Mensen rennen naar auto

RDW kentekencheck: 6 x autoverleden controleren!

Gepubliceerd op 01-06-2021

Stel: jij wil een tweedehands auto kopen. Hoe weet je dan of je een betrouwbare auto aanschaft? Tip! Doe een RDW kentekencheck. Benieuwd hoe deze kentekencheck werkt en waarop je een autoverleden het best kan controleren? Geef gas en lees verder!

 

Waarom een RDW kentekencheck?

RDW is dé plek als het om een kentekencheck gaat. Bij deze overheidsdienst wordt namelijk alle informatie over auto’s opgeslagen. Zo controleer je in een handomdraai of de autoverkoper je - naast een tweedehands auto - niet ook praatjes verkoopt. Wel zo veilig!

 

Hoe werkt een RDW kentekencheck?

Een kenteken controleren is heel gemakkelijk. Je gaat naar de website van RDW (en voert daar het kenteken in, drukt op ENTER en krijgt de basisgegevens van de auto.

 

Tip: er zijn meerdere websites die gratis kentekenchecks aanbieden, maar alle informatie over de voertuigen komt bij RDW vandaan, dus we raden je aan de informatie bij de bron te halen. Weet je zeker dat het up-to-date en dus het meest betrouwbaar is!

 

Doe je een RDW kentekencheck? Check autoverleden hierop:

Je hebt een kentekencheck uitgevoerd en alle gegevens worden mooi gepresenteerd. Heel leuk, al die informatie, maar waar let je op bij een kentekencheck?

 

1. De vorige eigenaren

Komt er uit de kentekencheck naar voren dat de auto in korte tijd veel eigenaren heeft gehad? Dat kan betekenen dat de auto niet naar behoren functioneert en men er snel vanaf wilde. Maar het soort eigenaar is ook een goede indicatie! Is de auto geleased geweest? Dan is hij waarschijnlijk heel goed onderhouden en daar kan je je voordeel mee doen.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

2. Schade auto checken

Je kan bij een RDW kentekencheck ook achterhalen of jouw auto betrokken is geweest bij grote ongevallen. Een kras hier of daar maakt voor de kwaliteit van de auto niets uit, maar wanneer de auto betrokken is geweest bij een ongeval, kan het betekenen dat de auto minder goed functioneert en ook minder waard is.

 

3. Datum van de eerste toelating

Het is handig om te weten wanneer de auto voor het eerst de weg op ging. Vooral omdat je dan een aardige indicatie hebt over hoe oud de auto is. Gesjoemel met jaartallen is niet meer mogelijk door het kenteken te controleren.

 

4. Vervaldatum APK

Als je wil onderhandelen over de prijs van de auto, kan je bij de kentekencheck op zoek gaan naar de vervaldatum van de APK. Loopt de APK snel af, dan kan je met de verkoper onderhandelen over een lagere verkoopprijs, misschien.

 

kenteken overschrijven

 

5. Status van het voertuig

Je koopt een auto om mee te rijden, maar dan moet hij dat wel nog mogen! Bij de status van het voertuig staat vermeld of de auto de weg nog op mag. Om jezelf van een eerlijke koop te verzekeren, controleer je ook gelijk of de auto als gestolen geregistreerd staat.

 

6. Mogelijke benzinekosten

Wanneer je tijdens het kenteken opzoeken het type, model en jaartal van de auto hebt achterhaalt, kan je in verschillende tools jouw brandstofkosten berekenen. Heel fijn om voor je aankoop te weten of je een zuinige auto of een brandstofslurper aanschaft.

 

RDW kentekencheck gratis? Ja!

Bij RDW betaal je niets voor de basisgegevens van een auto. Op sommige websites kan je ook specifiekere gegevens van een kenteken opvragen. Vaak betaal je daar dan extra voor. Deze extra informatie is echter niet nodig wanneer je een auto wil kopen.

 

Auto kopen? Verlaag je huidige premie!

Minder betalen voor je huidige autoverzekering? Stap dan over naar Promovendum. Wij verlagen je autopremie met 20% (zie voorwaarden). En we regelen je overstap!

Voordelige autoverzekering?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail