Mensen rennen naar auto

Milieuzone Amsterdam 2022: regels, boete en dieselauto’s de klos!

Gepubliceerd op 11-11-2022

Met de auto Amsterdam in? Let op: er geldt een milieuzone in het centrum van Amsterdam, die in 2022 alleen maar strenger wordt. Benieuwd naar de regels, het gebied en hoeveel de boete bedraagt? Lees snel verder.

 

Milieuzone Amsterdam: de regels

Vanaf 2008 geldt er al een milieuzone voor vrachtverkeer in Amsterdam. Deze milieuzone werd in de afgelopen jaren ook voor andere voertuigen steeds verder uitgebreid. Dit zijn de regels:

 

  • De milieuzone in Amsterdam geldt voor dieselbestelauto’s met een bouwjaar van voor 1 januari 2000.
  • Brommers en scooters van voor 2011 worden geweerd in de gehele bebouwde kom.
  • Dieseltaxi’s (van 2008 en ouder) en dieselautobussen (van 2004 en ouder) worden in de stad geweerd.
  • Er worden geen nieuwe parkeervergunningen meer gegeven aan dieselauto’s die gebouwd zijn voor 1 januari 2005, of benzineauto’s van voor 1 juli 1992.
  • Alleen dieselauto’s met een emissieklasse 4 of hoger mogen de milieuzone van Amsterdam in (van 2005 en jonger). Dit geldt voor het gebied binnen de ring A10.

 

Maar hier houdt het nog niet bij op. Want…

 

Uitbreiding regels milieuzone Amsterdam in 2022

In 2022 zijn de regels voor dieselvrachtauto’s en -autobussen aangescherpt. Deze mogen sinds 1 januari 2022 niet binnen rijden binnen de A10 wanneer zij een emissieklasse 5 of lager hebben.

 

Milieuzone Amsterdam in 2025 en 2030 nog verder aangescherpt

Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen nog uitstootvrije bedrijfsauto’s, taxi’s, autobussen en brom- en snorfietsers binnen Amsterdam rijden. Gemeente Amsterdam heeft zelfs de ambitie om in 2030 een uitstootvrije zone in te stellen binnen de gehele bebouwde kom van Amsterdam voor álle soorten voertuigen. Uitstootvrije personenauto’s kunnen zowel elektrisch als met waterstof aangedreven zijn.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Milieuzone Amsterdam kaart

De Amsterdamse milieuzone geldt op het moment voor een gebied binnen de ring A10. De bedrijventerreinen RAI, De Coen- en Vlothaven en de tegenovergelegen kade in de Mercuriushaven én het westelijk deel van het havengebied aan de IJ-oever in Amsterdam Noord vallen hier vooralsnog buiten. Bekijk de interactieve milieuzone Amsterdam kaart per voertuig.

 

Ontheffing milieuzone Amsterdam

In bepaalde gevallen kunnen dieselauto’s ontheffing krijgen. Bijvoorbeeld voor Bijvoorbeeld voor aangepaste voertuigen voor gehandicapten, oldtimers of kampeerwagens van inwoners van het milieuzone-gebied. Dit kun je met de gemeente regelen. Ook wanneer je een dagontheffing voor Milieuzone Amsterdam 2022 wilt aanvragen.

 

Subsidie schoner vervoer Amsterdam niet meer mogelijk in 2022

Het is in 2022 niet meer mogelijk om subsidie te krijgen voor de sloop van een vervuilende dieselauto. Ook worden er geen subsidies meer gegeven voor de aanschaf voor (schoner) vervangend vervoer.

 

Milieuzone Amsterdam 2020

 

Milieuzone Amsterdam boete vanaf april 2022

Rijd je met een dieselauto de milieuzone van Amsterdam in en voldoe je niet aan de eisen? Dan kreeg je tot eind maart 2022 nog geen boete, alleen een waarschuwingsbrief. Dit was om mensen te laten wennen aan de nieuwe regels. Sinds 1 april 2022 worden er wél boetes uitgeschreven. Die boete bedraagt 100 euro (exclusief administratiekosten). Let op: als je de milieuzone van Amsterdam inrijdt, kan je automatisch geflitst worden door camera’s of via auto’s met scanapparatuur een boete krijgen. Ook via parkeerwachten kan je bekeurd worden.

 

Voor brom- en snorfietsen is er niets veranderd aan de regelgeving in de milieuzone Amsterdam. Bij overtreding bedraagt de boete 65 euro (2022).

 

Laatste tip: bespaar op jouw autoverzekering!

Promovendum biedt een zeer lage autopremie met gratis ongevallenverzekering inzittenden! Als je nu overstapt, verlagen wij je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden).

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail