?!” Niets heerlijker dan verhaaltjes voor het slapengaan. En dat is meteen een uitstekende voorbereiding op de basisschool. Kies voor vrolijke verhalen die gaan over de eerste schooldag of naar school gaan in het algemeen. Zo krijgt je kind er een positieve associatie mee.

 

Schoolspullen

 

3. Feestelijk én gezond ontbijt

Uiteraard is een goed ontbijt ook op de eerste schooldag belangrijk. Met de juiste ‘brandstoffen’ krijgen kinderen de start die ze nodig hebben. Tip: maak een extra leuk ontbijt, omdat het een speciale dag is. Maak bijvoorbeeld een toverstafje van watermeloen(sterretje uitsnijden en op een satéprikker prikken) of lekkere beschuitjes met aardbeien.

 

4. Geef iets persoonlijks mee

Vind je kind het lastig om van je gescheiden te worden? Geef een fleurige ketting of stoer armbandje mee en vertel erbij dat mama er zo toch een beetje bij is op de eerste schooldag. Uiteraard mag de favoriete knuffel ook mee!

 

5. Profiteer van de wendagen

“Mama/papa ga je weg?” Afscheid nemen is moeilijk! Gelukkig organiseren de meeste basisscholen wendagen: zowel ouders als kinderen mogen een paar dagdelen meekijken hoe het er op school aan toegaat. En is het écht tijd om afscheid te nemen op de eerste schooldag? Doe dat snel, anders wordt het alleen maar moeilijker.

 

6. Gebruik de educatieve app ‘Jop gaat naar school’

Wendagen zijn handig ter voorbereiding op de eerste schooldag, maar educatieve app ‘Jop gaat naar school’ ook! Via deze app leren kinderen (2-6 jaar) het schoolritme kennen: van de schooltas inpakken tot het ophaalmoment als de school uit is. Ook leren ze tellen, luisteren en blokken bouwen.

 

 

7. Kleren klaarleggen

Op de eerste schooldag in 2020 te laat komen? Dat wil niemand! Voorkom stress en gehaast in de ochtend: leg de avond van tevoren de kleding al klaar en alle spullen die mee moeten naar school. Ook slim: iets eerder opstaan om dat extra feestelijke ontbijt te maken. Zo begint iedereen de dag rustig.

 

8. Laat je kind dingen ‘zelf doen’

Probeer je kind spelenderwijs zelfstandiger te maken: zelf aankleden, een rietje in een pakje drinken prikken en naar de wc gaan. Want: alles wat ze zelf thuis kunnen, kunnen ze vaak op school ook! En dat is handig, ook voor de meester of juffrouw.

 

9. Oogje in het zeil laten houden

Heeft je kind vriendjes, zusjes of broertjes die naar dezelfde school gaan? Dat is een fijn idee! Je kunt met hen afspreken dat ze een oogje in het zeil houden. Nog een tip: kijk op de eerste schooldag of je kind met een bekende in groep 1 zit, zodat ze misschien samen kunnen optrekken.

 

10. Op tijd van school halen

Na de eerste schooldag willen kinderen een bekend gezicht zien als de school uit is. Het was immers allemaal al heel spannend! Probeer daarom ruim op tijd op het schoolplein te staan. Het liefst een beetje vooraan bij de ingang, zodat je kind je niet hoeft te zoeken. Die opgeluchte kinderlach is goud waard!

 

Klaar voor de eerste schooldag in 2020?

Mooi! Wil je extra goed het nieuwe schooljaar in gaan? Verzeker je gezin extra voordelig. Promovendum biedt zeer lage premies voor hoger opgeleiden. Zo bieden we 20% korting op jouw autopremie als je overstapt (zie voorwaarden). Je overstap regelen wij!

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail