Anamnese: ooit gehoord van deze medische term?


Anamnese? Soms rollen er woorden uit de mond van uw dokter, die u als Chinees in de oren klinken. Medische termen zijn vaak erg complex. Helaas gebruiken zorgverleners net iets te vaak medisch vakjargon. Gevolg: miscommunicatie tussen patiënten en zorgverleners. En dat wil natuurlijk niemand. Patiënten willen duidelijkheid over hun situatie. Genoeg redenen om u deze week een interessante medische term uit te leggen: ‘anamnese’.

Anamnese betekenis

Wat is anamnese? In het Grieks betekent anamnese ‘herinnering’ en in de zorg refereert de term naar ‘de ziektegeschiedenis zoals de patiënt die zich herinnert’. Met anamnese wordt concreet een vraaggesprek tussen de dokter en de patiënt bedoeld. Als u naar de dokter gaat, dan wilt u goed geholpen worden. Dat kan alleen als de dokter bepaalde informatie van u krijgt. De dokter kan door het stellen van gerichte vragen achterhalen wat u onder de leden heeft. Het doel van anamnese is dan ook het opsporen van lichamelijke klachten.

Anamnese is een veelgebruikte term in de fysiotherapie

Het ‘íntake-gesprek’ tussen een fysiotherapeut en een patiënt wordt anamnese genoemd. Veel mensen kunnen zich minder goed bewegen door bepaalde oorzaken. Fysiotherapie kan hen helpen om lichamelijke klachten te verminderen. Tijdens de anamnese verzamelt een fysiotherapeut alle benodigde informatie en op basis hiervan worden voor de patiënt specifieke doelen en een therapieplan opgesteld.

Welke soorten anamnese zijn er?

  • Algemene anamnese. Dit is een vraaggesprek over persoonlijke gegevens en sociale kenmerken.
  • Speciële anamnese. Dit is een vraaggesprek o.a. pijnervaring, gevoels- en bewegingsstoornissen.
  • Tractus anamnese. Dit is een vraaggesprek over de ademhaling, de spijsvertering en eetlust.

Welke vragen kunt u verwachten tijdens een anamnese?

De ‘anamnese vragen’ zijn gevarieerd. Naast enkele algemene vragen (over leeftijd, lengte, gewicht en afkomst) kunt u vragen verwachten over de duur van uw klachten, kinderziektes of ziektes in de familie.

Uw zorgverzekering in 2020

Bent u benieuwd naar onze nieuwe en voordelige zorgpremie? Bereken uw premie.