Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Milieuzone Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem 2021: boetes en wijzigingen!

Rijd je in een oudere auto? Pas op, je kunt een boete krijgen in Nederlandse steden! Daar zijn namelijk milieuzones voor personenauto’s ingesteld. ‘Stinkende’ boetes voorkomen? Lees hieronder alles over milieuzones.

Milieuzone voor personenauto’s

De luchtkwaliteit in grote steden verslechtert. Daarom hebben diverse Nederlandse gemeenten al milieuzones voor vrachtwagens ingesteld. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem gaan een stapje verder. Hier gelden ook milieuzones voor personenauto’s. Vanaf 1 juli 2021 zal Den Haag zich hierbij aansluiten.

 

Ontheffing milieuzone

In bepaalde gevallen kan je ontheffing krijgen, waardoor je wel binnen de milieuzones mag rijden. Bijvoorbeeld wanneer je eenmalig met een camper de milieuzone in wilt rijden (om vakantiespulletjes in te pakken!), of wanneer je een oldtimer hebt. Voor meer informatie kan je terecht bij de gemeentes.

Nieuwe regels milieuzone in 2021

Nederlandse gemeenten met milieuzones hadden elk hun eigen regels en verkeersborden. Dit was voor bestuurders verwarrend! Daarom heeft de overheid deze verkeersregels in 2020 gelijkgetrokken. Bij de nieuwe regeling wordt er gebruik gemaakt van emissieklassen. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner de auto. Op verkeersborden zal dan aangegeven worden welke klassen in de stad zijn toegestaan.

 

Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar kiezen uit twee soorten milieuzones:

  • Milieuzone Geel: dieselauto’ met emissieklasse 0, 1 en 2 verboden (20 jaar of ouder)
  • Milieuzone Groen: dieselauto’s met emissieklasse 0, 1, 2 én 3 niet welkom (15 jaar of ouder)

 

Oude en nieuwe regels milieuzone

Op 29 oktober 2020 zijn alle gemeenten gewisseld van het oude naar het nieuwe systeem. Vanaf 2025 zullen de regels nog strenger worden. Dan mogen mogelijk alleen nog maar diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in.

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Kaart milieuzone Utrecht

Milieuzone Utrecht 2021

De milieuzone geldt sinds 1 januari 2015 voor personenauto’s en bestelbusjes die op diesel rijden en vóór 1 januari 2001 voor het eerst een kenteken hebben gekregen. Voor vrachtwagens geldt de milieuzone al sinds 2007. De milieuzone geldt ook voor personen- en bestelauto’s die op benzine/lpg rijden en voor 1 juli 1992 zijn geregistreerd. De zone omvat: het stationsgebied, de Jaarbeurs, de Binnenstad en enkele aangrenzende wegen.

 

Wil je een dagontheffing voor milieuzone Utrecht? Dit kost:

  • Dagontheffing vrachtauto/bestelauto of camper: 27,95 euro
  • Ontheffing gehandicapte of oldtimer: gratis!
  • Ontheffing financiële noodzaak of bijzondere situatie: 78,55 euro
Kaart Rotterdam

Milieuzone Rotterdam 2021

Rotterdam had aanvankelijk hetzelfde beleid als Utrecht, maar deze is inmiddels weer verdwenen. Hierdoor gelden er geen beperkingen voor personen- en bestelauto’s meer in Rotterdam. Zij zijn weer welkom in de stad, ongeacht leeftijd of emissieklasse. De milieuzone voor vrachtverkeer blijft wel gelden. De milieuzone Rotterdam omvat onder andere: het stationsgebied, de Stadsdriehoek, de wijk Cool en het Oude Westen.

Milieuzone Arnhem 2021

Arnhem heeft al sinds 2019 de strengste milieuzone van Nederland. Deze milieuzone geldt voor oude vrachtwagens en voor diesel personenauto’s van voor 2005. Op 29 oktober 2020 is in Arnhem de strengere groene milieuzone van kracht gegaan. De zone omvat de Arnhemse centrumring met uitzondering van het Airborneplein. Wil je een ontheffing voor de milieuzone Arnhem? Dat kost 36 euro per dag.

 

Milieuzone Den Haag 2021

Vanaf 1 juli 2021 komt er in Den Haag een milieuzone voor oude personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. De zone ligt binnen de Centrumring en het Teldertracé. De Centrumring en het Teldertracé zelf horen niet bij de milieuzone. Vanaf 1 december 2020 mag er al nergens meer in Den Haag worden gereden op een brom- of snorfiets van 2010 of ouder.

 

Boete milieuzone personenauto’s

Rijd je toch met een vervuilende auto in een milieuzone en heb je geen ontheffing? Dan betaal je een boete van 104 euro (95 euro plus 9 euro administratiekosten). Doe daarom voor vertrek een milieuzone kenteken check, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Overige milieuzones Nederland 2020

Ook andere steden denken na over milieuzones voor personenauto’s, brommers en scooters.

 

  • Milieuzone Leiden: mogelijk vanaf eind 2020 verbod op vervuilende brommers en scooters in het centrum.
  • Milieuzone Nijmegen: de gemeente voert momenteel een onderzoek uit naar de milieuzone voor personenauto’s op diesel die mogelijk in de hele gemeente gaat gelden.
  • Milieuzone Maastricht: de gemeente wilt een milieuzone waarin personenauto’s met een diesel van 3 of lager geen toegang meer hebben. De precieze planning en omvang moet nog worden vastgesteld.
Mensen rennen naar auto

Besparen op jouw autokosten?

Een nieuwere auto is niet alleen milieuvriendelijker, maar vaak ook veel goedkoper omdat je zuiniger rijdt. Nog meer geld besparen? Promovendum biedt nu 25% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap!

 

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail