Autoruit ijsvrij maken? Krabben of ontdooien: do's en don’ts!


Brr.. alwéér autoruiten krabben! Verkleumde handen en een kwartier te laat op het werk. Dat moet de volgende keer sneller kunnen! Hoe kunt u het beste uw autoruiten ijsvrij maken? En hoe voorkomt u een boete? Hieronder de do’s en don’ts.

autoruit ijsvrij maken

❄ Autoruit ijsvrij maken: do's

✔ Vuilniszakken of anti-vries deken onder voorruit

De meest snelle oplossing: voorkom dat uw ruiten bevriezen. Dit kunt u doen door uw autoruit de avond ervoor goed te bedekken. Dit kan met een anti-vriesdeken, maar heeft u die niet bij de hand? Dan zijn er genoeg huis-tuin-en-keuken-middelen zoals: vuilniszakken, een stuk karton of een strandlaken.

✔ Gebruik ontdooispray (kan u zelf maken!)

Geen zin om uw autoruit te krabben? In de winkel zijn verschillende sprays te koop die uw ruit in no-time ontdooien. Maar wist u dat u deze ontdooispray ook zelf kan maken? Meng een derde water met tweederde azijn of ontsmettingsalcohol. Doe het in een plantenspuit of lege schoonmaakflacon. Dit heeft dezelfde werking als het goedje dat u in de winkel koopt!

✔ Ruiten ontvetten (met spiritus of glasspray)

Feit: vocht hecht sneller aan vuil. Bovendien is een schone, gladde ruit sneller gekrabd en heeft u minder kans op schade. Gebruik een goede glasspray of spiritus. Beiden laten een laagje achter op de autoruit. En dat beschermt weer tegen vuil. IJsvorming kunt u er niet mee voorkomen, maar uw ruiten zijn waarschijnlijk wel iets sneller schoon!

❄ Autoruit ontdooien: don'ts

✘ Autoruit ontdooien met warm water

Het lijkt misschien een handige oplossing: uw ruiten ontdooien met warm water. Toch wordt dit niet aangeraden! Door het temperatuurverschil kan de voorruit barsten. En dan bent u nog verder van huis!

✘ De motor stationair laten draaien tijdens het krabben

Start uw motor pas nadat uw autoruit ijsvrij is. De motor warmt als u stil staat bijna niet op. Dus heeft het ook geen zin om de verwarming al aan te zetten. Dit helpt écht pas als u gaat rijden.

✘ Autoruit krabben zonder krabber

Uw autoruit krabben met een cd-hoesje of een ander voorwerp? Geen goed idee! Deze voorwerpen kunnen krassen achterlaten op uw autoruit. Een klein barstje kan een scheur worden als u er maar hard genoeg overheen krabt. Dit geldt overigens ook voor goedkope ijskrabbers. Investeer dus aan het begin van de winter in een goede krabber of ga voor een (zelfgemaakte)spray.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

☝ Autoruit niet ijsvrij? Dikke boete als u pech heeft!

Natuurlijk wilt u voor uw eigen veiligheid de ruiten goed schoon hebben. Er is nog een reden om ’s morgens met volle aandacht uw autoruit te krabben. Bij strenge vorst wordt er streng gecontroleerd door de politie. De boete die u kan krijgen? Maar liefst 240 euro. Als ook de buitenspiegels niet ijsvrij zijn komt daar 140 euro bovenop.

✎ De regels voor het ontdooien van uw autoruit

Ga dus niet rijden voordat uw auto ijsvrij is. De regels voor het krabben van autoruiten zijn strikt. De volgende onderdelen van uw auto moeten volledig schoon en ijsvrij zijn zodat er voldoende zicht is:

  • De voorruit
  • De twee zijruiten aan de passagiers en bestuurdersstoel
  • De twee zijspiegels

Ga goed verzekerd op weg!

Stap met uw autoverzekering over naar Promovendum en wij verlagen uw autopremie met 25% (zie voorwaarden). Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut. Wij regelen gratis uw overstap!

25% korting op uw huidige autopremie?

NL